USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

З укладенням медичних угод можна зачекати

15 Липня 2017 13:57
До 1 липня українці мали знайти свого сімейного лікаря та укласти з ним угоду. Липень вже давно настав, а угод так і немає. Адже парламентарі не ухвалили законодавчу базу щодо медреформи. Є майже 900 поправок до проекту. Якщо закон не ухвалять у найближчі тижні, то розгляд перенесуть аж на осінь.

Та в будь-якому разі, каже керівник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Микола Якимчук, система навряд чи запрацює раніше, аніж у 2018 році. Про це йдеться на сторінках газети Волинські Новини №27.

Найбільшу дискусію викликає об’єм медичної допомоги, який має бути у первинній ланці, розподіл медичної субвенції, функціонування Національної служби здоров’я, що бере на себе певною мірою функцію страховика, та додаткові відрахування роботодавців.

Найбільше людей турбує, яким чином треба буде оплачувати медичні послуги. Адже за потреби спеціалізованих та високоспеціа­лізованих втручань з’являється поняття співоплати. У міністерстві кажуть, що для тих, хто не зможе вносити кошти, можливо, запровадять субсидію. Та й достеменно невідомо, які саме послуги входитимуть до пакету, що його оплачуватиме держава. Критикують і страховку, яку пропонує МОЗ. А саме – те, що цей сектор акумулює держава, хоча можна було віддати цю нішу приватному сектору. Саме ці моменти і мають обговорити у стінах парламенту.

Нещодавно під час наради з головними лікарями заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк підтвердив, що старт медичної реформи заплановано на 1 січня 2018 року.

«У нову систему заходить первинна ланка: сімейні лікарі, педіат­ри та терапевти. У лікарень є два роки на перехід – 2018-й та 2019-й, тому в 2018 рік сміливо і плавно входимо, нічого критичного не відбуватиметься. Це не означає, що ніхто нічого не буде робити. Ми застосовуватимемо змішані методи оплати, глобальний бюджет і планово, хвиля за хвилею, переходитимемо на оплату пролікованих випадків за діагностично-спорідненими групами. Ще раз наголошу: це буде поступово і плавно», – підкреслив Ковтонюк. Аби забезпечити проведення реформи, у бюджетній резолюції передбачили додаткові 25 млрд грн. Кошти мають піти на оплату медичних послуг медзакладам.

Відповідаючи на питання, що станеться, якщо реформаторські закони не ухвалять наступного тижня, Ковтонюк зазначив: «Це не є хороший варіант для країни тому, що нам для поступового, нешокового початку реформи потрібно належним чином увійти в бюджетний процес 2018 року. Це запустило б перший етап реформи на первинці з січня. За останні півроку ми об’їхали всі регіони, ситуація всюди складна, всюди потрібно дуже багато роботи. Регіони вимагають чіткості подальших дій та часу на підготовку. Ми теж не можемо рухатися без нормативної бази. Якщо закон переносять на осінь, вхід у реформу буде набагато складнішим».

Пригадаймо, що на початку року виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун повідомляла, що всі лікарі, які працюватимуть за контрактом з Національною службою здоров’я України, будуть доступні в єдиній відкритій електронній базі, прив’язаній до мапи. Змінити лікаря можна буде, звернувшись до іншого фахівця, уклавши під час прийому новий договір. Буде працювати електронна система, яка передбачає, що з укладенням нового договору в той же момент попередній договір втрачає чинність.

Якщо людина має підстави змінити лікаря, то їй не обов’язково йти до нього особисто, щоб розірвати угоду. Із запровадженням електронного реєстру пацієнтів це можна буде робити як завгодно часто. Процедура така ж, як при укладанні першого договору. Потрібно буде звернутися з документом, який засвідчує особу. Це можна робити в кабінеті лікаря або онлайн, а потім завірити підписами.

Електронний реєстр пацієнтів днями презентували для керівників лікувально-профілактичних закладів. Система Helsi, що дає можливість вести електронну медичну картку пацієнта, керуватиме розкладом лікарів, працюватиме з усіма медичними документами та формами в електронному вигляді, формуватиме статистику тощо. За допомогою системи пацієнти можуть записатися на прийом on-line та отримати доступ до електронної медичної картки, результатів досліджень, призначень тощо. Helsi надає можливість під’єднати заклад та лікарів, зареєструвати пацієнтів і передати всю інформацію МОЗ. Микола Якимчук повідомив, що медичні заклади міста також мають намір уже цього року впроваджувати компоненти електронної системи охорони здоров’я, тож готові спів­працювати з усіма постачальниками потрібного забезпечення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 15 Липня 2017 14:29
хворі люди. для запровадження такої вистеми треба від 5 до 10 років
Лучанка Показати IP 15 Липня 2017 19:45
Нічого не хворі люди! Хворими є ті,які хочуть стояти на місці та казати постійно як все ж погано і нічого не робити та тільки нити, постійно нити, а ще казати,яка держава наша погана... А може не держава понана? Чи держава складається з держав, а не з населення?????? Ще нічого нема, а вже хворі кажуть ми, ті які хочуть змін)))... "далеко" ми з такми "скептиками" заїдемо!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus