USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Яка пенсія буде в 2024 році й кому чекати на підвищення

6 Грудня 2023 06:45
У 2024 році зміняться розміри мінімальної та максимальної пенсії в Україні. Також нині триває підготовка законопроєкту, згідно з яким пенсії планують розраховувати за новою формулою.

УНІАН розповідає, як це працюватиме і якою буде мінімальна пенсія в Україні 2024 року.

Наступного року в Україні планують запустити пенсійну реформу. Її завдання – підвищити рівень виплат (до 30-50% середньої зарплати), а також порівняти старі та нові пенсії.

Якою буде пенсія в Україні у 2024 році:

- мінімальну пенсію планують підвищити разом зі зростанням прожиткового мінімуму – з 1 січня 2024 року вона становитиме 2361 грн;

- на максимальну пенсію також чекає підвищення – оскільки ці виплати виплачують у десятикратному розмірі, то вона буде на рівні 23610 грн;

- середня пенсія в Україні 2024 року становитиме до 6000 грн, зараз вона становить 5311 грн.

Також 2024 року відбудеться індексація пенсій.

Читати ще: У 2024 році буде індексація пенсій, субсидії перерахують автоматично, – Мінсоцполітики

Перерахунок пенсій відбудеться у три етапи: у січні, березні та липні:

- у січні 2024-го виплати підвищать тим, хто отримує мінімальну і максимальну пенсію;

- у січні та липні перерахують пенсію тим, хто отримує мінімальну пенсію в 65 років із повним страховим стажем, тобто це чоловіки, які мають 35 років стажу, і жінки зі стажем 30 років;

- у березні 2024 року пенсії підвищать усім, кому їх мають індексувати за планом, з 1 березня планують провести нову індексацію.

Нова формула індексації пенсій лежить в основі пенсійної реформи. Зараз індексацію проводять, множачи розмір пенсії на якийсь коефіцієнт – різницю між індексом споживчих цін за попередній рік та індексом споживчих цін за рік, що передує попередньому.

Нова формула індексації враховуватиме не тільки рівень інфляції, а й розмір заробітної плати, з якої здійснювали страхові внески. Таким чином, що більший стаж і вища заробітна плата, то більшою буде пенсія.

Наразі цей законопроєкт перебуває на розгляді в Кабінеті Міністрів, очікують, що його буде ухвалено до кінця цього року. Якщо це станеться, то розмір пенсій у середньому збільшиться на 15-20%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus