USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

За технологією клонування вівці Доллі: вчені наблизилися до створення яйцеклітин із клітин шкіри

12 Березня 2024 00:17
Вчені стали на крок ближче до створення яйцеклітин для штучного запліднення з клітин шкіри. Вони адаптували процедуру, за якою створили вівцю Доллі – першу клоновану тварину.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Science Advances, пише УП. Життя.

Процедура може допомогти безплідним людям, які втратили статеві клітини через хворобу, старіння або лікування раку, мати генетично споріднених дітей.

Також вона відкриває можливості для пар чоловіків: їхня ДНК може бути об'єднана в заплідненій яйцеклітині, яку виносить сурогатна матір.

Група американських вчених провела експеримент зі створення яйцеклітини на мишах. Вони видалили ядро з донорської яйцеклітини й перенесли до неї ядро з клітини шкіри. Потім дослідники культивували яйцеклітину, щоб вона втратила половину хромосом. Створення такої яйцеклітини займає дві-три години.

Читати ще: У Китаї успішно клонували телят зникаючих порід

За словами науковців, перевагою цього методу є те, що він дозволяє уникнути тривалого культивування, яке використовують в інших підходах для перепрограмовування клітини. Під час нього є ризик великої кількості генетичних змін.

«До початку клінічного застосування цієї технології може минути ще десяток років. До того ж, вона потребуватиме ретельної оцінки безпеки, ефективності та етичних аспектів. Однак її потенціал для розв'язання проблем, пов'язаних із фертильністю, відкриває великі перспективи для майбутньої репродуктивної медицини», – зазначив Алєксєй Міхальченко з Орегонського університету здоров'я і науки.

За допомогою подібного процесу – перенесення ядер соматичних клітин – у 1996 році створили вівцю Доллі. Науковці витягли ядро з клітини молочної залози і з'єднали його з яйцеклітиною, отримавши ембріон, який ніс всю ДНК вівці.

У 2022 році під час експериментів інших американських учених з яйцеклітинами народилося троє живих мишенят. Однак частка їхнього успіху склала менш як 1%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus