USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Життя у Надрічному: в село на Волині, де зареєстровано вісім людей, дістатися можна лише човном

11 Червня 2023 08:40
Щоб дістатися із Боровного до Надрічного у Камінь-Каширському районі, треба перепливти річку Стохід човном.

Про це розповіла Суспільному Олена Клімчук, яка виконує обов’язки старости Боровненського старостинського округу.

У Надрічному зареєстровано восьмеро людей. Човном у село везуть документи для оформлення субсидії та допомоги на дрова.

З Боровного через Стохід до Надрічного орієнтовно три-чотири кілометри. Якщо ж їхати автомобілем дорогою на Маневичі, то потрібно зробити гак у майже 40 кілометрів, каже місцевий житель Олександр, який допомагає Олені Клімчук з переправою.
«У Надрічному лишилися старші люди, у них немає човнів, бо немає сенсу їх тримати. А по цей бік майже у кожній хаті є човен», – розповідає чоловік.
Читати ще: «Із нашої дачі було видно Кінбурнську косу». Переселенка з Миколаєва понад рік мешкає на Волині

Коли води стало менше, то річку перепливають, а далі йдуть пішки. Навесні, коли більше було води, то можна було до самого Надрічного дістатися човном.
Понад кілометр до села треба йти лісом. Зі слів виконувачки обов’язків старости, Надрічне – найменше село у старостинському окрузі. Усього є два десятки хат, половина з них – пустки.

82-річна Марія Коваль каже: проживає сама, через те, що була розлита річка, до Боровного не могла дістатися пів року. Хліб у село не привозять, то жінка ходить по нього до сусідньої Набруски – три кілометри в один бік і три назад.
Найстарша жителька Надрічного 95-річна Єфросинія Пивоварчук запевняє: ще сама себе обслуговує, як щось потрібно, їй допомагають родичі.
Із початком повномасштабної війни оселилася тут у батьківській хаті Любов Глушкова. Жінка приїхала з Кривого Рогу. З її слів, тут спокійно, чисте повітря, ліс одразу за хатою, але бракує магазину і транспортного сполучення.
Село не має інфраструктури і оживає влітку, коли сюди приїздять люди з міст. Нині Стохід увійшов у береги і є можливість полагодити кладки, які були затоплені, щоб полегшити сполучення між селами Боровне і Надрічне.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus