USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Захворювання органів дихання на Волині посідають друге місце

4 Березня 2009 18:23
Цьогоріч луцькі медики під час місяця боротьби з тютюнокурінням у травні особливу увагу звертатимуть на профілактику хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ). Про це йшлося під час наради медиків в управлінні охорони здоров’я Луцької міської ради, – інформує репортер «Волинських Новин».
Розповідала медикам про небезпеку ХОЗЛ завідувач пульмунологічного відділення Луцької міської клінічної лікарні Людмила Янюк. Медик зазначила, що у 90% випадків це захворювання спричинює куріння.
Небезпека ХОЗЛ полягає у малому виявленні, оскільки на перших стадіях хворий лише часом покашлює і у нього з’являється задишка. Також часто навіть самі лікарі не можуть вчасно виявити хворобу і діагностують її не на першій стадії. Ця недуга невиліковна, бо відбуваються анатомічні зміни у легенях, – розповіла Людмила Янюк. Наразі всі сили медики повинні кинути на профілактику ХОЗЛ, – впевнена вона.
Саме тому в місячник боротьби з тютюнокурінням, який пройде у Луцьку в травні, будуть проведені низка заходів. Серед них – бесіди лікарів зі всіма пацієнтами щодо хвороби, конкурс дитячого малюнка з гаслами боротьби з курінням.
Окрім того, пікфлоуметрами бажаючі зможуть перевіритися на наявність порушення функції дихання. В усіх медзакладах міста проводитиметься профогляд людей за допомогою спірографії – методу дослідження функції зовнішнього дихання, на основі якого можна встановити діагноз ХОЗЛ, – розповіла Людмила Янюк. Дільничим терапевтам пані Янюк запропонувала ставити на медичних картках хворих позначку «К+», яка означатиме, що пацієнт курить, а отже у нього є схильність до виникнення ХОЗЛ.
Довідково:
ХОЗЛ — повільно прогресуюча хвороба дихальних шляхів, яка викликає значне погіршення функції легень. Це захворювання накладає суттєві обмеження на життя пацієнтів. Типовим симптомом є кашель, виділення мокротиння (слизу) та проблеми з диханням (задишка). Симптоми захворювання прогресують повільно упродовж багатьох років. Спочатку задишка може виникати тільки при фізичному навантаженні, як відчуття дихального дискомфорту, скутості у грудях. Гострі респіраторні інфекції збільшують ці прояви особливо у зимовий час. З часом розвивається хронічна дихальна недостатність. Загострення цих симптомів у пацієнтів погіршує їхню здатність до щоденної діяльності. Головний фактор ризику виникнення ХОЗЛ – куріння (90% випадків). Окрім цьог,  на розвиток хронічних обструктивних захворювань легень значно впливають забруднене повітря, шкідливі умови праці, тривале вдихання диму, пилу та хімічних сполук, а також часті інфекції легень у дитячому віці. Деякі люди схильні до ХОЗЛ через спадковість. У таких людей є генетичний дефект, що називають дефіцитом альфа1-антитріпсину. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у 2020 році ХОЗЛ посяде у світі третє місце серед причин смертності, а на сьогодні воно має вищий показник летальності, ніж рак легень, і викликає більше пов’язаних із курінням смертей, ніж серцево-судинні хвороби. ХОЗЛ досі залишається серед найбільш низькодіагностованих та недостатньо лікованих небезпечних хвороб. Встановлено, що у світі 50 % випадків ХОЗЛ у хворих не діагностується.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus