USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«За 100 гривень заїкатись – це ганьба». На Волині не вщухає конфлікт із добровільними внесками на ЗСУ

8 Березня 2024 11:34
Куди поділися голобські гроші на ЗСУ, які здавали в місцевому будинку мистецтв, досі невідомо. Одна з працівниць підозрює директора в шахрайстві. Водночас більшість колективу за керівника заступається. Люди навіть надіслали лист, який назвали колективним зверненням.

Одні вірять, а інші підозрюють у шахрайстві. Скандал із грошима на армію, які збирали у Голобах, має продовження. Нагадаємо, працівниця місцевого будинку мистецтв заявила, що здає внески на ЗСУ, а куди вони йдуть далі та чи йдуть взагалі, їй не кажуть, інформує «12 Канал».

«Наталія Іванівна встає і каже: «Дуже мало здають. Деякі місяці – взагалі нуль». На мене ніби відро води вилили. Як нуль? Якщо навіть я по сто гривень здавала вісім місяців, то як може бути нуль?» – обурюється техпрацівниця Голобського будинку мистецтв Леся Дерев’янчук.

Читати ще: Куди ділися гроші? На Волині через збір добровільних внесків на ЗСУ розгорівся скандал

Гроші жінка здавала директору будинку мистецтв Григорію Тарасовському. Жодних підписів, жодної звітності. Далі, каже той, заносив зібрані кошти в селищну раду.

Селищний голова, якому, якщо вірити чоловікові, він заносив зібрані в людей гроші, взагалі щось пояснювати відмовляється. Каже, що претензій до Тарасовського не має.

Після виходу сюжету про зниклі гроші на адресу ЗМІ з офіційної пошти Голобського будинку мистецтв надійшов лист. Його автори назвали це колективним зверненням. Під листом – вісім прізвищ.

«Хто дав моральне право техпрацівниці висловлювати особисту неприязнь, прикриваючись без дозволу колегами? Ми, працівники, обурені висвітленням на вашому каналі недостовірної інформації, яка паплюжить нашого керівника, порушуючи його права як людини на честь та гідність», – вказують у листі.
Із тексту листа неможливо зрозуміти, яку саме інформацію називають недостовірною. Тож журналісти поспілкувалися з однією з підписантів колективного звернення, підлеглою Григорія Тарасовського. Та запевняє: в тому, як збирали внески, жодних порушень не бачить.

«Так само сто гривень давала, як інші. Відбувалося так, що ми отримували зарплату, навіть нагадував деколи Григорій Васильович Тарасовський, що на ЗСУ кошти потрібно здавати. Але він цього не вимагав. Це добровільно», – запевняє підписантка колективного звернення Людмила Клинова.

Причина цього інциденту, вважає жінка, – особистий конфлікт Лесі Дерев'янчук із теперішнім директором. Між ними не було довіри. Хоч водночас підтверджує: гроші здавали просто так і жодної звітності не вимагали.

«Здавали й директор заносив. Ми, крім Лесі, мали довіру», – каже Людмила Клинова.

Донати і довіра – це позитивно, зазначає юрист Олег Огородник, коментуючи цю ситуацію. Але якщо йдеться про внески із зарплат працівників органів місцевого самоврядування, держслужбовців, то потрібна заява про добровільну згоду на ці відрахування.

«Якщо ж люди там усно між собою домовилися, то це, звичайно, вітається в позаробочий час. Як друзі домовилися, скинулися, задонатили разом – проблем немає жодних. Якщо ж ситуація така, що керівник підприємства усно, тобто добровільно-примусово, зобов’язав своїх працівників донатити наче йому, а він потім буде передавати готівкові кошти, то тут може вбачатися кримінал як вимагання і шахрайство», – пояснює Олег Огородник.

За словами Людмили Клинової, готівкою і без документації збирав гроші не лише їхній колектив, а й чимало інших комунальних закладів громади.

«Я знаю, що зі школи, соцслужби ніхто цих списків, підписів не робив. Це добровільно. Для чого мені ті підписи, ті списки, якщо я віддаю і довіряю? Звітності в організації не вели. Тепер уже вели би після цього інциденту, хоч за сто гривень заїкатись – це ганьба», – вважає Людмила Клинова.

Юрист Олег Огородник каже, що в таких випадках збирати гроші готівкою ненадійно: «Жодним чином я не радив би збирати готівкою ці кошти, тому що потім буде важко довести та прослідкувати, куди вони насправді пішли. Це органи місцевого самоврядування, це юридичні особи, це люди, яких обирали, це люди, які мають певні повноваження, не лише якісь зобов’язання за законом, а й морально-етичні засади держслужбовця».
Голобський голова Сергій Гарбарук підтверджує, що у громаді збирають гроші для війська. Навіть запевняє, що на всі кошти є звітність. Але коментувати ситуацію в будинку мистецтв відмовляється. Ба більше, не хоче показувати документи, які свідчили би, скільки селищна рада збирає з людей добровільних внесків і куди їх витрачає.

«А для чого це вам? Це гроші наших мешканців. Це їхні власні кошти. Ніяких нарікань, скарг, крім того випадку, про який ви згадали. Ми донатимо хлопцям, як тільки можемо», – наголошує Сергій Гарбарук.

Журналісти надіслали запит у Голобську селищну раду, щоб там усе-таки показали громадськості документи, які підтверджують надходження добровільних внесків, їх кількість і використання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 8 Березня 2024 11:56
держава злодюг при владі
123 Показати IP 8 Березня 2024 12:48
ясна річ шо й собі трохи начальство брало , без того аж ніяк

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus