USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

З волинського притулку втекли неповнолітні

30 Січня 2014 14:37
12 неповнолітніх втекли з притулку для дітей служби у справах дітей Волинської ОДА, що у Рожищі, в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 2013 року.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму сьогодні, 30 січня.

Поки діти «гуляли» без нагляду, один з них встиг викрасти DVD-плеєр та документи на автомобіль MAN. Наступного дня дітей відшукали й повернули до притулку.

Як розповіла начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Алла Онищук, за цей випадок чергового, який недобросовісно виконував свої обов’язки тієї ночі, вже звільнили з посади.

Прокуратура також подала до обласної ради пропозицію притягнути до дисциплінарної відповідальності й керівника закладу – Леоніда Матвійчука.

Як розповідає директор, діти в один голос почали стверджувати, що втекли, бо їх рідко водили на прогулянки, їм треба було покурити. До слова, частина з тих дітей, які втекли – умовно засуджені, доставляють чимало проблем вдома й у своїх школах.

«Четверо з цих дітей, які скаржилися, що їх не пускають гуляти, поступили напередодні – 30 жовтня. Як вони могли стверджувати, що весь час їх не пускають на вулицю? Ніхто не сказав тоді, що вони зламали м’яке крісло, завдали матеріальної шкоди», - зауважує директор.

До слова, саме напередодні, у жовтні, погодні умови дозволяли часто виконувати роботи з благоустрою. Тож на свіжому повітрі того місяця вони були достатньо часу, стверджує Леонід Матвійчук.

Він відзначає, що контингент закладу, який він очолює – особливий. Це не лише діти, які потребують соцзахисту, безпритульні, а й ті, які мають умовний термін ув’язнення, чи кримінальне минуле. Того дня, каже директор, співпали багато факторів: у закладі був наплив дітей, оголошений карантин у зв’язку з вітрянкою. А притулок – не спецзаклад з посиленою охороною, тож він не передбачає в штатному розписі додаткових охоронців.

Дітей відшукали наступного дня. Після розмови з психологом стало зрозуміло, що втекти з притулку для них було все одно що прогуляти урок.

Натомість, прокуратура, написала висновок, який ґрунтується винятково на словах дітей, мовляв, їх і на вулицю не виводять, і шкільні заняття не проводять (коли був карантин), ще й дітей туди направляють помилково.

Тож прокуратура запропонувала обласній раді притягнути до дисциплінарної відповідальності директора закладу. Утім, комісія відхилила цю пропозицію, адже 30-денний термін, визначений Трудовим законодавством, минув.

Натомість члени комісії запропонували виїхати на місце, і попросили директора підготувати пропозиції, як краще організувати роботу закладу.

«Це нетипова установа, яка виконує і роль міліції, і лікарні, і санстанції. Це не дитсадок, це діти далеко не ті, яких ми собі уявляємо. Там історія кожної дитини – це нетипова ситуація», - розповідає депутат облради Раїса Кучмук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus