USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Затопило чверть території: у Центральному парку Луцька викачують воду

14 Квітня 2023 19:27
Четверта частина Центрального парку у Луцьку – затоплена. Територію затопило торік восени, через це комунальники почали відкачувати воду.

Про це розповів Суспільному директор комунального господарства «Парки і сквери міста Луцька» Олександр Михалусь.

Загальна площа Центрального парку – 77 гектарів. У воді нині орієнтовно 20 гектарів.

«Вже протягом місяця включена насосна станція і викачується вода з каналів в річку Стир. В Стиру зараз рівень набагато більший і зливова труба та, що передбачена меліоративною системою, вона знаходиться під водою, але насоси працюють і потрохи канали осушуються», – каже Олександр Михалусь.
Центральний парк потерпає від підтоплень практично щороку. Як розповіла екологиня Оксана Лисак, це призводить до загибелі рослин і дерев. Зараз шукають шляхи вирішення цієї проблеми.

«Розроблений проєкт меліорації ще у 2003 році. Потім він був оновлений, були зроблені центральні великі канали, але це ще не все, треба робити дуже велику мережу кюветних каналів, тобто це маленькі канали, які будуть відбирати воду, очищати технічні якісь засоби, це шлюзи, труби, тому що в багатьох місцях вони замулені, замулена мережа зливової каналізації, яка виведена в парк, тобто усі ці заходи вони повинні дати ефект і результат», – розповіла екологиня.

Читати ще: Розчищають труби та канави: як на Волині запобігають підтопленню доріг
Скільки коштів необхідно для вирішення проблеми, ще підраховують, – сказав Суспільному керівник департаменту житлово-комунального господарства міської ради Микола Осіюк. З його слів, наступного тижня запланована нарада, на якій екологи та інші фахівці обговорюватимуть, як подолати підтоплення у парку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Петро Показати IP 14 Квітня 2023 20:15
Всі дерева, які з минулої осені стоять у воді, загинуть. Багато місяців до кореневої системи відсутній доступ повітря. В зоні підтоплення дерева вражені омелою, що свідчить про їх низьку імунну систему. Невдало вибрана територія парку - в болоті. Аби парк був красивим і здоровим, він має бути на рельєфній місцевості. Або на рівнині, але високій. Ідеальна місцевість для парків - ботанічний заповідник "Воротнів", - там, де починається Волино-Подільська височина. Навіть парк ім. 900-річчя Луцька в набагато кращому фізичному стані (поруч мешкаю). Львів має 20 парків і 3 ботанічні сади, не рахуючи півдесятка лісопаркових зон. В них є внутрішні озера, ставки, джерела, але в жодному немає болота. Там за це дбають. В Луцьку ж зупинився розвиток зеленої зони. І зупинився давно. На жаль... Натомість відповідні служби стрілять по горобцях з важких гармат: відкачують воду з підтоплених зон парку, яка завтра вранці займе свій сьогоднішній рівень (закон сполучених посудин). Що називається - гроші на вітер. Або гроші в болото.
Андрій до Петро Показати IP 14 Квітня 2023 20:44
На жаль, недостатня увага до екологічних проблем та необережність при прийнятті рішень щодо управління парком - це нещо, що можна віднести до недоліків міської влади. Поспилювання багатої деревної породи, які були важливим елементом в затриманні води та регулюванні рівня грунтових вод - це приклад такої неправильної діяльності.
Якась кара божа ! Показати IP 14 Квітня 2023 21:46
І хто би міг подумати, шо таке станеться, адже і світлові парасольки на алеях порозвішували, і червону доріжку по дамбі проложили, і автомобілям дозволили заїзджати до молитовного дому, щоби землю висушували. і постійно гріють землю мангали з шашликами, а воно все затоплює, і затоплює !
Петро до Андрія Показати IP 14 Квітня 2023 22:00
Ви не праві, не володієте предметом розмови. За кожним зрізаним деревом стоять півдесятка рішень і підписів. Всякі роботи, в тому числі з видалення мертвих дерев, заборонені лише в парках країни, які носять звання заповідників і природних резерватів. Там все має бути так, як задумала природа. А Луцький парк - зона масового відпочинку. Кілька років тому на лівій ялиновій алеї, яка веде з центрального входу до "Венеції", впав старий ясен і перегородив алею впоперек. На щастя, ніхто... І так далі. У цього ясена зогнила коренева система і він стояв за рахунок власної ваги. Могла статись трагедія.
Андрій до Петро до Андрія Показати IP 14 Квітня 2023 22:59
Пане Петре це Ви не володієте "темою" щоб розібратись вам би варто було поцікавитись історією парку та чим керувались "попередники" при прийнятті рішень які дерева вирощувати.... а далі вирішили, що має бути "красиво" проте парк не на тій території щоб було просто красиво тут треба мати клепку....
Андрію від Петра до Андрій Показати IP 16 Квітня 2023 14:55
Люди розсудили, хто з нас "не володіє предметом розмови": маєте пять плюсів ( з вашим), і вісімдесят мінусів. Тобто, ви цілком не готові до полеміки на подібні теми. І не лише на подібні. Ви катастрофічно далекі від цього. До нових зустрічей. Христос Воскрес!
! Показати IP 15 Квітня 2023 01:45
там, мабуть, жаби табунами гасають?! та ящірки. вужі також. добре, що немає змій! чи є? напишіть, хто в курсі!
Angry Beavers до ! Показати IP 15 Квітня 2023 12:46
Не варто боятися жаб, вужів чи змій, але остерігайтесь злих бобрів, які бігають по парку і гризуть ноги відвідувачів, бо бобри вважають парк своєю територією.
Маньоври Показати IP 15 Квітня 2023 11:27
Тепер після затоплення парку Діма Москвич своєю "Бригантиною" зможе з рова на велику воду по Стиру, Припяті, по Дніпрі в Чорне море випливти !
Андерсон Показати IP 15 Квітня 2023 18:35
Не очищені меліоративні канави, не продумане водовідведення плюс надзвичайні паводки. Та й вирубували добряче, деревина досить там валяється та гниє. Скоро буде, як в фільмах про Луїзіану. Проєкт розроблений двадцять років тому, але в нас прийнято замість комунікацій займатися наведенням краси та створенням вражень

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus