USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

«Якщо дощі йтимуть і далі, підтоплення будинків не уникнути», – фахівець про велику воду на Волині

19 Квітня 2023 21:12
Рівень води у річці Стир за останні кілька днів суттєво піднявся через опади й набув критичної межі.

Про це розповів Суспільному Віктор Пахольчук, начальник Маневицької експлуатаційної дільниці регіонального офісу водних ресурсів.

З його слів, якщо дощі йтимуть і далі, підтоплення житлових будинків у Колківській громаді не уникнути. Плавати у воді можуть будинки у населених пунктах Розничі, Комарове та Годомичі.

Віктор Пахольчук каже: будівництво дамби та відкачування надлишкової води насосами в селищі Колки – дороге.

Тож за потреби та за зверненнями воду з підвалів відкачують працівники місцевої пожежної рятувальної команди, розповів заступник голови Михайло Лобода.
Читати ще: Весняне водопілля: на Волині оголосили «жовтий» рівень небезпеки

З його слів, цього року в Колківській громаді виділено 3 мільйони 30 тисяч гривень на утримання пожежної охорони.
«Люди звертаються, що топить деякі їхні житлові та господарські будівлі. Але, щоб аж так критично – поки що ні», – каже Михайло Лобода.
Обійстя 31-річної Ірини Фіщук із села Розничі Колківської громади розташоване за кілька метрів до заплави річки Стир. Жінка тут проживає понад десять років. Води, каже, багато щороку, але цієї весни – найбільше.

Читати ще: Як волинянам, які живуть у підтоплених районах, уникнути інфекцій та отруєнь

Будинок та подвір’я 54-річної сусідки навпроти – уже підтоплені, – розповідає власниця Ніна.
За вихідні в області вдвічі зросла площа підтоплень і зараз становить 17 з половиною тисяч гектарів. Минулого тижня ця цифра становила понад сім тисяч гектарів, розповів заступник начальника регіонального офісу водних ресурсів Ростислав Кравчук. З його слів, найбільше – 14 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь та домогосподарств – затоплено у Камінь-Каширському районі.

Ростислав Кравчук каже: в області щодня працюють від 14 до 20 насосних станцій, які від початку підтоплень відкачали більш як 20 мільйонів метрів кубічних води.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Логічно Показати IP 20 Квітня 2023 00:33
Якщо, будуєш будинок з видом на водойму, то будь готовий вирішувати наслідки з виходом води з берегів. А не плакатись, що то є непрогнозована ситуація і витрачати кошти обласного чи місцевого бюджету. Зараз є більш пріоритетні статті витрат. Війна в Країні...
Логічно Показати IP 20 Квітня 2023 00:49
Чи може, ще пропіаримо "теоретичну рятівну операцію" в заплаві річки Стир, навпроти Центрального парку? За кошти Лучан... Там теж є ймовірність підтоплення. Аналогічно до того, коли там ЛЕБЕДІ плавали 10 років тому. Але незважаючи на історію, виросли будинки по 200-300 тис.дол.. То їм теж, треба допомагати? Чи вони самі проспонсоруюють свої "проблеми"?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus