USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

За яких умов загони самооборони зникнуть, - експерт

18 Лютого 2014 09:33
Загони самооборони, що з'явилися в Україні за два останні місяці, можна без проблем ввести у правове поле, кажуть експерти. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Наприклад, на Майдані у сотнях самооброни є дисципліна, як в армії, але взаємна довіра тут набагато більша. Сотник Олександр добирає людей за власними психологічними тестами. Якщо людина не врівноважена і шукає агресії, то таким людям тут відмовляють. Його сотня сформована з чоловіків від 20 до 50 років. На підступах і в периметрі Майдану вони виконують функції, які мала б виконувати міліція, - охороняють порядок. Третя сотня несе варту з боку Лядських воріт, їхнє основне завдання - не пускати сюди людей неадекватних, у наркотичному чи алкогольному сп'янінні.

Дефіциту волонтерів немає. Вже нині армія Євромайдану налічує понад 12 тисяч осіб. Однак хвиля самооборони давно перетекла за межі Майдану і накрила усю Україну. Вартові вночі патрулюють своїх квартали і в столиці, і в маленьких містечках. Українці шикуються в черги на заняття з рукопашного бою.

До слова, загони самооборони формуються і на Волині. Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, Луцький майдан формує свій «правий сектор» та загони народної самооборони.

У Києві на вулиці готові виходити навіть жінки. На сході функції самооборони беруть на себе козаки, дружинники, бійцівській клуб "Оплот". Експерти це явище пояснюють просто: міліція і ДАІ, спецпідрозділи і прокуратура втратили останні крихти довіри в українців. Люди на них не покладаються ані у власній біді, ані у ситуації колективної загрози.

У генпрокуратурі вже оголосили, що воєнізовані загони перебувають поза законом в Україні. Однак експерти переконують, що усі ці формування можна легко ввести у правове поле і активістам варто зареєструвати громадську організацію. Українське законодавство таким формуванням дозволяє отримати дозволи на травматичну зброю.

Ефективність загонів самооборони вже доведена. Там, де працюють народні патрулі, менше підпалів машин і загалом злочинів. З іншого боку, армія озброєних і рішучих людей легко може стати некерованою, кажуть експерти. За порядність кожного захисника ніхто не ручається, до того ж, народний гнів може вилитися в самосуд.

Директор інституту громадянського суспільства каже, що ситуацію врятує цілковита перебудова міліції: від найнижчої ланки до найвищих щаблів. Коли силовики стануть правоохоронцями, загони самооборони зникнуть швидше, ніж з'явилися.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ковельчанин Показати IP 18 Лютого 2014 10:21
Оплот-ті ж тітушки. Мусарський клуб.
порада Показати IP 18 Лютого 2014 15:16
Загони самооборони (читай - бандформування) зникнуть, коли їм дадуть місце в теплій камері поблизу параші.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus