USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Закон – як дишло: у Мар’янівській ОТГ на посади призначають з порушеннями

4 Лютого 2020 17:36
У Мар’янівській ОТГ на Горохівщині керівництво громади без докорів сумління вдається до протиправних маніпуляцій, порушуючи не тільки трудове законодавство, а й усі закони моралі.

Зокрема, порушення стосуються конкурсу на заміщення вакантних посад структурних підрозділів виконавчого апарату Мар’янівської селищної ради. Про це заявила Людмила Іванушко, яка працює на посаді спеціаліста Мар’янівської ОТГ.

«16 липня 2019 року було створено Мар’янівську ОТГ, почали набирати працівників, – розповідає пані Людмила. – Я працювала у селищній раді на посаді спеціаліста. Мене було повідомлено про те, що змінилися істотні умови праці й мене буде звільнено. Про які зміни істотних умов праці йдеться, коли в селищній раді я проводжу реєстрацію місця проживання, а це належить до компетенції органу місцевого самоврядування? На той момент було оголошено конкурс на заміщення вакантних посад, я подала свою кандидатуру. У мене троє дітей, тож залишитися без роботи не можу».

Новий голова Олег Басалик, прийшовши на посаду, привів з собою радника з правових питань 61-річного Олександра Білоуса. Він допомагав голові у різноманітних правових питаннях, оскільки той раніше у такій сфері не працював. Пан Білоус готував усі документи на конкурс. «Так вийшло, що за десять днів до проведення конкурсу, 24 жовтня 2019 року, в газеті «Горохівський вісник» було повідомлено про те, що відбудеться конкурс на заміщення вакантних посад, – провадить Людмила Іванушко. – Це було зроблено не за місяць до тієї дати, як того вимагає законодавство, а за десять днів! Оскільки я працюю і газети читаю, то встигла подати документи».

Під час конкурсу 7 листопада 2019 року кандидати проходили письмовий іспит та отримали оцінки, про що було складено екзаменаційну відомість. А під час другого етапу конкурсу – співбесіди, яку ініціював пан Білоус, – оцінювання не було і протоколу не вели.
На посаду начальника юридичного відділу було відібрано Олександра Білоуса. Людмила Іванушко подала позов до суду, оскільки не згодна з таким рішенням і вважає, що конкурс було проведено з суттєвими порушеннями. Наразі триває судовий розгляд. «Сьогодні, 4 лютого, виступила адвокат від Мар’янівської селищної ради, розгляд справи відкладено на 11 лютого, – каже жінка. – А буквально вчора голова видав розпорядження про те, що стосовно секретаря ради буде проведено службове розслідування у зв’язку з тим, що вона навмисно не вела протокол і нічого не зробила, а вони, мовляв, оцінки ставили. Оскільки я була на співбесіді, то точно знаю, що протоколу ніхто не вів».

Мало того, голова селищної рад сам себе призначив головою комісії. А Олександр Білоус, який готував папери для проведення конкурсу, ним керував і в ньому ж брав участь. Пані Людмила вважає, що це є порушенням та зловживанням владою, оскільки має місце конфлікт інтересів. «Це є приватний інтерес, адже голова привів свого радника, той готував документи і в той же час ішов зі мною на конкурс із заміщення посади начальника юридичного відділу, – обурюється жінка. – Крім того, умови, в яких нині працюю, а наразі я проводжу реєстрацію місця проживання, є неприйнятними. Пів року тому в мене згорів системний блок, то комп’ютер мені й досі не замінили. Тобто я навіть не маю нормального робочого місця. Прошу в колег, щоб дали мені бланки, довідки видаю за чужими комп’ютерами. Натомість у бухгалтерію придбали дорогий кольоровий лазерний принтер».

Секретар селищної ради, зазначає пані Людмила, зробила все правильно, тому що якщо не було оцінювання, вона не могла сфальсифікувати документ. А її до цього спонукають, мало того, закидають, що вона халатно поставилася до своїх обов’язків.

Результати конкурсу без протоколу оцінювання співбесіди було оприлюднено на офіційному сайті громади. Виникає питання: чому, якщо голова комісії виявив некомпетентність, звинувачують секретаря ради?
Окрім того, до комісії увійшли працівники ради, які є підконтрольні та підзвітні голові. Також до неї було включено людей, які в місцевому самоврядуванні не працюють, наприклад, колишнього суддю Апеляційного суду та начальницю бюро безоплатної правової допомоги Горохова.

Надання пріоритету людині пенсійного віку, не давши змоги працювати людині, яка виховує трьох дітей, одна з яких має інвалідність, – нонсенс, вважає пані Людмила.

Людмила Іванушко успішно склала іспит, але не була відібрана для призначення на посаду начальника юридичного відділу, її не було рекомендовано для зарахування до кадрового резерву. Хоча, відповідно до структури та чисельності Мар’янівської селищної ради, затвердженої рішенням сесії від 03.09.2019 року №52/4/4, наявна вакансія головного спеціаліста-юрисконсульта.

Останнє порушення вчинено також у зв’язку із тим, що селищний голова, відповідно до вимог затвердженого постановою Кабінету Міністрів України «Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців» та Порядку проведення конкурсу, був зобов'язаний створити до проведення конкурсу кадровий резерв, до якого Людмила Іванушко, яка за результатами конкурсу опинилася на другому місці, була би зарахована. Зарахування до кадрового резерву надало б їй можливість бути прийнятою на посаду головного спеціаліста-юрисконсульта без повторного конкурсу. Проте Олег Басалик цих положень не дотримався.

«Я, звісно, не проти, щоб людина працювала, але якщо в нас є конкурс, то треба чинити справедливо, – зазначає вона. – Я ніколи не оскаржувала б рішення, якби все було зроблено правильно й відповідно до чинного законодавства. Натомість натворили купу паперів, у яких навіть судді розібратися складно».

Наразі ж лишається сподіватися на те, що представники Феміди достеменно з’ясують всі обставини справи і врешті все буде зроблено відповідно до букви закону, а не з урахуванням особистих інтересів селищного голови та його помічника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Мешканці ОТГ Показати IP 4 Лютого 2020 18:22
Та ми вже зрозуміли, що вибрали недалеких і недолугих. Будуть підгрібати лише під себе і для себе. А шанс був. Тепер буде через рік.
Я Показати IP 4 Лютого 2020 18:25
А яке відношення має Чмихало та Мартинюк до Марянівської селищної ради, тоді, коли перша родичка головного бугалтера Павлік яка в комісії, а другий підлеглий Чмихало.
123 Показати IP 4 Лютого 2020 18:27
Ще колись це все "вибухне" і будуть також шукати крайнього. Починати треба з себе і з приближених осіб.
Микита Показати IP 4 Лютого 2020 18:59
Потрібно більше «слухати» бухгалтера головного і юриста. Тоді точно буде «толк»
колян Показати IP 4 Лютого 2020 22:18
Басалик пропіарився на перешкоджанні будівництва Горохівського сміттєвого полігону. Тому його й Цегівчани вибрали(саме цегівчани). Думали язиком добре плеще то й толковий голова буде. А з марянівських кандидатів ніхто не пройшов бо забагато кандидатур подалось, тому й голоса розпоршились. Ось так буває, раніше ніде толком ні на яких посадах не працював, про його успіхи, досягнення та результати в роботі нікому нічого не відомо. Прям як в шахматах, мат в два ходи. Тільки тут життя, а не гра. Бездарь став головою ОТГ в два ходи: 1. Очолив рух проти будівництва полігону, чим заробив підтримку односельчан. 2. То вже технічне (на такій волні "слави" чого б не скористатись шансом, який сам вліз в руки) - подався на вибори і прогнозовано переміг. Люди думайте.
колян Показати IP 4 Лютого 2020 22:22
Басалик пропіарився на перешкоджанні будівництва Горохівського сміттєвого полігону. Тому його й Цегівчани вибрали(саме цегівчани). Думали язиком добре плеще то й толковий голова буде. А з марянівських кандидатів ніхто не пройшов бо забагато кандидатур подалось, тому й голоса розпоршились. Ось так буває, раніше ніде толком ні на яких посадах не працював, про його успіхи, досягнення та результати в роботі нікому нічого не відомо. Прям як в шахматах, мат в два ходи. Тільки тут життя, а не гра. Бездарь став головою ОТГ в два ходи: 1. Очолив рух проти будівництва полігону, чим заробив підтримку односельчан. 2. То вже технічне (на такій волні "слави" чого б не скористатись шансом, який сам вліз в руки) - подався на вибори і прогнозовано переміг. Люди думайте.
держслужбовець Показати IP 5 Лютого 2020 10:43
Дуже компетентний голова ОТГ і радник з юридичних питань, нині начальник юридичного відділу!!! Конкурс оголосили на заміщення вакантної посади у відділ організаційної та правової роботи, а прийняли на роботу начальника юридичного відділу. ЦЕ що відділ у відділі чи як??? Вже й це можна оскаржувати в суді
Гость Показати IP 5 Лютого 2020 19:30
Держслужбовець - ти забув слово компетентний голова взяти в лапки. Чи він дійсно компетентний, а його підставили недоброжелатілі?????? В кого яка думка і інформація, бо в вересні знов місцеві вибори.
держслужбовець до Гость Показати IP 7 Лютого 2020 11:40
Кожна людина, яка вирішила брати участь у виборах і потім обійняти посаду голови ОТГ, повинна мати хоча б якесь уявлення про систему державного управління, місцевого самоврядування і мати бачення команди з якою вона буде працювати, коли прийде до влади. Побувавши на першій сесії новоствореної громади зрозумів, що того розуміння немає не тільки в голови, але і у більшості депутатів. Ключове слове, яке можна до них застосувати -НЕКОМПЕТЕНТНІСТЬ. Голова , замість того щоб подбати про пошук дійсно компетентних людей, які працювали б в команді, - воює зі всіма, як в своєму колективі ,так і з районним начальством, а депутати діють за принципом - не знаю як, але не так. Ця громада просто приречена .
патріот. Показати IP 6 Лютого 2020 12:42
Як показує практика нічого хорошого у створенні ОТГ не має. Особливо коли понаобирають таких недолугих голів і юристів понапризначають з вулиці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus