USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як знайти себе між війною та Європою

26 Вересня 2014 18:30
Збірку «Між Європою та війною» презентують 29 вересня в Луцьку. Назва промовиста. Так, Україна зараз переживає непрості часи. Їй доводиться вести важку війну на Донбасі. Це не просто наша «вітчизняна війна», як її назвав Президент Петро Порошенко, це також війна України за право повернутися в Європу.

Власне, такі думки мимоволі приходять, коли ознайомлюєшся зі збіркою «Між Європою та війною». Туди ввійшли різноманітні публіцистичні матеріали, які стосуються різних сфер – суспільного й культурного життя, економіки, туризму тощо. Але чільне місце займають матеріали розділу «Війна і ми». Зокрема, туди ввійшла стаття М. Нищука «Країна Кацапія», де на рівні побутових прикладів продемонстрована російська ментальність. Яка, до речі, дає про себе знати під час війни на Донбасі. Є тут цікавий матеріал Л. Якимчук «Життя у вигаданій ЛНР», де представлений погляд очевидця про життя на окупованій терористами території. Непростій проблемі мігрантів із Донбасу присвячена стаття О. Яриш «Біженці в Трускавці». Про те, як уміють воювати українці, розповідає нарис Т. Греня «Полковник Забродський». Є й інші цікаві матеріали в цьому розділі.

Чимало місця в збірці відвели матеріалам на економічну тематику. Тут говориться (просто й зрозуміло) про проблеми української економіки, про те, як вона могла би інтегруватися в економіку Європи. Даються різноманітні поради, як організувати свій бізнес, зробити його успішним. Наприклад, детально розповідається про те, як налагодити легальний бізнес у Польщі.

Є й чимало матеріалів, присвячених питанням культури. І трактуються ці питання в контексті європейському. Наприклад, це стосується інтерв’ю письменника О. Ірванця, його статті, де він розмірковує про українську й польську культури, в «туристичному матеріалі» Л. Романчук «Дві дороги». Зрештою, як говорилося, в збірнику є «туристичні» матеріали. Зокрема, до них належить стаття І. Кобєлєвої «Давня столиця Радзівілів» про Олику. У ній на прикладі туристичного об’єкту чудово показано те, що колись ми були частиною Європи.

Упорядник збірки С. Синюк сподівається, що збірка «Між Європою та війною» перетвориться в своєрідний альманах, який виходитиме раз на два місяці. Як на мене, ідея варта уваги. Принаймні такі альманахи можуть чимало зробити для формування «євроінтеграційної свідомості» українців.

Петро КРАЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus