USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

За час війни фінансові резерви РФ скоротилися вдвічі, і темпи зберігаються, – Bloomberg

18 Січня 2024 10:56
Війна проти України швидко виснажує стратегічні фінансові резерви Росії, які були накопичені протягом попередніх двох десятиліть. Так званий «Фонд національного добробуту» (ФНД) за два роки війни втратив майже половину своїх високоліквідних запасів.

Про це пише УНІАН з посиланням на Bloomberg.

Зазначається, що саме високоліквідна частина ФНД, яка складається з грошових та інвестиційних активів, наприкінці минулого року становила 5 трильйонів рублів (56,5 мільярдів доларів) проти 8,9 трильйона рублів до повномасштабного вторгнення.

Інша частина ФНД, що складається з менш ліквідних активів (акцій російських же компаній, облігацій тощо), зросла більш ніж на 2 трильйони рублів. Тепер низьколіквідна частина ФНД переважає над високоліквідною, хоча до вторгнення ситуація виглядала кардинально протилежним чином.
«Загальний розмір ФНД є зовсім неважливим зараз, оскільки значна його частина була інвестована в російські акції та інфраструктуру – по суті, неліквідні інвестиції. Тільки ліквідні інвестиції можна розглядати як запаси на чорний день, решту втрачено», – пояснила економіст Oxford Economics Тетяна Орлова.

Читати ще: «Схеми» через супутникові знімки помітили, як Росія розбудовує військові заводи по всій країні

Основним джерелом наповнення ФНД були надприбутки від експорту нафти і газу, але зараз, на тлі західних санкцій, ці прибутки скоротилися і їх не вистачає навіть на задоволення поточних бюджетних потреб.

На думку російського економіста Олексія Ісакова, якщо через події на Близькому Сході світові ціни на нафту не почнуть різко зростати, залишки високоліквідних активів російського ФНД і надалі будуть скорочуватися, роблячи Росію все більш вразливою до потрясінь. За його підрахунками, Росія повністю витратить грошові резерви за один-два роки, якщо експортна ціна російської нафти впаде нижче 50 доларів.

За даними російського ж Міністерства фінансів, середня ціна основної російської нафти Urals минулого року впала на 17% і склала 63 долари за барель. Bloomberg прогнозує, що ФНД Росії продовжить виснажуватися цього року, якщо ціна нафти не перевищуватиме позначку у 73 долари.

Читати ще: Росія вже витратила на війну проти України понад 167 млрд доларів, – Forbes
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus