USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

Зустріч випускників чеської «школи» у Луцьку

18 Січня 2014 19:00
Громадська організація «Товариство чехів «Матіце Волинська» відзначила 90-річчя створення Чеської загальноосвітньої школи в Луцьку. Чеська громада зібралась у стінах своєї колишньої школи напередодні Різдва, 22 грудня 2013 року, інформує Волинський Монітор.

Збереження своєї національної ідентичності було чи не найголовнішим для чехів, які в пошуках нової долі сім’ями приїздили на Волинь із середини XIX століття. Однією з важливих подій у житті чеської громади на Волині було будівництво на початку 20-х років XXстоліття чеської школи в Луцьку. Знаходилася вона по вулиці Пілсудського,19. Нині у цьому приміщенні розташований Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти (вулиця Винниченка, 31). Тут також діє чеське товариство «Матіце Волинська».

Керівники, вчителі та учні чеської школи діляться спогадами про неї у виданій в 1939 році книзі «Česká matice školská» (Чеська загальноосвітня школа). У 2008 році у видавництві «Твердиня» побачило світ репринтне видання цієї книги. У перевиданій книзі вміщено спогади найстарших членів чеської громади, зокрема й колишньої учениці школи Анни Францівни Стрєлкової-Гофманової.

«Чеська Матіце школьська» була не лише навчальним закладом. Вона стала уособленням колись залишеної Чехії, символом далекої Батьківщини, чеського духу.

Серед тих, хто творив «шкільну» сторінку в історії чехів Волині, був Вацлав Земан, який віддав місце на своїй земельній ділянці для будівництва чеського навчального закладу, а згодом, не раз підтримував його у скрутні періоди. Долучилися до будівництва й наші прадіди, меценати, про яких у книзі згадує голова Ради «Чеської Матіце школьської» в Луцьку Йозеф Малінський.

Із приходом радянської влади, у 1939 році, чеська школа в Луцьку припинила свою діяльність. Попереду на чехів Волині очікували нові тривоги. Багато родин змушені були покинути свої домівки: когось вислали в Сибір, когось примусово переселили у тодішню Чехословаччину. У Луцьку залишилося лише кілька чеських сімей.

Нині чеське товариство «Матіце Волинська», яке діє в місті, нараховує близько 80 членів. Вони зібралися разом напередодні Різдва, щоб відсвяткувати 90-у річницю заснування чеської школи в Луцьку. Під час зустрічі відбулася презентація фотокниги «Česká matice školská na Volyni. 90 let. Чеській загальноосвітній школі – 90 років». У ній, наче у спільному родинному фотоальбомі, зібрано старі світлини, які збереглися в родинах чехів Луцька. Фотографії відтворюють історію заснування та будівництва школи, життя чеської громади наприкінці XIX – у першій половині XX століть.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus