USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Заробляли по 3 млн щомісяця: в Україні затримали продавців фейкових COVID-сертифікатів

3 Листопада 2021 14:31
В Україні викрили угруповання, яке займалося підробкою ПЛР-тестів та COVID-сертифікатів. Фальшиві документи переважно виготовляли для громадян, які хотіли виїхати за кордон. Міжнародні сертифікати про вакцинацію продавали по 40 євро, а негативні ПЛР-тести по 500 грн. Щомісяця схема приносила злочинцям понад 3 млн грн.

Як з’ясувалося, група шахраїв складалася з 4 осіб. Ними виявилися мешканці Запоріжжя та Львівщини. Про це повідомляє пресслужба СБУ.
Організатор оборудки шукав «клієнтів» серед охочих працевлаштуватися за кордоном. Його спільник, який здійснював рейсові міжнародні перевезення людей, також поповнював клієнтську базу. Інші – виготовляли підробки та виконували роль кур’єрів.

Кожного місяця зловмисники виробляли майже 1 тис. сертифікатів про вакцинацію та 2 тис. негативних ПЛР-тестів. Для «оптових» покупців робили персональні знижки.

Гроші за «послуги» зловмисникам переказували на банківську картку або оплачували готівкою. Готові «замовлення» ділки відправляли через популярні поштові сервіси та кур’єрів.

Під час обшуків було виявлено:

- підроблені міжнародні сертифікати COVID;

- бланки з негативними результатами ПЛР-тестів;

- чорнова бухгалтерія;

- підроблені документи, які були потрібні для працевлаштування за кордоном;

- поліграфічне обладнання та комп’ютерна техніка;

- мобільні телефони.
Наразі вирішується питання щодо оголошення зловмисникам про підозру за ч. 1 ст. 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) та ч. 1 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus