USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Якість газу в помешканні волинянки перевірятиме незалежна лабораторія

16 Лютого 2017 16:30
Мешканка міста Рожище нарікає на зниження якості природного газу, яким користується для обігріву приміщення та приготування їжі. Для того, щоб спростувати чи підтвердити скаргу, дослідження здійснять у незалежній лабораторії.

Пробу газу за заявою мешканки міста Рожище взяли 15 лютого працівники ДП «Івано-Франківськстандартметрологія».

Мешканка міста Рожище Людмила Осадча розповіла, що торік газ у її помешканні горів краще, а тепер вона не гріє чайник на газовій плиті, тому що електрочайником користуватися стало зручніше: тепер газ, мовляв, не виділяє стільки тепла, як торік – чайник нагрівається довше, тож газ, на думу споживача, горить неякісно. Навіть колір полум’я, з її слів, має то жовтий, то червонястий замість синього. Обладнання жінка використовує те ж саме, що й торік. На обігрів будинку вона використовує до 450 метрів кубічних газу, приблизно на 100 метрів кубічних більше, ніж торік. Причиною Людмила Осадча вважає гіршу якість газу.


Своєю чергою, начальник управління експлуатації, головний інженер ПАТ «Волиньгаз» Андрій Цибульський розповів, що кінцевий споживач звернулася зі скаргою про неякісний, на її думку, хіміко-фізичний склад газу. Працівники ПАТ «Волиньгаз» та незалежної лабораторії завітали до помешкання, щоб переконатися у властивостях газу. Результати досліджень обіцяють продемонструвати через декілька днів та порівняти з вимогами ГОСТу. Він наголосив, що у разі зміни характеристик газу газопостачальна компанія надає паспорт на газ із зазначеними фізико-хімічними властивостями, які згодом оприлюднюють.


Головний інженер ПАТ «Волиньгаз» запевнив, що чутки про начебто додавання до природного газу домішок, які знижують його якість для споживачів, не відповідають дійсності. Зміна кольору полум’я, з його слів, може залежати від обладнання, яке використовує споживач, забруднення інжектора плити, невідповідним обсягом кисню в приміщенні, неправильною вентиляцією тощо. На його думку, не варто суб’єктивно робити висновок про якість газу за нагріванням чайника не варто – причиною може бути накип у чайнику.

Основним фізико-хімічним показником газу є калорійність – саме від неї залежить, наприклад, як швидко нагріється вода у чайнику. Відповідно до діючого ГОСТу, калорійність повинна становити мінімум 7600 кілокалорій на метр кубічний.

Споживачі звертаються іноді з телефонними скаргами, особливо в опалювальний період, нарікаючи на спалювання завеликої кількості метрів кубічних газу для обігріву помешкання. Обігрів, зі слів фахівця, теж залежить від низки різних чинників. Письмових звернень небагато, споживачі, зазвичай не хочуть робити дослідження якості газу. Відповідно до законодавства, якщо скарга споживача підтвердиться, ПАТ «Волиньгаз» повинен буде перерахувати вартість спожитого газу, відшкодувати витрати на дослідження та висвітлити інформацію на офіційному веб-сайті.

Зважаючи на скаргу, в помешканні волинянки пробу на визначення якісних показників газу в лабораторії зробив інженер першої категорії випробувального центру ДП «Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології і сертифікації» Михайло Голей.


З його слів, специфіка відбору газу у кінцевого споживача від відбору газу на ГРС чи ГРП полягає в тому, що у кінцевого споживача тиск газу повинен становити від 130 до 200 міліметрів водяного стовпа (від 0,7 до 2 кілопаскалів). Цей тиск низький, тож його недостатньо для того, щоб наповнити пробовідбірник (газу буде недостатньо для того, щоб дослідити його якісні показники на хроматографі), тож для того, щоб дотиснути газ у пробовідбірник, створивши достатній тиск, використовують установку, яка має проміжний балон з поршнем, завдяки якому декілька разів дотискають газ в кінцевий пробовідбірник.

Відповідно до досі чинного в Україні ГОСТу 1987 року, закладені нижня та верхня теплота згорання природного газу, відносна густина. Так, теплота згорання повинна бути не нижчою за 7600 кілокалорій з метра кубічного. За результатами дослідження, незалежна лабораторія, яку запросило ПАТ «Волиньгаз», щоб порівняти аналізи, надасть протокол, де будуть вказані показники за стандартом і фактичні показники. За цим можна буде побачити, чи відповідає газ нормативним документам.

Лабораторія акредитована на здійснення таких видів випробувань Національним агентством з акредитації і здійснює їх на Івано-Франківщині, а також в інших регіонах. Так, нещодавно в Чернівецькій області дослідили два взірця газу і виявили, що вони відповідають нормам. Вимірювання тиску газу у помешканні жительки Рожища підтвердило, що тиск відповідає нормі і показникам, які зафікусували нещодавно в інших містах (до двох кілопаскалів, тобто, тиск не низький і не може бути причиною, наприклад, повільного нагрівання чайника).


Михайло Голей підтвердив - якщо виявиться, що газ справді не відповідає нормам, за процедуру повинна заплатити газопостачальна компанія, зробивши також перерахунок вартості газу для споживача. Власне, вартість дослідження зразка газу на хроматографі та двох людиноднів становить до 2 тисяч гривень.

В протоколі дослідження, який оприлюднять протягом декількох днів, газу вкажуть відсоток метану (він повинен становити не нижче 95%), етану, пропану, бутану, пентану, гексану, азоту, вуглекислого газу. Завдяки відсотковому відношенню, хроматограф визначить нижню та верхню межу теплоти згорання, нижнє і верхнє число Воббе (теплота згорання поділена на корінь квадратний відносної густини) та відносну густину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Споживач Показати IP 16 Лютого 2017 16:51
Це не вигідно Волиньгазу, тому вони зроблять все для того щоб, принаймні, результати були на нижній межі. Точних даних ніхто не надасть, ви не в Євросоюзі. А якість газу дійсно впала суттєво, відчувається що газ не той що декілька років тому. Чайник дні 3 тому кип'ятив 35 хвилин замість 5-7 зазвичай. Скоро такими темпами година буде нормою.
лучани до Споживач Показати IP 16 Лютого 2017 17:46
Не суди по собі. Краще відремонтуй своє газове обладнання. Та чайник очисти від накипу.
Анонім до лучани Показати IP 16 Лютого 2017 18:33
Ти мабудь не користуєшся газом , якщо таке плетеш, тому що якість газу з кожним роком все гірша і гірша , а накручує на 100 кубів в місяць більше газу ніж минулої зими.
Споживач Показати IP 16 Лютого 2017 17:31
Домішок вони не додають. А як потравили цілі села в Іваничівському районі, то про це вони досі мовчать. Від горіння газу був такий сморід що людей вивертало, швидка спокою немала від викликів і це цілі села. Стріл*ти вас ск*тів
Ще один споживач Показати IP 16 Лютого 2017 17:36
Згідний з споживачем на всі 100% якість газу впала, але це незалежна лабороторія наврядчи підтвердить, тим більш що її запросив сам ВОЛИНЬГАЗ.
Людмила до Ще один споживач Показати IP 16 Лютого 2017 18:06
Луцьк площа Возєдання тиждень як коптяться кастрюлі
Руль до Ще один споживач Показати IP 16 Лютого 2017 19:01
Волиньгаз із зарплатами від 50 тис грн. піде на все, на будь-які підробки, аби навішати лапшу. Тримаються царі волиньгазовські за свої крісла, злодії, бандити.
Анонім Показати IP 16 Лютого 2017 18:25
де ви бачили в УРКАїні незалежних експертів ?
Рожищанин Показати IP 16 Лютого 2017 18:50
Давайте проведем свій експеримент. Поставте 1 літр води на максимальний вогонь. У мене закіпає за 7 хв. 23сек. А У ВАС?
Ковельчанин до Рожищанин Показати IP 16 Лютого 2017 21:09
Чомусь всі рахують за скільки хвилин закипає чайник чи літр води 5 чи 15. В різних плитах різна потужність канфорок. Як технічний стан газоспоживаючого обладнання має значення (непогано розписано про канфорки http://www.technikum.ru/content/vybiraem-gazovuiu-plitu), так і наявність накипу на стінках посудини. А перед тим як говорити про неякісний газ, хтось рахував скільки газу було витрачено на нагрів однієї і тієї ж кількості води при однакових умовах на одну і ту ж кількість градусів раніше і на даний момент?
бла-бла-бла до Ковельчанин Показати IP 16 Лютого 2017 22:21
продемонструйте обладнання для визначення теплотвірної здатності газу
Ковельчанин до бла-бла-бла Показати IP 17 Лютого 2017 10:39
Обладнання, за допомогою якого визначають теплоту згорання газу ви можете побачити за посиланням: http://www.volynnews.com/news/society/chy-rozbavliaiut-haz-dlia-volynian-publichna-perevirka-iakosti/ (хроматограф)
бла-бла-бла до Ковельчанин Показати IP 17 Лютого 2017 12:27
ти деб"ле. хроматографом не визначають теплоту згоряння.
Рроо. Показати IP 17 Лютого 2017 06:17
Колись руку біля газу ставив пекло зразу зраза ставиш і не відчуваєш тої теплоти. Ціни на газ космічні то на уя його бадяжити дайте людям відповіний газ. Треба ставити якісь калорифири і хай уобки перехунки роблять.скіки можна най..бувати народ.
Рроо. Показати IP 17 Лютого 2017 06:24
А бабка молодец. Тільки їм по*уй вони проце тупо в очі заявляють.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus