USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Залежність від відеогри офіційно визнали хворобою: коли і як від неї лікуватимуть в Україні

19 Січня 2022 17:30
Всесвітня організація охорони здоров'я від початку 2022 року офіційно визнала нездорову тягу до відеоігр хворобою.

Про те, як допомогти залежним від гри людям і коли недугу лікуватимуть в Україні, йдеться в сюжеті ТСН.

Проводячи дні за однією з онлайн-ігр, Олексій роками входив до переліку найкращих гравців країни та навіть їздив на спеціальні турніри. Із початком карантину дні за комп’ютером переросли в місяці.

«Місяців два-три я не виходив з дому, а їжу замовляв. Гра замінювала все», – ділиться чоловік.

А коли вдома на кілька днів вимкнули, Олексій відчув, що жити без ігр вже не може: «Я не міг спати, не міг ні про що думати, перестав спілкуватися з людьми, вимикав зв’язок, змінив картку, щоб ніхто не знав цей номер, не міг додзвонитися і перервати гру».

За словами психіатрів, саме непереборне бажання грати, відсутність контролю за часом і роздратованість від усього, що відволікає, свідчить про залежність. Утім як саме в Україні лікуватимуть цю хворобу, наразі невідомо, адже відповідних протоколів медики ще не створили.

«Скільки часу це потребує, я не можу сказати, іноді це триває роками. Усе буде залежати від того, хто з науковців за це візьметься, як хвороба буде виявлятися і хто стане першопрохідцем зі створення протоколів», – пояснює очільниця Директорату медичних послуг МОЗ Олександра Машкевич.

Перехідний період на впровадження нової класифікації триватиме до 2027 року, тому поки медики допомагають боротися людям із залежністю від відеоігр як і раніше, зокрема за протоколами схожих захворювань.

«Наприклад, залежність від азартних ігр. Якщо людина готова з цим працювати, то це допомагає у 100% випадків», – кажуть фахівці.

Найбільш вразливі до залежності від відеоігр діти та підлітки, стверджують психіатри. Часто ця хвороба супроводжується іншими розладами, наприклад, коли пацієнти постійно стресують або відчувають брак уваги.

«Я не можу сказати, що ігри – абсолютне зло. Вони можуть розвивати, але все залежить від того, наскільки цей процес контрольований людиною. Якщо він на першому місці – це точно неадекватно», – наголошує психіатр Владислав Гаргаун.
До фахівця варто звертатися, щойно виникають сумніви. Щоб позбутися залежності, і дітям, і дорослим спочатку потрібна тривала психотерапія. Саме вона і допомогла Олексію, якого до центру реабілітації після місяців ігр привів батько.

«Спочатку у мене внормувався графік, я став лягати і прокидатися в одну й ту саму годину, поступово ставав спокійним, менш роздратованим, з’явилося більше енергії...» – згадує чоловік.

А через рік після реабілітації він влаштувався до Міжнародної антинаркотичної асоціації, де лікувався сам, волонтером. Нині Олексій вже штатний співробітник.

«Допомагаю, спілкуюся, розповідаю про свою історію, надихаю когось. Я розумію, що багато людей, поки у них є залежність, не розуміють, що втрачають, і не розуміють, чого можуть набути, коли позбуваються залежності», – додає він.

Далі чоловік планує вивчитися на психотерапевта, щоб допомагати людям із залежностями фахово.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Психіатриня Показати IP 19 Січня 2022 17:54
А коли муйданутість хворобою визнають? І тимошенкуватість? Явно хронічні обсесії.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus