USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.97

Знав про напад РФ за декілька годин: з'явилися подробиці справи про держзраду ексглави кримської СБУ

24 Липня 2022 21:13
Стали відомі подробиці справи про державну зраду ексглави управління Служби безпеки України у Криму Олега Кулініча. Він діяв під керівництвом колишнього заступника секретаря РНБО за часів Януковича Володимира Сівковича, який після 2014 року мешкав у Москві.

Згідно з даними слідства, обидва працювали на російські спецслужби щонайменше з червня 2019 року і створили основу для швидкого захоплення південних регіонів України, пише Obozrevatel.

Сівкович та Кулініч входили до організації, створеної начальником 9-го (українського) управління Департаменту оперативної інформації 5-ї Служби федеральної служби безпеки РФ Ігорем Чумаковим. Брали участь у ній й інші українці.

Сівкович та Кулініч взяли на себе забезпечення розвідувально-підривної діяльності проти України: передавали куратору відомості, що становлять державну таємницю, впливали на кадрові призначення та управлінські рішення в СБУ, забезпечуючи вплив на Службу з боку держави-агресора. Саме Кулініч під координуванням Сівковича зрештою забезпечив швидку окупацію південних областей України, приховавши інформацію від контррозвідки про наступ агресора з окупованого Криму від керівництва СБУ та держави.

Ця інформація підтверджена наявними у слідства доказами роботи Сівковича і Кулініча на Росію впродовж щонайменше 2,5 року. Однак весь цей час зрадник у погонах продовжував керувати ГУ СБУ у Криму.

У злочинному тандемі Сівковича і Кулініча перший координував діяльність зрадника з СБУ та завербованих ним осіб. Кулініч же як особисто, так і за допомогою інших зрадників, збирав необхідну ФСБ секретну інформацію і передавав її Сівковичу.

Почалася ця співпраця, за даними слідства, не пізніше 2 червня 2019 року. Сівкович працювати на ворога погодився, розраховуючи на повернення у владу після окупації Росією України. Окрім збору та передачі ворогові секретної інформації, він зголосився використовувати свої зв’язки, що збереглися з домайданівських часів для зміни євроатлантичного курсу України на нейтральний та взявся впливати на кадрові, управлінські та інші рішення у Службі безпеки України.

Слідчі також стверджують, що вже тоді Сівкович знав про підготовку Росії до повномасштабного вторгнення в Україну з боку окупованого Криму – і однією з його задач було зробити так, аби у момент настання «години Х» – початку вторгнення – вище керівництво держави про це дізналося якомога пізніше. Цю задачу безпосередньо реалізував Кулініч, який приховав інформацію контррозвідки про початок вторгнення з боку Криму за кілька годин до того, як росіяни пішли у наступ на півдні 24 лютого.

Виконавців поставлених задач Сівкович вербував через створений у Москві «політичний офіс», який під ширмою «суспільно-політичної діяльності» розшукував та залучав до співпраці осіб, які могли стати у нагоді при зборі секретної інформації та впливі на СБУ.

Олег Кулініч був завербований ФСБ також не пізніше червня 2019 року. Зв’язковим між ним та представниками держави-агресора став Сівкович.

Співробітник СБУ Кулініч мав доступ до інформації з обмеженим доступом, її він передавав Сівковичу. Також Кулініч отримав задачу сприяти потрібним Росії кадровим та управлінським рішенням в СБУ.

Так, зокрема, з 2019 року Сівкович та Кулініч задіяли усі наявні у них можливості для збереження на посадах окремих представників вищого керівництва СБУ та Держприкордонслужби України, відставки яких через «неефективність» обговорювалися на найвищому рівні державної влади України. Згідно з даними слідства (судячи з тексту підозри – було перехоплено телефонні розмови обох зрадників) через цих представників керівництва СБУ та ДПСУ Росія тримала ці українські структури під контролем.

Читати ще: Силовики затримали ексголову управління СБУ в Криму

Завдяки Кулінічу та Сівковичу, а також їхнім «агентам» у вищому керівництві СБУ, ворог з 2019 року знав усе, що його цікавило, про діяльність посадових осіб держави та процесів у Службі, отримував дані про відпрацювання кримінальних елементів на території України, що проводила СБУ, а також планів щодо створення окремого підрозділу у складі ГУ ВБ СБУ по боротьбі з контрабандою, оргзлочинністю та злочинами у сфері інформаційної безпеки, створення 13 управління, отримав контроль над діяльністю 5 управління департаменту контррозвідки СБУ, для чого з подачі ФСБ на посаду першого заступника голови СБУ було пролобійовано скандально відомого Андрія Наумова.

Читати ще: У Сербії затримали ексгенерала СБУ Наумова, який втік напередодні вторгнення РФ, – ЗМІ

Силами Кулініча та Сівковича було пролобійовано призначення на посаду працівника управління по роботі з особовим складом СБУ «своєї» людини, яка у подальшому впливала на керівництво СБУ для приняття вигідних Росії рішень. Таких призначень, судячи з тексту підозри та наявних доказів, за понад 2 роки було чимало.

У телефонних розмовах, записи яких є у розпорядженні слідства, Сівкович та Кулініч обговорювали результати діяльності на шкоду Україні, дискутували щодо наявних та потенційно можливих чинників, що негативно впливають на стан національної безпеки, зокрема, й у воєнній сфері. Також вони обговорювали вчинення дій, які дозволили державі-агресору планувати та реалізувати агресивні дії проти України, що розпочался 24 лютого.

Також Кулініч, який обіймав посаду очільника ГУ СБУ в Криму, відповідав за те, щоб керівництво СБУ не отримало передані розвідкою дані щодо підготовки вторгнення російських військ в Україну з тимчасово окупованого Криму. Що він і зробив у ніч на 24 лютого.

Про те, що вторгнення розпочнеться у наближчі години, контррозвідники СБУ доповіли Кулінічу о 01:03 ночі 24 лютого – через повідомлення у чаті месенджера, що використовувався керівництвом та особовим складом ГУ СБУ в Криму для оперативного обміну інформацією.

«У відповідності до змісту вказаного повідомлення, 24.02.2022 о 04 год. 00 хв. підрозділи збройних сил рф розпочнуть наступ з тимчасово окупованої території АР Крим на материкову частину України. У свою чергу, Кулініч О.М. ознайомився зі змістом вказаного повідомлення о 01 год. 11 хв. Надалі, з метою своєчасного інформування керівництва СБ України про отримані відомості розвідувального характеру на користь України, ...відповідальним працівником ГУ СБУ в АР Крим підготовлене шифроване інформаційне повідомлення із отриманими відомостями про ворожі плани та наміри збройних сил рф проти України, яку після підпису уповноваженою особою (начальником ГУ СБУ в АР Крим Кулінічем О.М.), було заплановано направити через захищені засоби зв’язку на адресу Центрального апарату СБ України... для реагування», – йдеться у тексті підозри.

Натомість Кулініч, прочитавши текстове повідомлення та шифровку для Києва, не підписав повідомлення для керівництва СБУ і не надав жодних вказівок підлеглим щодо інформування державної влади про плани ворога щодо початку вторгнення.

Саме тому напад РФ з боку Криму став несподіванкою для Збройних сил України, а відтак загарбники змогли окупувати південні регіони України максимально швидко.

І Сівковичу, і Кулінічу було оголошено підозру у шпигунстві на користь держави-агресора та у державній зраді. Однак ті посадові особи, які, маючи інформацію про роботу Кулініча на ворога, маючи у своєму розпорядженні записи розмов між ним і Сівковичем з беззаперечними доказами зради, дозволили зраднику у погонах роками керувати кримським управлінням СБУ та допомогти окупувати Херсонщину та інші південні регіони України – досі ні за що не відповіли.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Народна прокуратура Показати IP 25 Липня 2022 00:58
"Саме тому напад РФ з боку Криму став несподіванкою для Збройних сил України, а відтак загарбники змогли окупувати південні регіони України максимально швидко" Що це за маячня? Виходить, що єдиним джерелом розвідінформації для ЗСУ і керівництва держави був цей Кулініч і працівники СБУ по Криму? Так СБУ взагалі то розвідкою не займається. А ГУР Міноборони і Служба зовнішньої розвідки що в цей час робили, якщо напад став несподіванкою? Чи їм теж Кулініч заважав? Крім того, управління СБУ по Криму знаходилось в Херсоні, тобто, на території діяльності СБУ в Херсонській області. А ті чого не повідомили? Видається, що роль цього Кулініча в окупації півдня країни надзвичайно перебільшена і дуже зручно на нього все списати
Підтримую Показати IP 25 Липня 2022 15:46
Так отож.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus