USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

За лаштунками Волинського харчопрому. З чого наша ковбаса? ФОТО

20 Жовтня 2013 15:20
Працівники харчової промисловості у третю неділю жовтня традиційно відзначають професійне свято. Кожен лучанин добре знає продукцію «наших»: ковбаси, цукерки, кетчупи, молоко… Перелік волинської продукції з року в рік росте і знаходить свого покупця. Очевидно, спрацьовує логіка: виготовлене неподалік – значить, свіже. Та, добре знаючи вигляд брендів на полицях і вітринах магазинів, споживач хотів би знати, що відбувалося з продуктом до того, як він потрапив до торгової точки. Це все лишається найбільшою цікавістю для споживача.
У професійне свято виробників їжі Волинські Новини вирішили зазирнути за «куліси» місцевого харчопрому і здійснити невеличкі подорожі у виробничі цехи. До маршруту потрапили ті підприємства, які цьогоріч здобули всеукраїнське визнання. Нагадаємо, до «100 кращих товарів України» версії 2013 року увійшло вісім одиниць від волинських виробників.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЦУКЕРКИ І КОВБАСИ ВОЛИНІ – СЕРЕД КРАЩИХ В УКРАЇНІ


«Руна»: з року в рік не втрачати форму

Томатні соуси від «Руни» (ПАТ «Волинь Фудз»), мабуть, є найбільш титулованими на ринку волинської їжі. В компанії пишаються: дев’ять разів подавали документи на участь у «100 кращих товарах України» - і дев’ять разів отримували перемогу.
До «святая святих» − процесу виробництва густої багряної маси зі смаком помідорів, долучитися не вдалося. Проте не менш захопливим є процес «розкидання» готового продукту у банки.


Працівниці цеху ретельно стежать за кожним етапом фасування соусів. А їхня уніформа - ніби спеціально підібрана під колір продукту, який пропонують волинянам.

Окрім того, що кладуть в середину ємкості, на виробництві пишаються навіть тарою. «Скляна банка з кришкою зручна для повторного використання», − розповідають господарки.

Споживача не варто обманювати ні щодо якості, ні щодо кількості – впевнені фахівці, які ретельно зважують найбільш «підозрілі» банки.


В лабораторії перевіряють якість продукту. До речі, не лише того, який відправляють на конкурси, але й того, який іде у волинські холодильники.

«Забіяка»: старі технології стали елітними
Для гарної ковбаси потрібні не тільки якісна сировина та правильна технологія, а й добрі, чутливі руки. На заваді цьому можуть стати навіть гумові рукавички. Тому при вході у виробничий цех – пристрій для дезінфекції рук.

Одяг вітчизняних ковбасовиробників – патріотичних кольорів. Щось у цьому є…



«Сервелат» «Забіяки» , який потрапив у «100 кращих товарів України» − зроблений за радянськими «гостами». Кажуть, на ковбасному ринку нині така тенденція – орієнтуватися на старі добрі стандарти.


Що б там не казали, а що ковбасу роблять з м’яса, Волинські новини побачили на власні очі.

М’ясо для ковбаси беруть на професійних бойнях, які мають усі необхідні сертифікати. Кажуть, часи, коли будь-який дядько з села міг привезти свою свиню-корову, минули.

Розповіли цікаве: «варену» ковбасу, яка після варки має температуру 72 градуси, треба моментально охолодити. Якщо цього не зробити, в продукті розвинеться так звана мезофільна мікрофлора.
І ще: лякатися всіх «ешок» в ковбасі не треба, просто всього має бути в міру та збалансовано. Якщо, приміром, не додати нітрит натрію – ковбаса буде сіро-зеленою.



Шлях доброї ковбаси нешвидкий: від засолювання сировини до сушіння готової продукції проходить до тижня.


Термокамери працюють на натуральній щепі з дуба, бука і вільхи. Ковбаси за держстандартом – «Московська», «Львівська», «Сервелат» − коптяться в коптильнях на дровах за технологією, якій вже майже століття.

Найбільша гордість «Забіяки» − ковбаса «Московська», яку не виставляли на конкурси з єдиних міркувань: вона не потребує додаткової реклами. Виробникам переповідають втішні історії, коли їхня «Московська» зустрічається на столах українських родин навіть на закордонних курортах.

«Угринів»: ні грама хімії

Процес виробництва товарів «Угринів» розпочинається з корови. Їх в сільськогосподарському підприємстві Андрія Турака – 800.


Розповідають, що за добу ці «рогаті красуні» дають 16 тонн молока. І – жодного грама пальмової олії…

Молокозавод в Угринові – молодий, працює півтора року.

За зміну виготовляють п’ять тонн молокопродукції. Це – молоко, сметана, кефір та кисломолочний сир. До слова, у сотню кращих потрапило молоко 2,5% жирності.

Термін зберігання для угринівського молока – чотири дні, а сметани, кефіру та сиру – тиждень. Кажуть, саме такі терміни – найчесніші свідки того, що продукція не містить «хімії».


Депутат Волинської обласної ради та директор цього господарства Андрій Турак щодня особисто перевіряє, як «вродило» угринівське молоко.


Костянтин ЯВОРСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Василь Показати IP 20 Жовтня 2013 16:34
"Якщо, приміром, не додати нітрит натрію – ковбаса буде сіро-зеленою." Забіяка, поїдь в Німеччину, скуштуй білі мюнхенські ковбаски - ні грама нітриту натрію та іншої хімії, одне м'ясо, спеції і трави. По ціні як наші, і смак такий, що язик проковтнути можна, а не те хімічне лайно, яке в нас продають за космічними цінами під вивіскою "ковбаса". Звикли, "бізнесмени" довбані труїти людей, і ще й виправдовуватися, що буцім то без хімії нічого не зробиш. Не вмієш працювати якісно - іди геть з ринку, на твоє місце прийдуть інші, хто зможе виготовляти якісний продукт. Але, на жаль, "піпл хаває" це лайно, і допоки будуть купувати, доти всякі Забіяки будуть наживатися на здоров'ї людей. Нород має те, на що заслуговує. P.S. Сам нашої ковбаси не їм, та іншим не раджу.
Spirit до Василь Показати IP 21 Жовтня 2013 10:59
чому Ви впевнені що в мюнхенських ковбасках немає нітриту та іншої хімії??працюють знайомі на німецьких ковбаснях і розповідали,що все там є.Просто наш український споживач ніколи в житті не купить "білу" ковбаску,сосиску чи ковбасу!!оскільки подумає що м'ясо червоне,то і ковбаса повинна такою бути!!це наш менталітет!
кен Показати IP 20 Жовтня 2013 17:01
вася-имя діагноз-чого тут видиш а не в німедчині
Леонід до кен Показати IP 20 Жовтня 2013 22:14
А для чого хамити? Василь правий, чи Ви не згідні з ним? Вся ковбаса га,,,,но!!! Можливо Ви сам виробник ковбасних виробів? І хвалите своє болото...
ЗМІ Показати IP 20 Жовтня 2013 17:01
Варто лише побачити, процес виготовлення ковбас, як зявляється до них патологічна відраза. Не говорячи вже про те, що туди кладуть. Міняв сантехніку в моїй квартирі один спеціаліст. Розповідав, що такі ж роботи виконував впродовж трьох тижнів в одному з ковбасних цехів Луцька. Поклявся навіть не дивитися на ковбасу до тризни.
Володимир Показати IP 20 Жовтня 2013 18:59
Працював в одній канторі, яка займається реалізацією різних добавок в ковбаси, мясні продукти. Після ковбасу купую лише на Різдво, Пасху і новий рік.
Волиняка Показати IP 20 Жовтня 2013 20:47
Так нечесно, висвітлили виробництво дуже однобоко. М'ясо показали, готову апетитну ковбаску показали, але за кадром лишилося найцікавіше - склад мішків з нітритом натрію, пірофосфатами, глутаматом натрію, карагінаном, декстрином, смако-ароматичними композиціями, барвниками всіх кольорів райдуги, та багато інших цікавих речей. СлабО таке показати на камеру, а, Забіяка?
споживач Показати IP 20 Жовтня 2013 21:53
забіяка відверте г*! купили сьогодні в ліс ковбаски для гриля, так там мяса не має, одні хрящі, жили і сало, ніяка хімія це не змогла замаскувати. не їли, викинули все.
Оля Показати IP 20 Жовтня 2013 22:19
Щось замало дров на коптіння? Виробництво ж велике!!!
Мамай Показати IP 20 Жовтня 2013 22:21
Особисто в мене, та у і всіх моїх знайомих претензій до волинської ковбаси ніколи не було
Бубка Показати IP 20 Жовтня 2013 22:23
У мене є знайомі в Данії, які просто в захваті від нашої ковбаси. І це без перебільшень - накупили на подарунки родичам, тільки шкодували, що багато перевезти не можуть. Так що не треба "гнати" на воолинську ковбасу!
ЗАБІЯКА Показати IP 20 Жовтня 2013 22:47
Більшу частину продукції ми ввозимо з закордону і просто клеїмо власну етикетку. Скоро зима так що фури з ковбасою на кордоні перестануть киснути . Так що не вся ковбаса ТМ ЗАБІЯКА являється гі%%ом. Смачного.
ккк Показати IP 21 Жовтня 2013 08:29
Забіяка на мою думку найкращий виробник на Волині. Ви скуштуйте будь-яку продукцію ТМ "Пан Курчак" так званого "народного обранця" Мартиняка. В нього на комбінаті в Нововолинську навіть не має технолога і всі компоненти додають "на глаз".
Зара Показати IP 21 Жовтня 2013 09:00
у ковбасі за 52-58 грн за 1 кг. не повинно бути жил та плівки, а це зустручається раз по раз, сама обпеклась і знайомі жалілись. Та навіть найдешевше ковбаса не передбачає у ТУ різних відходів. А народ їсть та терпить...
проминь Показати IP 21 Жовтня 2013 09:04
а репортаж жахливий, нуль інформації, хоча більшості із нас відомо, що руна у баночки накладає дешеві китайські томати, тому що якби переробляли українські помідори немали б прибутку. У виробництво в першчу чергу потряпляють ті, які почали псуватись. Їжте люди, а ми нагороди отрумуємо.
Любі свині Показати IP 21 Жовтня 2013 09:26
зверніть увагу на фото, де тітонька сосиски розвішує ( 11 фото ).Лівіше - двері в цех.Шось мені в пузі забурчало від огиди...
Ася до Любі свині Показати IP 21 Жовтня 2013 09:46
Підтримую...Схоже на хлів, а не на цех...А в Угринові корова на апараті уся у лайні...Тоді про яку якість молока можна говорити?
Александр Показати IP 21 Жовтня 2013 11:09
Странные вы:))Награды вас раздражают, вас не наградили:))... ну давайте ответим себе на вопросы: а) при Союзе было лучше? независимость зачем?; б)вообще не будем покупать волынское, украинское? что будем тогда покупать?; в)вы работать где будете? Пенсию будем получать?; г) что лично вы произвели, скольких людей накормили?
Покупатель до Александр Показати IP 21 Жовтня 2013 18:18
Респект! Единственный адекватный человек
Олена Показати IP 21 Жовтня 2013 20:22
Я завжди беру цю ковбасу та нiяких притензiй не було.Завжди смачна.Кому подобаэться кому нi.Нам всiм не вгодеш.Фото як фото,чисто,всi охайнi.
Каріна Показати IP 4 Квітня 2016 11:07
Найкращий виробник ковбас - "Забіяка" . Ковбаса дійсно смачна і зроблена з м"яса, це відчутно! І не потрібно наговорювати, там хрящів і близько немає! Вже не перший рік купляю цю ковбасу і ні разу хрящів не попадалось, так що не наговорюйте на дійсно хорошого виробника!
Diddo Показати IP 10 Жовтня 2016 14:58
Нормальне виробництво, нормальна ковбаса, що тут ще скажеш...
Катя Показати IP 19 Січня 2017 23:43
Мені теж ковбаси від забіяки найкращі, а особливо любимо московську.
Люда Показати IP 13 Березня 2017 14:18
Я люблю ковбасу Губернаторську але в магазинах м.Ковеля її не має ЧОМУ?
Mariya Показати IP 8 Квітня 2017 16:58
Для нас з чоловік найкраща це Дрогобицька, обожнюємо особливо якщо це Забіяка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus