USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Жити, щоб пам’ятати: у Луцьку вшанували чорнобильців

26 Квітня 2016 12:03
Тридцятий рік поспіль українці збираються 26-го квітня до пам’ятних знаків в усіх куточках держави, аби віддати шану загиблим чорнобильцям й тим, хто досі серед нас. Немає такого регіону в Україні, де б «Чорнобильська Мадонна» не зачепила мешканців своїм крилом біди, наслідки аварії й досі відчувають мешканці блакитно-жовтого краю.

У зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи в обласному центрі Волині відбулася громадська панахида та покладання квітів до Пам’ятного знака «Жертвам Чорнобиля» на Меморіальному комплексі «Вічна Слава».

Нагадаємо, що Чорнобильська катастрофа - техногенна, екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території Української РСР. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля потрапила велика кількість радіоактивних речовин. Відбувся радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім.

Луцький міський декан, настоятель парафії Холмської ікони Божої Матері протоієрей Михайло Онищук закликав ніколи не забувати тих, хто віддав своє життя за нас усіх.

«Завтра - день, коли Іуда продав Ісуса, а тут відбулася цілком протилежна дія, коли наші брати, жертвуючи собою, віддали за нас своє життя. І нам всім треба сказати дякую, що допомогли сформувати державу Україну та дали можливість мільйонам народитися. Слава Богу, що тоді жили такі величні люди», - наголосив духівник.
Зауважимо, що Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 чоловік були евакуйовані із зон забруднення. Так, навколо ЧАЕС створили 30-кілометрову зону відчуження.

Одним з перших, хто поїхав ліквідовувати аварію, був волинянин Василь Данилюк, який працював у пожежній бригаді. Він пригадує, що спочатку не знали, куди їдуть, втім, коли дізналися, то відступати й думки не було.
«Я прийшов молодим з армії, влаштувався у пожежну бригаду. І тут прийшов наказ їхати у відрядження в Київ. Спочатку ми не знали, куди їдемо. Вже звідти ми поїхали в Чорнобиль. З Волині нас було 8 хлопців. Коли дізналися, куди їдемо, то назад не тікали, ми були молодими, енергійними й не звикли відступати від труднощів. На початку травня ми прибули до місця аварії. По черзі їздили відкачувати воду від реактора та ремонтували техніку, яка звідти поверталася. Пробувши 8 днів, нас забрали з Чорнобиля.

Цей день для мене завжди буде траурним, бо з 66 пожежників, які були ліквідаторами, вже 16 померли. Тому, поки ми живемо – повинні пам’ятати про них», - наголосив пан Василь.
Потому присутні покладали квіти до пам’ятника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
олег Показати IP 26 Квітня 2016 13:46
міський комсомолець зі своїми підлабузниками тільки на річничі згадують.а потім на рік забувають! на черзі ветерани, але тім ще по кіло гречки дадуть, зате як співати на мемореаль будуть!
ас Показати IP 26 Квітня 2016 14:42
а чого ж усі партократи-гни*и в будні про все забувають пам*ятаючи тільки про свої кишені!на кладовищах так гарно тріпаються, а в будні у усіх амнезія!через дві неділі і ветеранам так само деферанди будуть співати!а потім не згадають навіть.усе показуха!
пр Показати IP 28 Квітня 2016 08:53
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus