USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Європа має терміново прокинутись, – Зеленський звернувся до світової спільноти через обстріли АЕС

4 Березня 2022 03:55
Президент України Володимир Зеленський через пожежу на Запорізький АЕС звернувся до міжнародної спільноти із закликом не допустити катастрофи.

Відповідне звернення англійською мовою з’явилося в офіційному Telegram-каналі глави держави, передає УНІАН.

«Європа зараз повинна прокинутись! Горить найбільша атомна станція Європи, прямо зараз розстрілюють атомні блоки. Це танки, обладнані тепловізорами, тобто вони знають, куди стріляють, вони до цього готувались», – сказав очільник української держави.

Він звернувся до всіх українців та європейців, які знають, що таке слово «Чорнобиль». Це була глобальна катастрофа.

«Росія хоче це повторити й вже повторює... Але у 6 разів більше. Європейці, прокиньтесь, будь ласка, говоріть своїм політикам. Російські війська обстрілюють атомну станцію в Україні, Запорізьку АЕС в Енергодарі. Там 6 енергоблоків, у Чорнобилі вибухнув один енергоблок», – наголосив президент.

Він назвав дії Росії ядерним терором.
Через загрозу катастрофи на АЕС через дії росіян Зеленський переговорив з міжнародними партнерами, зокрема: головою Євроради Шарлем Мішелем, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, очільником Польщі Анджеєм Дудою, президентом США Джо Байденом. Також українська сторона зв'язалася з головою МАГАТЕ Рафаелем Гросі.

Раніше про загрозу для цілої Європи через ймовірний вибух АЕС біля міста Енергодара, яку обстрілюють з танків російські окупанти, попередив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він також написав свій пост англійською мовою.

Читати ще: Україна просила закрити небо для запобігання ядерній катастрофі, – Енергоатом

«Російська армія з усіх боків обстрілює Запорізьку АЕС, найбільшу АЕС у Європі. Пожежа вже спалахнула. Якщо вона вибухне, то буде в 10 разів масштабніше за Чорнобиль! Росіяни повинні негайно припинити вогонь, допустити пожежників, створити зону безпеки!», – написав у Twitter міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Як раніше повідомляли в Енергоатомі, наразі вітер з боку станції дме у бік південно-східної частини України та у напрямку великих російських міст: Ростова-на-Дону та Краснодара. Тож вони першочергово під загрозою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus