USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

З 6 тисяч бурштинокопачів на Волині затримали 200

27 Жовтня 2015 14:46
Правоохоронці переконують, що були готові до навали бурштинокопачів напередодні виборів, але таких масштабів, з якими довелося зіткнутися, вони не передбачали.

По це стало відомо під час прес-конференції начальника УМВС області Петра Шпиги сьогодні, 27 жовтня.

Нагадаємо, 23-24 жовтня на Волині вчергове активізувалися копачі бурштину. Незважаючи на всі спроби вмовити заїжджих нелегальних бурштинокопачів, вони таки увірвалися до маневицьких лісів і приступили до своєї чорної справи. За кілька годин роботи декілька тисяч зловмисників, переважно мешканців сусідньої Рівненщини, встигли переорати 7 гектарів.

Начальник УМВС переконує, що до подібних провокацій напередодні виборів правоохоронці готувалися. Мовляв, старателі, сподіваючись, що в день виборів правоохоронці послаблять охорону, вирішать використати цей шанс. Однак, до такої кількості копачів сонячного каменю вони були не готові: в суботу в маневицькі ліси з лопатами прийшло 6 тисяч людей.

«Ми навіть передбачити не могли. Це велика громада, яку стримати було неможливо», - пояснив він.

Зрештою, до затримання бурштинокопачів довелося задіяти не лише працівників міліції, а й СБУ, екологів, лісову охорону, добровольців, громадських активістів, місцеве населення.

Нині ж ситуація на бурштинових копальнях після чергових «гастролей», вкотре переконують в міліції, - під контролем. А правоохоронці, переконує начальник МВС області, «стоятимуть до останнього».

Це «останнє», на його думку полягає в легалізації видобутку бурштину, прийняттям відповідного закону і посиленні відповідальності за нелегальний видобуток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКИЙ АМБЕР: КАМІНЬ, ЧЕРЕЗ ЯКИЙ ІДУТЬ НА ЗЛОЧИН

За 2 дні волинські правоохоронці затримали і доставили в райвідділ більше 200 осіб. Для підсилення до Маневич відправили ще й правоохоронців з Ківерцівського та Любешівського райвідділу і слідчих з управління області.
Окрім штрафів, переконують, затриманих чекає і відшкодування збитків навколишньому середовищу, які мають обчислити екологи та лісова охорона.

ЧИТАТИ ЩЕ : ВОЛИНСЬКИЙ БУРШТИН: ДРУГИЙ ФРОНТ

Однак, в МВС вкотре скаржаться: відповідальність за незаконний видобуток бурштину мінімальна. Найбільший розмір штрафу, який можуть призначити затриманим - 7400 гривень, або ж 9600 гривень за умови певних слідчих дій.

Крім того, волинські правоохоронці вважають, що за видобуток сонячного каміння варто було б призначити реальні терміни покарання та дозволити на час кримінально-процесуальних дій проводити затримання. Адже нині після дактилоскопії, фотографування і оформлення документів усіх затриманих випускають.

Крім того, зважаючи на те, що незаконний видобуток бурштину прирівнюється до легких злочинів, правоохоронці не можуть проводити власні оперативно-розшукові слідчі дії, відстежувати не тих, хто прийшов копати, а тих, хто скуповує, замовляє і вивозить бурштин за кордон. Тобто реальних замовників, які нелегально на бурштині зароблять чималі суми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
бандеровець Показати IP 27 Жовтня 2015 19:06
а гламурних поліцейських чого не задіюєте,особливо київських...
Проінформований Показати IP 27 Жовтня 2015 19:21
Да там ті Мінти самі його копають!
лучанин Показати IP 27 Жовтня 2015 21:10
Цирк... "...хто хоче копати далі.. йдемо відео для новин знімемо.. посидите навколішках трохи..))))"...чи мабуть не так..".хлопці..здаємо лопати.. кінець робочого дня.. робимо ролик для новин.. ідемо відпочивати.. і готуємося до нового робочого дня.." ...або ще не так.... "група 1 ...здаємо лопати.. сідаємо в рядок навколішки.. зараз знімаємо новини для нашого боса і покровителя Шпиги... група 2 робимо серйозний вигляд..збираємо лопати.. відбираємо собі знаряддя для роботи на завтра.. група 1 після зйомок відпочивати.. на ранок построєніє о 8,00 по формі ..)))))"
ххх Показати IP 27 Жовтня 2015 21:49
Молодці , для ментів викопали їм легше копати буде

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus