USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

За що можуть забрати субсидію: новий закон і перерахунок «знижки»

31 Січня 2017 08:15
Більшість українських сімей вже оформили субсидію на комунальні послуги. Цьогоріч держава витратить на компенсацію «знижки» близько 51 мільярда гривень. Приблизно п’ять мільярдів заощадять завдяки підвищенню мінімалки в два рази, ще частина суми вдасться зберегти завдяки верифікації.

Журналісти «Сегодня.ua» з’ясували, хто може залишитися без субсидій в цьому році і як зміниться допомога.

Порушують часто-густо

На початку минулого року Міністерство фінансів запустила масштабну верифікацію. Під перевірку потрапили 25 мільйонів українців – всі, хто отримує гроші від держави (в тому числі пенсіонери і субсидіанти). У 2017-му верифікація повинна вийти на новий рівень – Мінфін розробляє спеціальний законопроект.

Найбільше порушників виявили серед одержувачів субсидії. Згідно з постановою Кабміну, субсидію не можуть отримувати українці, які протягом року зробили покупку як мінімум на 50 тисяч гривень. З реєстрів Мінфін отримує інформацію про покупців землі і нерухомості, а після зіставляє її зі списком субсидіантів. Таким чином виявили понад 100 тисяч «порушників».

Розмір субсидії в першу чергу залежить від сукупного доходу сім’ї. При цьому, за різними оцінками, до 40% українців отримують частину зарплати «в конверті». Мінфін все ще розробляє механізм, який дозволить визначити реальний дохід субсидіантів.

Завдяки збільшенню мінімальної зарплати з 1600 до 3200 гривень з першого січня на субсидії, підрахували чиновники, вдасться заощадити близько п’яти мільярдів гривень. Правда, перерахують «знижки» тільки в кінці опалювального сезону – після квітня 2017 року.

Ще одне поширене порушення – здача в оренду квартир з субсидіями. Дохід від здачі житла в оренду повинна враховуватися при розрахунку субсидій. Крім того, отримати «комунальну» знижку можна тільки за місцем фактичного проживання. Тобто в орендованій квартирі оформити субсидію можуть тільки квартиранти, надавши договір оренди в органи соціального захисту.

Незважаючи на це, в інтернеті можна знайти сотні оголошень «здам квартиру з субсидією». Деякі з них далеко не з сегмента «дешевого житла».

Що трапиться з субсидіями в 2017-му

Цього року Кабінет міністрів повинен розробити концепцію монетизації субсидій. Простіше кажучи – «знижку» виплачуватимуть грошима. Тільки за 2017-й на субсидії планують витратити 51 мільярд гривень.

«Монетизацію субсидій обговорюють в Кабінеті міністрів. Прем’єр-міністр, Світовий банк і робоча група Кабміну. Уряд про це думає. Нарешті усвідомлення того, що монетизація необхідна, з’явилося», – розповідає представник Мінфіну, керівник офісу реформ Яна Бугримова.

Після цього, припускають чиновники, з’явиться стимул для економії – чим менше витратили на «комуналку», тим більше грошей залишилося. Якщо зараз «зекономлені» кошти переходять на наступний місяць, а після монетизації «здачу» можна буде отримати «на руки».

Є кілька можливих схем монетизації. Перша – платити гроші теплокомуненерго (ТКЕ), які будуть компенсувати субсидії, друга – перераховувати гроші, виділені на субсидії, безпосередньо споживачам. При цьому друга модель також має кілька варіантів. На картки можуть перераховувати всі гроші, і українці зможуть витрачати їх на свій розсуд, або ж на картки будуть перераховувати тільки зекономлені кошти, якщо субсидіант використовував ресурсів менше, ніж передбачено соціальною нормою.

«Моя особиста думка: я б йшла поетапно, тому що це зміна несе ризики. Ми не знаємо, як поведе себе людина, якщо ми на картку віддамо всі гроші, і не буде обмежень по використанню. Я не впевнена, що в цьому випадку не впаде платіжна дисципліна. Кінцева мета – дати гроші людям. Повинно бути підготовлено технічне рішення: які картки і на якій базі. Можливо, потрібно починати з монетизації залишків, тоді ми уникаємо ризики несплати. Потім потрібно переходити на повну монетизацію», – розповідає Яна Бугримова .

Заступник глави департаменту НАК “Нафтогаз України” Олексій Хабатюк впевнений, що введенню монетизації субсидій має передувати побудова система верифікації одержувачів субсидій, а також зниження нормативів, на які призначається “знижка”.

Скільки українців ризикують залишитися без субсидії

За підрахунками Мінсоцполітики, в цьому році субсидії отримають 9 з 15 мільйонів українських сімей. Вже зараз за підсумками верифікації сім тисяч сімей залишилися без субсидій (держава заощадила майже 15 мільйонів гривень). Всього в “чорний список” Мінфіну потрапили 185 тисяч одержувачів субсидій, зараз інформація по ним перевіряється органами соціального захисту.

Залишити без субсидії можуть з двох причин:

Субсидіант приховує частину доходу

Субсидіант зробив покупку на суму від 50 тисяч протягом 12 місяців з моменту отримання “знижки”

Без допомоги також можуть залишитися ті українці, чий дохід за минулий рік істотно виріс.

Нагадаємо, з середини минулого року, якщо працездатний член сім’ї офіційно не працює, при розрахунку субсидії, як заявив заступник Міністра соціальної політики Віталій Мущинін, будуть враховувати його дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів (на даний момент – 3200 гривень). Раніше для непрацюючого члена сім’ї розраховували дохід в розмірі одного прожиткового мінімуму. Так, якщо сім’я з 4 працездатних осіб має сукупний дохід 10 тисяч гривень, але при цьому один з членів сім’ї офіційно не працює, при нарахуванні субсидії буде вважатись, що сім’я заробляє 13,2 тисячі гривень.

Тобто, фактично, субсидія безробітному призначена на тому ж рівні, що і субсидія для українця з мінімальною зарплатою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
111 Показати IP 31 Січня 2017 08:43
хто ж таку бредятіну придумав ? як то можна вилічати , що дохід безробітньоґо виносив два прожиткових мінімумів ? То ніби звідки той доход , як особа не працює ? Чому у працюючоґо дохід часто-ґусто нижчий , ніж у безробітноґо ? Може йому держава доплачувати повинна ? тільки хворому на всю ґолову такі вилічалочкі до ґолови прийти моґли !
Анонім до 111 Показати IP 31 Січня 2017 10:23
А як можна студенту, що не отримує стипендію приписати прожиковий мінімум. Які гроші у студента стаціонару, що не отримує стипендію? Звідки?
112 до 111 Показати IP 31 Січня 2017 11:44
Стань на біржу, якщо ти дійсно безробітний і тобі не будуть начисляти два прожиткових мінімума.
Просто Лучанин Показати IP 31 Січня 2017 09:38
Ахінея повна
Анонім Показати IP 31 Січня 2017 10:13
Ахінея це те, що більшість отримують субсидію!!! І ті, хто нуждається і не дуже! З цим треба наводити порядок....
лучанка я Показати IP 31 Січня 2017 10:50
ппц нам люди добрі!Вихід один вз***** ВР у повному складі...бо вони не зупиняться нас грабувати ...
1 Показати IP 31 Січня 2017 11:32
Так нехай і наводять - наприклад заберуть субсидії у тих , до коґо руки не дотяґуються...хто має по декілька квартир , має кучеряву зарплату (що не заважає отримувати субсидію.., купує тачки дороґі , будинкі на зарплату ґоловноґо лікаря будує) непочатий край роботи...озирніться по Луцку ...повилазило ? То ви б...ді в такий спосіб безробітних до роботи заохочуєте ? Так немае роботи...не в курсах ?То з якоґо хрена люди вам платить будуть ? З ґолоґо труси не знімеш...але і втрачати йому немає що...задумайтесь !
до 111 Показати IP 31 Січня 2017 11:57
а чого повинен мати субсидію той, хто легально працює в Польщі, отримує більше 20 тис.грн. і в с..ці мав всіх, але хай держава дасть ще субсидію, потім пенсію і таких тисячі? Кума на базарі має свій бізнес (шпалери), декларує майже нульові прибутки і ображена, що пенсію нарахували 1170 ?
Турист до до 111 Показати IP 2 Лютого 2017 00:28
Ти к*рВа поїдь до тієї Польщі і ще зароби тих 20тис. Більшість працює навіть за 10. Тебе що жаба давить???
Повезло подрузі з та Показати IP 31 Січня 2017 12:11
Ваша кума , нешановна ,собі внески в фонд пенсійний вплачувала , скільки навплачувала , таку і пенсію буде мати . А вам , я так розумію ні на базар , не в Польщу не хочеться , вам би тільки в чужій кішені ґрошики лічити... а ви попробуйте тоґо хліба !Читайте статтю уважно , про що вона. прочитайте коментарі .
Марія Показати IP 31 Січня 2017 12:15
Нахрен мені ваші ср*ні субсидії, дайте газ та електрику як при Януковичу і не морочте людям голови,а то с*ка думають як останні соки с народу вижати
Срам Показати IP 1 Лютого 2017 01:51
Мені молодому здоровому чоловіку стидно брати подачки в держави ! Стидно перед сім'єю що я так би мовити мушу просити у держави допомогу а заробити неможу!! Та щей кажуть що негласних наказ прийшов більше не надавати субсидій новим "нужденним"!! І що ж тепер робити! ??? Платили за комуналку вчасно без ніяких боргів все життя!!! До кого звертатись??? Хтось з чиновників підкажіть???
пипец Показати IP 6 Лютого 2017 23:00
так где ж ваши 3200 нам не платят их и не стыдно этим казлам депутатам говорить про поднятия зароботной платы после таких - то деклорацый а!!!!!!!!!!!!! да и вместо того чтобы занимаца отменами праздников 8марта ,троицы лучше решали бы вопросы с прекращением войны.
Аня Показати IP 25 Лютого 2018 11:50
Чи можна не платити за газ якщо перераховують субсидію.зі зміною в складі сім'ї.народилась дитина і забрали за 2місяці субсидію.можна самий обовязковий платіж заплатить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus