USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Заробітна плата волинян у лютому, порівняно з січнем, знизилася

20 Березня 2009 09:53
У лютому середня номінальна заробітна плата штатних працівників області, крім зайнятих у малих підприємствах та у фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності,  становила 1 268 гривень, що дещо вище, ніж у січні. Про це 20 березня повідомляють «Волинські Новини».
 
За інформацією головного управління статистики у Волинській області, вона перевищує рівень законодавчо визначених соціальних стандартів: у 2,1 раза – мінімальну заробітну плату (605 гривень) і в 1,9 раза – прожитковий мінімум для працездатних осіб (669 гривень).
 
Найвища оплата праці у сфері фінансового і грошового посередництва  (3318 гривень), а також у вищій освіті, державному управлінні, на залізничному транспорті (1780–1880 гривень), найнижча – в сільському господарстві (620 гривень).
 
Більш ніж у половини обстежених суб’єктів сума заробленого одним штатним працівником перевищує 1 тисячу гривень, із них у 46 підприємствах – понад 3 тисячі гривень (серед них кожні чотири з десяти – фінансові установи). Разом із тим у 373 підприємствах, установах, організаціях (11% загальної їхньої кількості) середня заробітна плата не перевищила мінімальний її розмір, більшість із них – сільськогосподарські.
 
Наймані працівники у лютому використовувалися лише на 89% (рік тому – на 94%). Через відсутність роботи у лютому 26 тисяч осіб, або кожен восьмий  працюючий, був переведений у скорочений режим роботи, зокрема, в умовах неповної зайнятості перебували три чверті залізничників, кожні четверо з десяти будівельників, третина працівників промисловості. Ще майже 10 тисяч осіб перебували в неоплачуваних відпустках  різної тривалості. Якщо б всі працівники були зайняті повною мірою, то середня заробітна плата могла б бути вищою на 191 гривень, або 15%, а в будівництві – більш ніж на 50%, в промисловості – на понад 25%.
 
Значно знижує рівень реальних доходів волинян несвоєчасна виплата заробленого. Станом на 1 березня, згідно з поданими звітами, недовиплачено майже 21 мільйон гривень заробітної плати, з них 19 мільйонів – в економічно активних підприємствах.
 
Разом з тим варто зазначити, що почастішали випадки приховування заборгованості з виплати заплати, про що свідчать результати перевірок. А подання до органів статистики неправдивих даних тягне за собою адміністративну відповідальність.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus