USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Замість субсидій українцям видаватимуть кошти для оплати за «комуналку»

21 Квітня 2018 21:29
Яким чином вже цьогоріч уряд планує здійснити монетизацію субсидій та чи не призведе це до того, що населення просто не платитиме за комунальні послуги, пояснив міністр соціальної політики.

Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра з представниками регіональних ЗМІ у Києві.

Міністр соціальної політики Андрій Рева зауважив, що норми споживання комунальних послуг в Україні завищені. Так, порівнювали рівень споживання газу домогосподарствами, які не мають субсидій, з тими, які користуються субсидіями, на прикладі «Кіровоградоблгазу». Домогосподарства, які не отримують субсидію, використовують 3-4 метри кубічні газу на метр квадратний площі, а ті, хто отримує субсидію – 5 кубометрів. Тому коли в багатоквартирному будинку, де є ОСББ, ті мешканці, які не мають субсидії, пропонують зібрати кошти на утеплення будинку тим, хто користується субсидією, то у відповідь чують «а нащо?».

До того ж, понад 50 тисяч будинків площею більше 200 метрів квадратних в Україні користуються субсидією. У новому положенні про субсидію, яке уряд розглядатиме 25 квітня, для житлових будинків площею понад 200 метрів квадратних субсидія призначатися не буде, за винятком тих помешкань, де є багатодітні родини та дитячі будинки сімейного типу. Норму споживання газу скоротять з 5 до 4,5 метра кубічного на метр квадратний площі. Зі слів міністра, коли норму починають знижувати, піднімається «вселенський ґвалт».

Якщо людина протягом 60 днів була за кордоном і декларує відсутність доходів, субсидія може бути призначена, якщо такий громадянин застрахується в добровільному порядку і сплатить внески у Пенсійний фонд за три місяці. Таким чином, громадянин отримуватиме пенсійний стаж і платитиме внесок для пенсіонерів. Це стосуватиметься лише міст обласного значення.

Боротися з випадками офіційної відсутності доходів хочуть, зокрема, завдяки закону про соціальних інспекторів. Наприклад, на Буковині позбавили субсидії родину, член якої придбав гаджетів на суму 189 тисяч гривень, офіційно не маючи жодних доходів.

Існуватиме також електронна база субсидіантів. Попри те, що у ній не можна буде побачити прізвищ, буде можливість ввести адресу та з’ясувати, чи є там субсидія і у якому розмірі.

На запитання про те, чи не призведе монетизація субсидій до заборгованості зі сплати за комунальні послуги, міністр зазначив, що найголовнішим у цьому процесі є гарантії того, що кошти дійдуть до адресата. Звісно, отримавши гроші, громадянин бажатиме витратити їх на щось інше, а не на оплату комунальних послуг. Отже, монетизацію на рівні домогосподарств планують провести у два етапи. Перший етап стосуватиметься тих домогосподарств, які мають індивідуальне опалення. Для них хочуть монетизувати субсидію з 1 жовтня. Її видаватимуть живими грошима без обмежень. Наприклад, бабуся, маючи пенсію у розмірі 1500 гривень, отримає ще 2 тисячі замість субсидії.

«Ми не боїмося дати їй ці гроші, тому що у неї буде 10 днів на оплату комунальних послуг. Якщо вона цього не робить, постачальник дає їй припис сплатити за послугу протягом 10 днів. Якщо вона не виконує цей припис, у неї відключають газ і позбавляють її субсидії. Як тільки вона сплатить і їй відновлять газопостачання, ми знову даватимемо субсидію», - повідомив міністр соціальної політики.

Він висловив впевненість у тому, що пенсіонери платитимуть за комунальні послуги, отримавши гроші, тому що вони є найбільш дисциплінованою частиною суспільства. Отже, на цьому етапі він не бачить проблем. Проблеми можуть виникнути лише у газопостачальників, які не звикли працювати з людьми напряму, контролюючи сплату грошей за послуги.

З тими домогосподарствами, де є централізоване теплопостачання, ситуація інакша: неможливо перекрити теплопостачання тому, хто не платить, можна від’єднати тільки цілий будинок. Тому для багатоквартирних будинків з централізованим опаленням пропонуватимуть ввести спецрахунки. Споживач матиме картку-рахунок у банку, з якої можна буде сплачувати кошти лише на 6 рахунків комунальних платежів, а не отримати гроші на власний рахунок. Якщо громадянин забув перерахувати кошти, постачальник може списати гроші з його картки. Наприкінці сезону, якщо споживач зекономив і не має боргів, субсидія припиняється і заощаджені кошти він зможе зняти з картки як живі гроші.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
скептик Показати IP 21 Квітня 2018 21:49
"Норму споживання газу скоротять з 5 до 4,5 метра кубічного на метр квадратний площі". при площі невеликого будинку у 100 квадратних метрів вартість газу буде 3150 грн. при загальному доході проживаючих у 12000 грн , що не так вже і багато, субсидії не буде взагалі. чи пан міністр вважає, що всі в Україні одержують зарплати в 30 000 гривень і пенсії 12000 грн ?
Анонім Показати IP 21 Квітня 2018 22:40
До того ж з цих 12.000 треба ще відняти податки, а заплативши за газ залишишся ні з чим.
Мешканець Показати IP 22 Квітня 2018 07:49
Так то воно так,тільки в нас дефіцит бюджету,а гроші може надати тільки МВФ,а вони вимагають ринкової ціни на газ,а це вже не 6,95,а значно більше,можливо і 10-11.А якщо зима та з морозами.Альтернативні види палива,бо газ це бардзо драго.
скептик до Мешканець Показати IP 22 Квітня 2018 11:11
красти треба менше, тоді грошей вистачить на все

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus