USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Життя волинянці на Майдані врятував «беркутівець». ІНТЕРВ’Ю

18 Березня 2014 11:55
Віка Романчук (на фото), 16 років, проживає в Ківерцях. Навчається в Косівському училищі прикладного та декоративного мистецтва, що на Івано-Франківщині. На Майдан приїжджала чотири рази. Спочатку працювала волонтером, згодом записалася до Волинської сотні. Під час протистоянь 18 лютого під її ногами вибухнула граната, осколки якої і досі виймають в обласній лікарні. На тілі було 50 рваних ран, інформує «Волинь-нова».

18 лютого Волинську сотню поставили на блокпост на Інститутській.Коли почався штурм, нас відтіснили до парку. Я сховалася за будинком. Виглядаю, а там «Беркут», чути автоматні черги. Один беркутівець узяв мене за руку і заштовхнув у під’їзд багатоповерхівки, щоб уберегти. Правда, при цьому всякі негарні словечка говорив.

Думала вже, що смерть прийде. Але пощастило – була в цивільному, прийняли за мирну. А з під’їзду виходила жіночка, яка була явно не за Майдан, почала обзивати і виштовхала назад на вулицю. Бажала, щоб нас усіх перестріляли. Знов я опинилася серед силовиків, один пригрозив завести до своїх. Але відпустив, коли дали команду йти в наступ. Злякалася, сіла за будинком і закрила обличчя руками. Перевела дух, трохи заспокоїлася, вирішила щось робити. Тільки виходжу, а там знову «Беркут» з автоматами людей ловить. Мене спіймав один, наказав не тікати. «Як же не тікати, якщо кругом стріляєте?». Закрив мене щитом і відвів до майданівців. Я подякувала і переконалася, що серед них є нормальні люди.

Коли дізналася, що Волинська сотня в облозі, запанікувала. Серце ледь не обірвалося: всі мої – там! На Інститутській бруківку допомагала зривати, каміння носила. Почали наступати, робили коктейлі Молотова. Потім сотник Пегас (поранений активіст Євромайдану Олександр Гуч. – Ред.) подзвонив: із облоги вийшли, прямують на Майдан. Мені мов камінь із душі впав. Бачила, як хлопці діставали кулі з бронежилетів. І тут повідомляють: «Беркут» прорвав барикаду на Грушевського і йде до Українського дому. Усіх почали звідти евакуйовувати. Сотня вийшла на сходи, а там зо триста озброєних беркутівців. Нас людей 30, хіба на 5 хвилин би стримали. Вийшли через чорний хід.

Близько шостої вечора охороняли внутрішній дворик Будинку профспілок. Там люди з нашої сотні і з «Правого сектору» будували барикади. Після зборів почався штурм, барикаду ламали БТРом. Наші підпалили ту бойову машину, аби перекрити вхід беркутівцям. Все палало у вогні. Сотник відправив мене подивитися, які найближчі вулиці вільні від міліції, щоб можна було втекти. Була думка вже розходитися, проте вирішили, що треба йти далі на Майдан. Сотник Пегас постановив: хто хоче – відступає, бо може врятуватися. Але всі залишилися воювати. Пішли одразу на передову.

Чоловіки, яких зустрічали дорогою, сварилися: «Ти ж дівчина, тобі тут не місце».Відповідала, що в сотні воюю. Потім стояла на передовій, там було людей із двадцять. Один дорослий чоловік глянув мені в очі й зізнався, що боїться. Коли відбігала, під ноги впала граната. Одразу шум у вухах, слух ослабнув, але ще була при пам’яті. Попросила хлопців завести мене в медпункт.

Молода медсестричка розплакалася наді мною. Заспокоювала її: не переживайте, усе буде гаразд, не плачте так сильно… А потім юнак із Автомайдану забрав в офіс відлежатися. Віддав мені свої кросівки і сам босий йшов по вулиці. Дивився цілий вечір за мною, чи нічого не болить, чи хочеться їсти, пити. Зранку відвіз у Михайлівський собор. Для мене це було відкриттям, не знала, що є ще такі люди.

У перший день, коли кололи знеболювальне і діставали осколки, нічого не турбувало.Лише згодом відчула справжній біль. Ще два тижні ходила на перев’язки до хірурга. Дуже допоміг пан Тарас – депутат із Львівщини, боєць сотні Лева. Його дочка, моя ровесниця, весь час зі мною була, підтримувала.

Страх відчула, коли одна серед беркутівців залишилася і коли Пегаса поранили. А загалом не боялася, бо знала: поруч – свої люди. Мамі по телефону казала, що готую бутерброди на кухні, хоча в той час була на барикадах.

Картинки по телевізору не передають реальності.Спілкуєшся з людьми два–три дні, але здається, наче все життя їх знаєш. Кожен хоче чимось допомогти. Все як удома. Неважливо, якою мовою говориш, головне – ти тут і маєш мету. Уночі 23 градуси морозу, хлопці мерзнуть. Принесеш їм склянку чаю, а вони на тебе дивляться такими очима, ніби життя врятувала. Находишся за день, відпочити хочеться, але той вдячний погляд так додає сил!

Зустріла на Майдані чоловіка з Росії, який сказав:«Боротимуся за незалежну Україну, бо без неї не буде незалежної Росії». Повстанська література, яку читала, раніше здавалася далекою історією. А після пережитого відчуваєш єдність із минулим. Усвідомлюєш: такий народ не може не мати майбутнього.

Перед тим як поїхати до Києва, написала мамі такі слова: «Що б не сталося, на Майдані варто бути». Зберігала листа при собі. У разі чого друзі передали б його. Дуже не хотіла, щоб він дійшов, але була готова.

Не хотіла їхати з Майдану, сумую за ним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Віктор Показати IP 18 Березня 2014 12:15
А навіщо 16-річній дівчині туди взагалі було їхати.... Шукати пригод на одне місце...? Поїхала туди задля розваги попала в халепу і стала героїнею......
Я до Віктор Показати IP 18 Березня 2014 12:39
А от я просидів перед монітором, написав трохи коментарчиків і теж "герой"...
111 до Віктор Показати IP 18 Березня 2014 12:44
Chchob taki jak tu , xame , zulu y Viljnij Ykrajini !
гг до Віктор Показати IP 18 Березня 2014 15:53
так у нас всі герої, хто був на майдані прям герої Афгану скоро і пільги будуть мати))) ми хто платив податки ті що працювали на бюджет неньки УКраїни героями не стали...
21 до Віктор Показати IP 18 Березня 2014 15:54
а мені ось цікаво, чому зник коментар автора який давав ссилку http://ru.tsn.ua/politika/yarosh-raskritikoval-nacgvardiyu-i-otkazalsya-razoruzhat-pravyy-sektor-355299.html чому Волинські новини проігнорували цю новину на своїх постах в нас не 39 рік.... і 4 влада має бути також прозорою
Права Секта до 21 Показати IP 18 Березня 2014 19:09
все виклали здається :)
Правда Показати IP 18 Березня 2014 13:04
Молодець,смілива і порядна.По різні сторони барикад були як хороші,так і погані .В різних ситуаціях треба залишатися ЛЮДИНОЮ!!!
Лучанка Показати IP 18 Березня 2014 22:04
Молодець!!! Справжня патріотка. Нам би побільше таких людей в країні, і Крим був би зараз нашим. А то боролися за одне, а як ворог прийшов, то й Україна розділилася в той момент, коли потрібно було бути всім разом(((( І ще одне до чоловічої статі, які тут писали коменти: пішла вона на Майдан, бо такі як ВИ сидите за компами, і тільки вмієте писати недолугі фрази, замість того, щоб відстояти свою КРАЇНУ І ЖІНОК З ДІТЬМИ аби вони жили мирно((((
Лучанка Показати IP 18 Березня 2014 22:12
Ще згадала!!! Є пісня нашого земляка Сашка Положинського, де є такі слова : "Я не хочу бути Героєм України, не цінує героїв моя країна"(((((( До всіх тих, хто підтримав перший коментар
луцьк Показати IP 19 Березня 2014 08:32
ти сильно не сумуй коро війна буде ще там волентером попрацюєш
віктору і всяким гго Показати IP 19 Березня 2014 18:36
ДІВЧИНА, майже дитина, боролася за всіх нас! А ми спокійно спали жерли і сиділи біля компів. СХАМЕНІТЬСЯ ! Подякуйте таким як вона!
Свідомі українці Показати IP 29 Липня 2014 13:12
Не треба розводити шмарклі. Дитину вдома треба тримати, придурки батьки! Незалежно за що її мати там стояла. Чи вірила в "революцію", чи знала про план США. До речі, згідно того плану, мали бути невинні жертви, а діти якнайкраще підходять до цього. Дівчину дуже шкода, її підставили. Вона каже, беркутівці кілька разів намагалися її врятувати, але підступні гасла та підлітковий максималізм перемогли, кинули її в пекло. Богу дякувати, що жива лишилася.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus