USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Збережи тепло – подбай про довкілля. ЖК «Caramel Residence»*

28 Жовтня 2019 08:00
Свідомий вибір на користь енергозбереження – це не тільки майбутня економія, а й інвестиція в майбутнє планети. Так, навіть вибір однієї людини може вплинути на світ.

Звідки береться надлишок вуглекислого газу, який навперебій звинувачують у змінах клімату? Однозначно, СО2 , що його видихає людина, такого впливу не зробив. А ось стрімкий розвиток промисловості – одна з причин виникнення занадто великої кількості парникових газів у атмосфері.

Думаєте, це не стосується кожного з нас? Помиляєтеся! Навряд чи знайдеться людина, яка ні разу не чула фразу «А раніше зими були холодніші» чи щось подібне. І хоч це можна списати на ностальгію, та науковці підтверджують: клімат на планеті змінюється. Тривалі посухи, аномально сильні зливи, теплі, безсніжні зими – це стосується кожного.

То звідки-таки взялося стільки парникових газів, які так вплинули на клімат всієї планети? Згідно зі статистичними даними, які наводять науковці, з XVIII століття (час початку промислової революції) концентрація вуглекислого газу збільшилася з 250-260 частинок на мільйон до 405 частинок у 2017 році й далі зростає. А згідно з даними Світового банку, за останні 50 років щорічні викиди СО2 в атмосферу зросли з 9 до 36 гігатонн. Вражає, правда? А це – прямий результат спалювання великої кількості викопного палива: вугілля, нафти, газу.

І якщо на потужності заводів пересічна людина має мінімальний вплив (хоча зменшення попиту на продукцію скоротило б обсяги виготовлення, а відповідно – зменшило б і витрати енергоресурсів; і це тема іншої розмови – уже про відповідальне споживання), то вплив на витрати енергоресурсів може відчути будь-хто.

У 2010 році Луцьк приєднався до «Угоди мерів» – європейського проекту, що його підписали за рік до того в Брюсселі, покликаного залучити громадськість до зменшення енергоспоживання. У рамках проекту в місті затвердили низку документів, згідно з якими у Луцьку планують зменшити викиди СО2 в атмосферу на 20% до 2025 року. Один з запланованих заходів, щоб виконати поставлене завдання, – термомодернізація .

Останнє – справа доволі затратна, адже енергоефективних заходів потребує більшість будинків міста. І якщо комунальні заклади міська рада намагається утеплити за кошти міського бюджету та залучених грантів, то з приватним житловим фондом – складніше. Адже утеплення лягає на плечі мешканців.

Власне, енергоефективність – це не тільки утеплення. Це і заміна старих вікон, ремонт дахів, встановлення ІТП, регулювання й балансування опалювальних будинкових систем, адже більшість будинків у місті підключені до централізованого опалення.

І сьогодні на тлі таких подій, особливо в час зростання вартості на енергоресурси, люди, які планують придбати житло, більше схиляються до купівлі помешкання у вже утеплених будинках, де легко економити тепло. А ще краще – якщо йдеться про індивідуальне опалення, коли кожен власник може виставити оптимальну температуру і регулювати споживання.

Саме так, економлячи енергоресурси, кожен може не тільки економити власні кошти, а й берегти довкілля. Тут усе просто: що менше ви використаєте газу, то менше результатів його горіння потрапить в атмосферу.

«Чому важливо звертати прискіпливу увагу на енергоефективність будинку? Утепляти можна по-різному. Сьогодні ДБН вимагають, щоб на новобудовах використовували не менш як 10 сантиметрів утеплювача. Але намагаючись здешевити, нечесні забудовники можуть трохи зекономити на ньому. Неякісні суміші, неправильно укладені стики – все це може звести нанівець затрати. Ми, наприклад, використовуємо 12 сантиметрів утеплювача і всі суміші однієї фірми – австрійського виробника Baumit. Те саме йдеться й про вікна: якщо вікно надто велике (наприклад, панорама на всю стіну) – тепловтрат не уникнути, хай як вам розповідатимуть про тонування, заповнення камер спеціальним газом тощо. Як не крути, а скло – це скло, і до 30% тепла втрачається саме через вікна», – пояснюють в Будівельній компанії ЛДБК.

«ОБИРАЙ ЖИТЛО»: ЯК МАЄ БУТИ УТЕПЛЕНИЙ БУДИНОК, ЩОБ ЕКОНОМИТИ ТЕПЛО*

Якраз завдяки грамотно виконаному утепленню, правильно підібраним матеріалам мешканцям ЖК «Caramel Residence» вдасться економити в своїх оселях тепло. Разом з тим, кожен із новоселів отримує в подарунок термоголовки, щоб можна було регулювати температуру не лише на котлі, а й в окремих кімнатах. Зрештою, економити тепло – це не просто нинішній тренд, а свідомий крок до збереження довкілля для наступних поколінь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus