USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Завдання - забрати банк», - Гонтарева про націоналізацію ПриватБанку

29 Червня 2017 11:25
Перипетії з аудиторським висновком щодо звітності ПриватБанку, в якій сам банк визнав "інсайдерськими портфелем кредитів" менше 10 млрд гривень, аудитор не підтвердив розрахунки держави за збитками фінустанови, а глава правління держбанку Олександра Шлапак поспішив у відставку - залишають безліч питань як до самого процесу націоналізації, так і наявності підстав для неї.

Про це йдеться на сайті dubinsky.pro.

Не дивлячись на заяви чиновників Нацбанку про проблеми з ліквідністю, банк до переходу контролю виконував всі клієнтські платіжні доручення. А ключовим "споживачем" ліквідності Привату був сам Нацбанк, який тільки за використання рефінансування НБУ виплатив близько 13 млрд гривень.
Середня ставка кредитування банку грошима НБУ перевищувала 22% річних, при тому, що самі чиновники НБУ визнають, що все рефінансування було використано на виплату по відтокам вкладів населення.

"У Привата був відтік близько 60 млрд грн, а ми як рефінансування видали їм близько 25 млрд грн, решту банк покривав сам. Як тут виводити?" - сказала в інтерв'ю Finbalance заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Але при цьому промовчала про те, що націоналізація банку - перехід його від приватних власників в руки держави - була завданням, яке очільниці НБУ поставили у вищих владних кабінетах. І для виконання цього завдання застосовувалися заходи у вигляді жорстких умов отримання і повернення рефінансування, а також створювався негативний інформаційний фон для створення паніки серед клієнтів: досить згадати інтерв'ю Рожкової і Гонтаревої про можливу націоналізацію або наради з 10 найбільших банків із зазначенням у відпустку співробітників не відправляти в зв'язку з можливою націоналізацією Приватбанку (за 2 тижні до націоналізації).

Причину таких дій правління НБУ можна зрозуміти з листування глави НБУ Валерії Гонтаревої з Рожковою (з її телефону, який був вилучений під час обшуку у справі банку "Михайлівський"). З неї випливає, що Гонтарева отримала завдання "забрати банк".
Цікаво, що в повідомленнях вказано, хто був в той день на зустрічі: президент, міністр фінансів Олександр Данилюк, член Нацкомісії з цінних паперів Юрій Буца, директор департаменту фінансового контролінгу НБУ Олег Стринжа.

Всі вони - тепер свідки у справі про перевищення службових повноважень, наслідком яких стало нанесення збитків державному бюджету України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus