USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Четверта хвиля мобілізації на Волині: протести та сотні добровольців

21 Квітня 2015 17:48
Четверта хвиля мобілізації на Волині спричинила масову міграцію чоловіків за кордон, багато хто змінив місце проживання і досі залишається "незнайденим". Окрім того, чимало оповіщених мають погане здоров’я та не можуть нести службу. Втім, завдання виконали та набрали чимало добровольців.

Так, під час відкритої частини засідання ради оборони Волині підвели підсумки та зробили висновки четвертої хвилі мобілізації.

Нагадаємо, відповідно до Указу Президента України від 14-го січня 2015 року про часткову мобілізацію на Волині почали проводити заходи із четвертої черги мобілізації людських і транспортних ресурсів.

МОБІЛІЗАЦІЙНЕ ЗАВДАННЯ ДЛЯ ВОЛИНІ ТА РЕЗУЛЬТАТИ

Тимчасово виконувач обов’язків військового комісара Волинської області Роман Кулик розповідає, що завдання обласного комісаріату становило: 1921 військовозобов’язаний, зокрема й 141 офіцер із запасу та 63 одиниці техніки.

«На Волині відбувся рівномірний розподіл завдань без надання переваг одному чи іншому району.

На сьогодні, військовий комісаріат області поставив 1578 військовозобов’язаних, а це – 82% від планового завдання. З них 131 офіцер – 93% та 38 одиниць техніки національної економіки – 60%», - рохповідає Кулик.

З його слів, на укомплектування особового складу, курси перепідготовки та підвищення кваліфікації направили 125 офіцерів, що становить 93% від запланованого, до навчальних центрів - 728 військовозобов’язаних – це 69%, зокрема 6 офіцерів – 100%. На загальновійськові полігони поїхало 542 військовозобов’язаних – 104%. На військову службу правопорядку Збройних Сил України направили 26 чоловіків, а це 96% від запланованого мобілізаційного плану, у Державну прикордонну службу - 164 чоловіка, що сягає близько 96% від спланованого.

Високопосадовці та члени їхніх родин, які підлягали до призову по мобілізації, переконує комісар, ніяких переваг не мали. Так, під час четвертої черги мобілізації призвано двоє родичів посадовців органів державної влади, голів і секретарів сільрад – восьмеро, депутатів сільських (ред., - голова Соловичівської сільської ради Турійського району, боєць спецроти «Світязь» Ярослав Кашуба), селищних, міських рад – 15 осіб і один працівник апарату обласної ради.

Зауважимо, небажання служити згідно із релігійними переконаннями та за сімейними обставинами висловили 34 чоловіка.

«Військовий комісаріат у повній мірі виконав завдання із поставки техніки національної економіки для 14 окремої механізованої бригади у місті Володимир-Волинський. Також військовим комісаріатом вживаються заходи для відновлення техніки, яку повернули з пунктів прийому військової частини з метою виконання планового завдання», – звітує комісар.

Активно долучаються до цього процесу й волонтери з усієї України, навіть, із-за кордону. Польські волонтери батальйону «Люблін» поїхали в зону АТО із технікою та гуманітарною допомогою. Також волонтери з Польщі ділилися досвідом та знаннями із програм НАТО в медиці. А банкіри Волині передали свою інкасаторську машину - Volkswagen LT-35 2006 року виробництва. Окрім того, небайдужі люди зібрали кошти на автомобіль Opel Montereу для розвідника з Горохівщини, бійця 24 бригади Тараса Михайлова.
МОБІЛІЗАЦІЯ ПО РАЙОНАХ: ПРОБЛЕМНІ ТА УСПІШНІ РАЙОНИ

«Під час проведення заходів четвертої черги часткової мобілізації найкраще організували роботу у Маневицькому, Любешівському, Горохівському, Локачинському та Ківерцівському районах. Там військкомати виконали завдання із поставки мобілізаційного ресурсу у повному обсязі, навіть такі райони перевиконали завдання: Маневицький, Любешівський, Горохівський, Локачинський райони.

Не спромоглися якісно організувати та провести мобілізаційні заходи у Ратнівському, Старовижівському та Любомльському районах. У них, згідно з результатами четвертої черги, найнижчий відсоток виконання планового завдання, що негативно вплинуло на загальний мобілізаційний процес в області.

Також голови сільрад належним чином не організували оповіщення військовозобов’язаних у Камінь-Каширському, Ківерцівському, Ковельскому, Любомльському, Шацькому, Любешівському районах.

Не враховуючи планове завдання, військовими комісаріати області призвали за клопотаннями командирів військових частин, розпорядженням оперативного командування «Північ» для комплектування військових частин додатково 135 військовозобов’язаних, з них 68 офіцерів», – продовжує Роман Кулик.

РЕВЕНЬ ЗДОРОВ’Я ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНИХ

Щодо стану здоров’я військових, то заступник голови обласної державної адміністрації Світлана Мишковець розповідає, мовляв, 22 людини з районних і міських комісій направили на дообстеження в обласну комісію.

«Основні недоліки роботи медкомісій – незнання статей положення про військово-лікарську експертизу під час винесеня рішення щодо придатності чи обмеження придатності та непридатності до військової служби.

На початку мобілізації на додаткове медобстеження направляли 72% оглянутих, а зараз кількість дообстежень зменшилася і становить не більше 35%.

Найбільше придатних до служби чоловіків у - Камінь-Каширському районі – 48%, 1.1% відправили на додаткове медобстеження, у Нововолинську – 74.3%, 1.1% – дообстеження, у Ратнівському районі – 54.4% і 2.7% відповідно.

Багато направляли на дообстеження у Турійському районі – 81%, Локачинському – 44.9%, Ковельському – 58.8%, Луцькому – 48.1%.

Військові лікарські комісії забезпечені усім необхідним матеріальним й кадровим резервом», – резюмувала Світлана Євтихіївна.
Своєю чергою, Роман Кулик каже, що рівень придатності військовослужбовців до несення служби та масове направлення їх на дообстеження ускладнює процес мобілізації.

«Військові частини повернули з пунктів прийому 441 військовозобов’язаного, що становить 23% від планового завдання.

Згідно з рішенням ради оборони, 235 військовозобов’язаних, які скаржилися на стан здоров’я, – переобстежені», – розповів Кулик.

ДОБРОВОЛЬЦІ: ПРИХОДЯТЬ СВЯЩЕНИКИ Й ЖІНКИ

«Зауважу, що впродовж четвртої хвилі мобілізації в обласні комісаріати звернулося 317 громадян, з них 49 офіцерів запасу й одна жінка з проханням призвати їх у добровільному порядку на службу до військових формувань.

176 добровольців направили до війська, решта призвані на посади офіцерського, сержантського та рядового складу до військових комісаріатів.

Серед добровольців є люди різного віку та соціального статусу. Приміром, на службу пішов духівник із Володимира-Волинського, який був майором у запасі.

Якщо проаналізувати райони, то найбільше добровольців - із Луцька та Нововолинська, а також із Володимир-Волинського і Горохівського районів.

Найменше волинян виявили бажання проходити службу добровільно в Ківерцівському, Ковельському, Любомльському та Шацькому районах», – додав комісар.

ПРОБЛЕМИ МОБІЛІЗАЦІЇ: ВІДСУТНІСТЬ КАДРІВ, ПЕРЕХОВУВАННЯ ЧОЛОВІКІВ

Як розповів Роман Кулик, на початок четвертої хвилі 30 військовослужбовців, які працювали в комісаріатах області, були відряджені до інших військових частин, а військові комісаріати відповідно лишилися без фахівців, які проходили службу в зоні АТО. Тому початок мобілізації, з його слів, був майже без військових комісарів. Що суттєво знизило рівень підготовки до мобілізації.

«Ще одна проблема – чимало військовозобов’язаних не проживають за місцем реєстрації й не повідомляють комісаріати про зміну місця проживання.

Окрім того, значна частина військовозобов’язаних перебуває на заробітках в Польщі та Білорусі. Зауважимо, коли Президент підписав указ про мобілізацію, то почалася масова міграція населення чоловічої статі. Для прикладу, в Старовижівському та Ратнівському районах в Білорусь щодня виїжджали 50-70 чоловіків.

З метою врегулювання питання щодо перетину кордону під час мобілізації, ми подавали клопотання у Державну прикордонну службу України, втім бажаного результату не отримали, це питання не врегулювали і на законодавчому рівні. Хоча ми пропонували працівникам прикордонної служби забороняти виїзд чоловікам, які підлягали призову по мобілізації. Готувався законопроект, аби давати спеціальні довідки-дозвіл для виїзду з-за кордон, але його не підтримали.

Були й підприємства, які не сприяли мобілізаційному процесу й не повідомляли підлеглих за місцем роботи. Окрім того, відмовилися постачати транспортні засоби керівники аграрних фірм «Луга-Нова» та «Європацукор» (ред.- мобілізація також передбачає часткове вилучення техніки національної економіки з підприємств усіх форм власності. Перевагу надають транспортним засобам і дорожньо-будівельній техніці).

Були й випадки блокування військових комісаріатів під час оповіщення, відбувалися протестні акції, перекривали автошляхи, знищували повістки у Шацькому, Камінь-Каширському, Любомльському, Любешівському, Ратінвському, Старовижівському, Ківерцівському районах» , – повідомив Кулик.

РОЗШУК ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНИХ

«У нас на розшук у органи МВС передали 5135 військовозобов’язаних. Вже розшукано 864. З них 133 доставили до військових комісаріатів.

Зверталися ми до обласного пенсійного фонду з проханням надати інформацію про місце знаходження суб’єктів господарювання, які платять відрахування з отриманих доходів. Втім, нам відповіли, що без реєстраційного номеру облікової картки вони не можуть надати таку інформацію. Зверталися і до голови фіксальної служби, але отримали відмову, мовляв, це конфіденційна інформація.

Також просили ДАІ, щоб нам надали списки автотранспортних засобів, власники яких ухиляються від призову. Таким чином ми домовилися про створення спільних маломобільних груп для затримання водіїв і вручення повістки. Ми вручили 29 повісток», – прозвітував Роман Кулик.

Начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига також повідомив, що до проведення спільних заходів з органами місцевої влади й представниками військкоматів залучили 318 працівників МВС. За цей час правоохоронці вручили 4402 повістки.

Під час проведення розшукових заходів ми встановили місцезнаходження 864 військовозобов’язаних, 133 особи розшукали та доставили у військкомати.

За станом на 17.04 на обліку перебуває 1321 військовослужбовець, який самовільно покинув військову частину. З них 41, згідно з даними батьків, перебуває за кордоном.

Окрім того, ми розшукали 4 особи, ще проводяться заходи щодо розшуку 5 чоловіків.

Цього року правоохоронці розпочали 63 кримінальних провадження щодо перешкоджання мобілізаційному процесу та ухилення від призову», – підсумував Петро Шпига.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що у разі ухилення від виконання обов’язку щодо несення служби в залежності від конкретних обставин відповідальність настає:

– за самовільне залишення військової частини або місця служби (ст. 407 КК України)– від тримання в дисциплінарному батальйоні на строк до 2-х років до позбавлення волі на строк до 10 років (залежно від конкретних обставин діяння і ступеня його суспільної небезпеки);

– за дезертирство (ст. 408 КК України) до 12 років позбавлення волі;

– ухилення від військової служби шляхом сомокалічення або іншим способом (ст. 409 КК України) до 10 років позбавлення волі.
Зауважимо, як повідомили під час засідання ради оборони, на обліках військкоматів Волині практично відсутні спеціалісти артилерії, танкової, медичної спеціальностей та сфери харчування.

Зауважимо, під час четвертої хвилі мобілізації вдалося виконувати план набору –50 тисяч військовослужбовців з усієї України.

Так, військові комісари тільки підбили підсумки четвертої хвилі мобілізації, як уже активно починають вживати заходи щодо п’ятої хвилі. Наразі Генштаб України заявив про початок підготовки до п'ятої хвилі мобілізації. .

Своєю чергою, ІА Волинські Новини повідомляло про мобілізаційні плани під час п’ятої хвилі, власне на Волині. Завдання для області – 738 військовозобов’язаних, із яких слід залучити 67офіцерів, та 25 одиниць техніки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus