USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Є ризик виникнення спалаху кору»: волинянам розповіли, чим загрожує інфекція і як від неї уберегтися

19 Липня 2023 13:30
За шість місяців 2023 року в Україні зареєстровано 20 випадків кору. Два з них – у Волинській області.

Зараз в Україні є ризик виникнення спалаху кору, наголосила заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Ірина Єнжиєвська під час брифінгу в ОДА 19 липня.

Попередній спалах кору в області було зафіксовано у 2017-2019 роках. Він мав високу інтенсивність епідемічного процесу. Тоді на Волині захворіли понад 4400 людей.

«Ми передбачаємо можливість виникнення епідускладнення вже цього року, коли діти повернуться в організовані колективи на навчання та перебуватимуть у тісному контакті. За шість місяців 2023 року в Україні вже зареєстровано 20 випадків кору, два з них – у нашій області. Це 16-річний підліток та 42-річний дорослий. Завдяки вчасно проведеним протиепідемічним заходам вдалося не допустити поширення інфекції, локалізувати та ліквідувати осередки захворювання», – розповіла Ірина Єнжиєвська.

Однак через властивості вірусу кору варто усвідомлювати реальні ризики стрімкого поширення цього захворювання.

Кір – одна з найбільш заразних інфекцій у світі, яка передається повітряно-крапельним шляхом. Із десяти невакцинованих людей, які проконтактують із хворим, дев’ять захворіють. Кір – небезпечна хвороба. З однієї тисячі людей, які захворіли на кір, одна помирає, одна хворіє на енцефаліт (тяжке ураження головного мозку). Кір майже завжди протікає тяжко і в дітей, і в дорослих. Він нерідко ускладнюється запаленням легень, вушною інфекцією.

Є і віддалені наслідки кору – це підгострий склерозуючий паненцефаліт (ПСПЕ), від якого немає лікування і який завжди завершується смертю пацієнта. Хвороба розвивається через 5-10 років після перенесеного кору. У групі ризику – діти, які перехворіли на кір у період першого року життя.

«Ми не можемо вакцинувати їх відповідно до віку, але можемо захистити їх через вакцинацію старших дітей», – наголосила Ірина Єнжиєвська.

Вірус кору впливає і на імунну систему, що робить людину більш вразливою до решти інфекцій.

«Діти та дорослі, які не отримали профілактичні щеплення та не хворіли на кір, зараз перебувають у зоні ризику. Саме через недостатній рівень охоплення щепленнями проти кору та накопичення неімунних осіб виникають періодичні епідемічні підйоми вакцинокерованих інфекцій, зокрема кору, – сказала Ірина Єнжиєвська. – Нагадую, ліків від кору не існує. Лікування направлено лише на усунення проявів хвороби. Проте інфекцію можна попередити або звести до мінімуму важкість перебігу шляхом вакцинації».

Аби не допустити спалах кору, МОЗ розпочинаєзагальнонаціональну кампанію з вакцинації дітей проти кору. Мета – довакцинувати проти кору всіх нещеплених дітей, які з різних причин пропустили планову вакцинацію, та забезпечити, щоб усі діти отримали вчасно планову вакцинацію.

«В області близько 9000 дітей віком від двох до 17 років не мають вакцинації проти кору, тобто не мають імунного захисту. Пріоритетною групою визначено дітей віком два-п’ять років (близько 4000 дітей). Їх важливо вакцинувати першочергово. В разі виникнення спалаху саме ця вікова група є найбільш вразливою. Тому дуже важливо зараз, перед початком навчального року, охопити максимальну кількість дітей, щоб мінімізувати прошарок невакцинованих дітей і зменшити ризики поширення хвороби», – зауважила заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Ірина Єнжиєвська.

Читати ще: «Собаки і коти щеплені, а дитині воно шкодить». Інтерв’ю з директоркою луцької дитячої поліклініки

Заступниця керівника управління охорони здоров’я Людмила Рожко розповіла, що вакцина проти кору доступна в медичних закладах області (і комунальних, і приватних). Вона закликала волинян і тимчасових мешканців регіону звертатися до сімейних лікарів та/чи педіатрів або найближчого закладу первинної медичної допомоги.

«Вакцина наявна і доступна. На сьогодні в області є бельгійсько-британська вакцина «Пріорикс». Вона ефективна та безпечна, – сказала Людмила Рожко. – Також ми отримали в рамках гуманітарної поставки однодозову вакцину MMR».

Показники охоплення вакцинацією проти кору в області за шість місяців – у межах рекомендованих значень. Понад 50% дітей віком один рік і 48,1% дітей шести років охоплені щепленнями.

«За національним календарем вакцинації, діти мають отримати вакцину проти кору в один рік і в шість років. Шість років – дуже критичний і важливий період, тому що діти мають бути захищені цими двома дозами вакцини до школи. В рамках кампанії, якщо діти мали одну дозу вакцини, вони отримають другу дозу, а діти, які взагалі не мали вакцинації, повинні отримати дві дози. Якщо вакцинація відбувається поза національним календарем, дві дози можна отримати з терміном у щонайменше місяць між першою і другою. Людина вважається захищеною, якщо отримала дві дози вакцини», – пояснила Людмила Рожко.

Вона додала, що в групі ризику, окрім дітей, – освітяни та медичні працівники, які безпосередньо контактують із дітьми.

«Кір дуже заразний. Тому вакцинуємося, захищаємо себе та оточення», – закликала заступниця керівника управління охорони здоров’я Людмила Рожко.

За потреби в області організують мобільні бригади вакцинації проти кору.

Симптоми кору: підвищення температури тіла до 40 градусів, нежить, сльозотеча, запалення слизової оболонки очей, головний біль, почервоніння і набряк горла, сухий і сильний кашель, збільшення лімфовузлів, висип на тілі (перші висипання у вигляді сіро-білих цяток, оточені червоним віночком, з’являються на слизовій губ і піднебіння).

Інфікована людина може заражати оточення ще до появи висипання.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дикий Показати IP 19 Липня 2023 14:17
Кір, туберкульоз, ми що країна третього світу??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus