USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«За підробку сертифікатів вакцинації відповідають і замовники, і виконавці», – луцький юрист

23 Жовтня 2021 19:18
Фальсифікація COVID-сертифікатів – це підробка офіційних документів, а отже, карається законом. Причому відповідальні за це перед Фемідою і ті, хто підробляє, й замовники таких послуг.

Про це в коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини розповів луцький юрист Олег Огородник.

Він зазначив, що за підроблення COVID-сертифікатів є відповідальність перед законом, адже це – фальсифікація офіційного документа.

Зі слів адвоката, за такі махінації загрожує покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі. Якщо ж людину вперше притягують до відповідальності й вона розкаюється у вчиненому, то можуть обмежитися умовним покаранням.

«Траплялися випадки, коли люди «рішали» собі COVID-сертифікат, а потім потрібно було реально вакцинуватися і вирішити питання, як стерти себе з бази. Однак в лікарні перевіряти айтішника, який завідомо вніс у базу неправдиві дані, як правило, ніхто не буде. Потрібно створювати нові служби, які цим займалися б, а це витрати з бюджету. Сумніваюся, що це хтось буде робити», – підсумував правозахисник.

Насамкінець він зазначив, що йому відомо, коли виносили реальні вироки за фальсифікацію паспортів вакцинації.

«Ті люди, які замовляють та вдаються до таких послуг, теж відповідальні за це перед законом. Однак їх важче упіймати на гарячому. Легше знайти людину, яка зробила фальшивий сертифікат, ніж ту, яка заплатила за це гроші й свідомо знала, що він – несправжній», – каже юрист.

Нагадаємо, від початку року на Волині правоохоронці порушили 53 кримінальні провадження через підробку ПЛР-тестів, довідок про щеплення проти COVID-19, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів.

Лише за один тиждень було виявлено близько 200 підроблених сертифікатів вакцинації та тестів на COVID-19. Загалом поліцейські провели 35 обшуків. Найбільше кримінальних проваджень за фактами підробки тестів та сертифікатів відкрили на Волині.

Раніше у Міністерстві внутрішніх справ пояснили, як планують перевіряти COVID-сертифікати українців. Для цього розробили програмне забезпечення для зчитування QR-кодів.

Нагадаємо, за підробку COVID-документа загрожує штраф до 34 тисяч гривень або обмеження волі до двох років.

Вікторія СЕМЕНЮК, Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Берія Показати IP 23 Жовтня 2021 22:30
Шо він меле. Прийшов до лікаря чи в лабораторію, заніс касу, вакцину в умивальник, інфу в базу. Формально все чисто. Ніхто нічого не доведе.
Сралін в сцаках до Берія Показати IP 24 Жовтня 2021 19:57
Забув як по тобі довели, все що треба? Забув як ти признав, що англійський шпигун? Тут так само треба.
Берія до Сралін в сцаках Показати IP 24 Жовтня 2021 20:12
Завідно шо не можеш рішанути?)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus