USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

За ДТП через розбиту дорогу можна отримати компенсацію

13 Березня 2017 12:43
Усі нарікають на жахливий стан доріг, однак охочих судитися з дорожніми службами вкрай мало. Бо люди або не знають про своє право на компенсацію, або не хочуть витрачати час на судову тяганину, або просто не вірять, що зможуть відстояти свою позицію.

Що ж робити водіям, якщо автомобіль пошкоджено, а дорожньо-транспортна пригода сталася через незадовільне експлуатаційне утримання доріг? Консультацію з цього питання підготували для видання «Радар» юристи Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Крок 1. При ДТП треба зупинитись, увімкнути аварійку і встановити знак аварійної зупинки. Не варто переміщати автомобіль.

Крок 2. Викличте поліцію.

Крок 3. Зафіксуйте обставини аварії, зберіть якомога більше доказів поганої якості дороги (кращий спосіб фіксації – це фото- і відеознімання), ці дані знадобляться для складання адмінпротоколу. Запишіть контакти очевидців ДТП (якщо такі є).

Крок 4. Простежте, щоб всі деталі були зафіксовані працівниками поліції в протоколі і схемі ДТП. Працівники дорожньої поліції зобов’язані скласти на відповідальних посадових осіб дорожньої служби протокол про адміністративне порушення за ст.140 КУпАП «Порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху чи позначення на автомобільних дорогах і вулицях місць провадження робіт». На схемі ДТП обов’язково повинні бути відображені дорожні умови, розміри ділянок з різним станом дорожнього покриття; розміри і розміщення дефектів. Якщо будь-які деталі співробітник поліції не відображає (або не хоче відобразити), обов’язково вкажіть це у ваших письмових зауваженнях до схеми і протоколу ДТП.

Ключовим елементом протоколу буде відображення глибини ями. Згідно з вимогами ДСТУ 3587-97 граничні розміри осідань, вибоїн й інших дефектів не повинні перевищувати 15 см завдовжки, 80 см завширшки і 5 см у глибину, а невідповідності повинні усуватися впродовж 7 днів після їх виявлення.

Крок 5. Вимагайте, щоб працівники поліції викликали представників дорожньої служби. Згідно з п.11 Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони (затверджені постановою Кабміну від 30.03.1994 N198) дорожньо-експлуатаційні організації зобов’язані разом із поліцією брати участь в огляді місць ДТП для визначення дорожніх умов. Якщо відповідна посадова особа не викликалася або не прибула до місця події, вкажіть це у зауваженнях до протоколу ДТП.

Найголовніше, протокол треба оформити на місці ДТП, а причиною події треба зазначити незадовільний стан дорожнього покриття. (ДТП або пошкодження авто сталося внаслідок поганого стану дороги.)

Крок 6. Зверніться в офіційне СТО або до незалежних оцінювачів для встановлення розміру збитку. Довідку про пошкодження транспортного засобу оформляють на місці ДТП.

Крок 7. Отримайте у працівників поліції копію протоколу або постанови адмінсуду про притягнення посадової особи до відповідальності. Копію схеми і фотографії (якщо знімання провели співробітники поліції) можна отримати за письмовим зверненням до районного підрозділу поліції (за місцем ДТП). Справи про адміністративні правопорушення за ч.1-3 ст.140 КУпАП розглядають органи національної поліції, а по ч.4 ст.140 КУпАП – районні суди.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯМИ У ЛУЦЬКУ: У ЛЕГКОВИКА ВІДВАЛИЛОСЯ КОЛЕСО І ТРАВМУВАЛО ПІШОХОДА



До кого звертатися з позовом про компенсацію матеріальних збитків?

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про дорожній рух» до компетенції власників автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів належить розробка програм та здійснення заходів щодо розвитку, удосконалення, ремонту та утримання у безпечному для дорожнього руху стані доріг, вулиць та залізничних переїздів, зон відчуження і т.д. Закон України «Про автомобільні дороги» визначає основні їх види: автомобільні дороги загального користування; вулиці і дороги міст та інших населених пунктів; відомчі (технологічні) автомобільні дороги; автомобільні дороги на приватних територіях.

Відповідно до ст. 7 Закону автомобільні дороги загального користування перебувають у державній власності і не підлягають приватизації. Державне управління автодорогами загального користування здійснює Державна служба автомобільних доріг України (Укравтодор), яка має свої органи управління на місцях (наприклад, Служба автомобільних доріг у Волинській області: адреса: вул.Рівненська, 52Б, м. Луцьк, Волинська обл., 43000, телефон: 03322 50198).

Визначити, чи належить певна дорога до доріг загального користування, допоможе «Перелік автомобільних доріг загального користування державного значення». Не потрібно забувати і про дороги загального користування місцевого значення, що сполучатимуть, наприклад, міста між собою. Стаття 16 Закону вказує, що вулиці і дороги міст та інших населених пунктів знаходяться у віданні органів місцевого самоврядування і є комунальною власністю (отже, відповідачем у такому разі буде місцева рада).

На якій підставі можна звертатись до суду про відшкодування збитків?

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 1994 р. №198 «Про затвердження Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони» власники дорожніх об’єктів повинні своєчасно і якісно виконувати експлуатаційні роботи відповідно до технічних правил з дотриманням норм і стандартів із безпеки руху; постійно контролювати експлуатаційний стан усіх елементів дорожніх об’єктів та негайно усувати виявлені пошкодження чи інші перешкоди в дорожньому русі, а за неможливості це зробити — невідкладно позначити їх дорожніми знаками, сигнальними, огороджувальними і направляючими пристроями відповідно до діючих нормативів або припинити (обмежити) рух; контролювати якість робіт, що виконуються підрядними організаціями тощо. За порушення цих правил настає відповідальність згідно з законодавством.

Відповідно до ст.24 Закону України «Про дорожній рух» власники доріг, вулиць та залізничних переїздів або уповноважені ними органи несуть відповідальність за створення безпечних умов руху на дорогах, вулицях та залізничних переїздах, що знаходяться у їх віданні. Тобто тут діє правило «власність зобов’язує» (у власника є певні обов’язки: наприклад, нести відповідальність за створення безпечних умов).

Нерівності та ями на дорогах теж можна віднести до категорії безпечних умов, бо вони самі по собі можуть викликати несприятливі наслідки у вигляді аварій, поломок тощо.

Згідно зі ст.9 Закону України «Про дорожній рух» до компетенції власників автодоріг відноситься компенсація витрат власникам транспортних засобів за рішенням суду, якщо дорожньо-транспортні пригоди сталися через незадовільне експлуатаційне утримання автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів.



Документи, які потрібно зібрати для подачі позову до суду:

– довідка з поліції про ДТП;

– копія протоколу про ДТП і схеми;

– фотографії з місця ДТП;

– експертна оцінка збитку;

– копія рахунку за ремонт автомобіля (якщо ремонт уже проведено).

Відшкодування шкоди згідно зі ст. 40 КУпАП можна вимагати при розгляді судом адмінпротоколу щодо посадової особи дорожньо-експлуатаційних організацій або в порядку цивільного судочинства.

Судовий розгляд може обмежитися одним засіданням, а може розтягнутися на кілька років. Та боротися все ж таки варто, шанси на успіх є завжди.

Водіїв закликають не пропускати поза увагою випадків поломки транспортних засобів через жахливий стан доріг та не ігнорувати безвідповідальність влади щодо стану шляхів сполучення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
---- Показати IP 13 Березня 2017 13:11
Які всі розумні... В мене був такий випадок , приїхала наша поліція, в сказали мені , щоб поскаржитися на автодор треба скласти на мене постанову за не дотримання безпечної швидкості 124 стаття . Виходило що в мене заберуть права, випишуть штраф, а я тоді можу йти до суду . Це все зі слів копів які приіхали, і сказали що іншого варіанту не існує. Виходило так що я побив колеса в ямі , а мені за це виписують штраф 425гр. Забирають права .
Вася до ---- Показати IP 13 Березня 2017 14:14
поліція сказала Вам правду і зробила за законом, коментар адвоката про відшкодування, то реклама адвоката на кліентооріентованість, адвокат не надав відсоток позитивних рішень суду про відшкодування збитків, таких рішень 1-2 на всю країну в рік!
++++ до ---- Показати IP 13 Березня 2017 14:46
Брєд, може це даішнікі колись так робили. Пару місяців назад копи приїхали, зробили все, як вище описано, і склали протокол на дорожників.
Так-так Показати IP 13 Березня 2017 15:40
І подам я позов до суду. Поки дійде черга до мого позову через років два, поки розглянеться ще з півроку, якщо пощастить. І як результат, якщо пощастить, виплатять мені протягом п'яти років мої гроші. Багато Вас таких розумних експертів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus