USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ялинки в тумані, або Як новорічні красуні потрапляють в домівки волинян. Фоторепортаж

13 Грудня 2018 13:41
Незважаючи на густий туман, волинські лісівники продовжують заготовляти новорічні красуні, які вже невдовзі радуватимуть око волинян під час зимових свят. Цього року лісівники вже реалізували 30 тисяч різдвяних деревець у Волинській області, а також відправили новорічні красуні у такі великі українські міста, як Київ, Харків, Одеса та Дніпро. Однак, це ще не кінець ялинкової кампанії, адже планують продати ще 50 тисяч ялинок.

Не залишаться волиняни без ялинок і в наступні роки – на плантаціях державних лісогосподарських підприємств Волинського ОУЛМГ наразі росте один мільйон хвойних дерев, які прикрашатимуть свято у наступні роки.

Як новорічні ялинки та сосни вирощуються та згодом потрапляють у домівки, як не купити ялинку в браконьєрів, та що може загрожувати за незаконну вирубку, розповіли та показали під час прес-туру «Як і звідки різдвяне деревце потрапляє у кожен дім» 12 грудня.
Як зауважив головний спеціаліст відділу лісового господарства ВОУЛМГ Володимир Неводнічик, до нового року залишилися лічені дні, тож підприємства, які знаходяться безпосередньо в підпорядкування ВОУЛМГ, мають завдання реалізації новорічних ялинок для волинян, а також для населення усієї України. Цьогоріч у державних лісогосподарських підприємствах ВОУЛМГ створено 250 га плантацій новорічних ялинок – це спеціально закладені плантації, які не входять у культури на площах лісових земель. На сьогоднішній день на цих плантаціях росте близько мільйона новорічних дерев, 150 тисяч з них вже готові до реалізації – це дерева ялини та сосни звичайної висотою від 1 до 2,5 метрів.

«Я думаю, що цієї кількості деревець вистачить для того, аби забезпечити потреби волинян, а також покупців з інших областей. У цьому році нашими підприємствами заплановано реалізувати близько 80 тисяч новорічних дерев на суму 4 мільйони гривень, адже ціна дещо виросла в порівнянні з минулим роком. Того року було реалізовано 78 тисяч дерев на суму 2,8 мільйона гривень», - зазначив Володимир Неводнічик та додав, що мінімальна ціна на новорічне деревце висотою в один метр буде становити 60 гривень.
Після короткої інформації про ялинкову кампанію журналістів відвезли на плантації у Ново-Зборишівському лісництві ДП «Горохівське ЛМГ», аби показати, як вирощують новорічні деревця. На плантації 2015 року через густющий туман новорічні красуні були ледь помітні, адже вони ще не виросли до необхідних для продажу розмірів та поки не готові радувати око волинян під час свят.
«Площа плантації становить 1 гектар, на таку територію зазвичай висаджують чотири з половиною-п’ять тисяч саджанців, які реалізовуватимуть лише через п’ять-шість років після висадки», - наголосив директор ДП «Горохівське ЛМГ» Володимир Супрун.
Коли прибули на плантацію, яка була висаджена у 2012 році, то на ній вже кипіла робота: незважаючи на туман, працівники вирубували новорічні красуні та за допомогою двох коней звозили їх до величезної вантажівки, яка мала від’їжджати до Херсону.
Михайло Кличановський, який приїхав на Волинь за ялинками з півдня України, розповів, що зараз дуже важко знайти гарні новорічні деревця, тому свій вибір зупинили на волинських новорічних деревцях. «Я закохався в ці ялинки та сосни», - каже чоловік.
Варто зазначити, що станом на 10 грудня ВОУЛМГ реалізувало 30 тисяч новорічних красунь. Волинські ялинки та сосни створюють новорічну атмосферу у Києві, Одесі, Дніпрі, Харкові та інших містах України.

Для того, аби запобігти браконьєрству, протягом останніх семи років волинські лісівники проводять чіпування ялинок. Тобто на кожному деревці, реалізованому державними підприємствами, має бути маркувальна бирка, на якій є штрихкод занесений у всеукраїнську базу, і по ньому можна визначити походження ялинки. Зазначимо, що за неправомірно вирубані новорічні деревця передбачена адміністративна відповідальність, зокрема порушник сплачує вартість заподіяних збитків – від 453 гривень до 2053, залежно від діаметру деревця. Крім того, за адміністративне порушення сплачується штраф у розмірі від одного до п’яти неоподаткованих мінімумів, від 17 до 85 гривень. Лісівники кажуть, що випадків браконьєрства не є багато, адже на підприємствах працюють радіобригади, які намагаються попереджувати такі випадки.
Останньою зупинкою міні-подорожі стало державне підприємство «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр».

Як розповіла директорка підприємства Тетяна Неводнічик, «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр» пропонує широкий вибір різдвяних деревець, адже, окрім традиційних ялинок і сосон, тут можна придбати і новорічні композиції з хвої. До того ж, можна купити та прикрасити живі ялинки із закритою кореневою системою, тобто пересаджені в горщики, які згодом можна висадити у відкритий ґрунт.
Насамкінець зазначимо, що з метою перевірки легальності походження новорічної красуні було розроблена спеціальна програма yalynka.info для мобільних телефонів на системі Android, за допомогою якою кожен має можливість перевірити походження новорічної ялинки, ввівши цифровий номер. І, як наголошують лісівники, придбати деревце значно дешевше, аніж платити штраф.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus