USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Затримання танкера з українцями в Єгипті: МЗС повідомило подробиці

19 Травня 2019 17:05
Затримане єгипетською владою судно Sea Shark з українцями на борту здійснює морські перевезення під прапором Панами.

Про це у коментарі УНІАН розповів директор департаменту консульської служби МЗС Сергій Погорельцев.

«За інформацією Посольства України в Арабській Республіці Єгипет, до дипломатичної установи звернувся член екіпажу судна Sea Shark та повідомив, що зазначене судно було затримано компетентними органами Єгипту за порушення кордону Єгипту», – сказав Погорельцев.

За його інформацією, згодом у розмові з консулом посольства України капітан судна Sea Shark Віталій Нестеренко підтвердив, що судно здійснювало дрейф у відкритому морі, а у територіальні води Єгипту зайшло випадково. На той час судно перебувало в порту Береніс (знаходиться в підпорядкуванні Міністерства оборони Єгипту).

«За наявними в посольстві даними, у зв’язку зі згаданим правопорушенням єгипетською стороною було виставлено штраф компанії-судновласнику, а паспортні документи членів екіпажу вилучені», – заявив Погорельцев.

«Звернення компанії-судновласника до компетентних органів АРЄ про заміну екіпажу (у 11 із 17 українських моряків закінчились контракти) єгипетською стороною задоволені не були», – додав він.

«З метою вирішення зазначеного питання консульською посадовою особою була проведена зустріч в МЗС Арабської Республіки Єгипет, під час якої, зокрема, було наголошено, що українська сторона не була належним чином інформована про зазначений інцидент місцевими компетентними органами, передано вербальну ноту з проханням надати офіційну інформацію про причини затримання та висунуті українським морякам обвинувачення, сприяти в отриманні дозволу для відвідування консулом громадян України на судні», – поінформував Погорельцев.

При цьому директор департаменту консульської служби заявив, що 7 березня 2019 року МЗС Єгипту поінформувало посольство про те, що єгипетська сторона не висуває українським морякам претензій та не заперечує щодо можливої заміни членів екіпажу.

«Незважаючи на задекларовану єгипетською стороною готовність сприяти у вирішенні порушених українською стороною питань, причетні установи АРЄ затягували справу, у зв’язку з чим 22 квітня 2019 року Посольством надіслано чергову ноту з метою отримання відповідних пояснень з боку єгипетської сторони», – заявив Погорельцев.

Також він сказав, що, за результатами проведеної посольством роботи, а також постійного тиску на єгипетську сторону, 25 квітня після отримання відповідного дозволу Військо-морських сил Єгипту судно Sea Shark знялось з якоря в порту Береніс та відбуло у супроводі ВМС Єгипту до порту Айн-Сохна, який розташований за 100 км від Каїру, де мала відбутись заміна членів екіпажу.

Однак 27 квітня, після прибуття судна до порту Айн-Сохна, військовою прокуратурою АРЄ була висунута вимога до екіпажу розвантажити нафту, яку перевозило судно, в зв’язку із екологічною загрозою у випадку її виливу в акваторію.

«За словами капітана судна Віталія Нестеренка, члени екіпажу вважають рішення прокуратури незаконним та відмовляються його виконувати, а представники ВМС АРЄ, зі свого боку, не надають дозвіл на заміну екіпажу, допоки з судна не буде розвантажена наявна нафта» , – повідомив Погорельцев. Наразі запити посольства перебувають на розгляді єгипетської сторони.

Нагадаємо, у Міністерстві закордонних справ України вимагали від влади Арабської Республіки Єгипет пояснити затримання танкера Sea Shark з 17 українцями на борту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus