USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Які хвороби спини є підставою для визнання непридатним під час мобілізації. Список

11 Січня 2024 21:39
В Україні триває загальна мобілізація, під яку підпадають чоловіки віком від 18 до 60 років. Однак чинне законодавство передбачає низку підстав для визнання військовозобов'язаного громадянина обмежено непридатним або повністю непридатним до військової служби у воєнний час.

До цих підстав належать, зокрема, деякі хвороби хребта. Які саме, пише OBOZ.UA.

У чинному Положенні про військово-лікарську експертизу у Збройних силах вказано перелік хвороб, які є підставою для звільнення громадянина від мобілізації та проходження військової служби. Він наведений у додатку 1 до цього положення.

Серед таких захворювань вказано, зокрема, деякі хвороби хребта.

Так, підставою для звільнення від мобілізації за висновком військово-лікарської комісії мають стати:

– хвороби хребта (дорсопатії) та їхні наслідки М40-М54;

– кіфоз та лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта;

– спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії;

– травми хребта, спинного мозку, кровоносних судин, нервових сплетінь та периферичних нервів S22, S24, S25, S32;

– переломи хребта на будь-якому рівні;

– перелом хребця, дуги хребця, остистого, поперечного відростка, вивих, підвивих хребця, розрив міжхребцевого диска;

– розрив, здавлення, струс, набряк і крововилив спинного мозку;

– прогресувальний туберкульоз хребта, кісток і суглобів, що супроводжується розладом функцій, наявністю парезів, паралічів, а також напливних абсцесів та нориць;

– активний обмежений туберкульоз хребта, кісток і суглобів, сечостатевих органів, іншої позалегеневої локалізації в стадії згасання без напливних абсцесів і нориць;

– деформувальний спондильоз та міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців понад 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;

– деформувальний спондильоз та міжхребцевий остеохондроз грудного й поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше трьох місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту;

– фіксовані викривлення хребта (кіфози, сколіози IV ступеня) з різкою деформацією грудної клітки (реберний горб та інше) та значним порушенням функції зовнішнього дихання III ступеня за рестриктивним типом.

Не призиватимуть в Україні навіть під час дії правового режиму воєнного стану громадян, що потерпають від важких форм артритів – якщо вони впливають на опорно-рухову систему людини.

Зокрема, йдеться про:

– важкі форми артритів та артрозів, синдром Фелті, ревматоїдний васкуліт, хворобу Стілла, ревматоїдний бурсит, псоріатичні та ентеропатичні артропатії;

– ювенільний артрит, подагра, подагра Шегрена, хвороба Бехчета, дифузний еозинофільний фасцит, що спричиняють значні порушення функцій пошкоджених органів.

Читати ще: Посилення мобілізації в Україні: що буде з відстрочкою для багатодітних батьків

Не підлягають мобілізації громадяни з важкою формою набутих деформацій і дефектів пальців, стопи, кінцівок, важкою плоскостопістю, фібробластичними порушеннями, що спричиняють тяжкі порушення рухових функцій. Також не призиватимуть громадян з ампутованими кінцівками до певного рівня.

Читати ще: У Раду внесли п’ять законопроєктів про мобілізацію

Чинне законодавство передбачає певну градацію у цьому питанні.

Якщо громадянин потерпає від значних порушень хребта та важких форм, зазначених у додатку хвороб спини, його визнають повністю непридатним для проходження військової служби з виключенням з військового обліку.

Якщо ж прояви цих хвороб ВЛК оцінить як помірні, особу можуть визнати непридатною до військової служби у мирний час та обмежено придатною під час війни.

У будь-якому разі в кожному випадку рішення буде ухвалюватися індивідуально.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
андрій Показати IP 11 Січня 2024 22:34
рішення буде ухвалюватись влк індивідувально від 6 до 15 тисяч баксів
Микола Показати IP 12 Січня 2024 03:54
Всі здорові будуть))
Горбун Показати IP 12 Січня 2024 14:01
На В.Л.К. Такіх немає, там всі здорові
просто Показати IP 12 Січня 2024 19:25
всі хто з грошима і звязками будуть не придатні,решта здорові,в принципі ніц не зміниться
Олександр Показати IP 12 Січня 2024 23:27
Проходив ВЛК, то мені тет а тет лікар сказав - руки ноги є - придатний і крапка. В нас є внєгласна вказівка, всі придатні.
Степан Показати IP 13 Січня 2024 11:22
Це так сам проходив лікарі це третя скотина в Україні ні клятва гепркрата ні людяності в них немає це покидьки нації
Олена Показати IP 13 Січня 2024 14:55
В нас в країні все можна купити. Так що багаті ніколи не воюватимуть. Не було правди і не буде
Олексій Показати IP 13 Січня 2024 23:01
Маю Операцію міжхребцевого диска і 2 грижи, а ще й в тазу кіста, який з мене вояка. Пробігти не можу підняти тяжкого не можна та вже й 52 роки.
Юлія Показати IP 13 Січня 2024 23:07
Абсолютна правда. Вчора чоловіка забрали сволоти навіть речі зібрати самому не дали, за сумкою приїхали військові. Йому на узі серця треба було і направлення є і тиск 170/110, а він влк за 2 години пройшов зі супроводжуючим з військкомата і придатний,вчора ж відправили кудись.
Володимир Показати IP 16 Лютого 2024 21:23
Ураження міжхребцевих дисків. Протрузії L4-L5, L5-S1 розмырами 9мм і 15мм це ураження дисків? )
Назар Показати IP 13 Квітня 2024 18:18
Маю хворобу діагнос м51.1 зробили придатним служу 2- гий місяць болить дуже сильно хребет відає в ногу терпнуть руки.лікувати не хочуть !!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus