USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Зважені та збіднілі: як працює система зважування вантажівок, та чому кожен водій отримує різний штраф

2 Жовтня 2021 07:00
З 1 жовтня в Україні запрацювала автоматична дорожня система, яка вимірює вагу вантажівок безпосередньо під час руху. Якщо водій перевантажив свій транспорт – система автоматично надсилає штраф.

Детально про роботу цієї системи, та чому кожен водій отримує різний штраф – аж до пів сотні тисяч гривень – йдеться у сюжеті ТСН.

До вчорашнього дня, щоби перевірити, чи немає вантажівка зайвої ваги, інспекторам потрібно було чимало часу: завернути водія на узбіччя, там провести процес вимірювання. Але з 1 жовтня це робить автоматична система за якихось 2 секунди.

Так, на трасі Київ-Одеса одна з ділянок на перший погляд не відрізняється від інших, але якщо придивитись – у дорозі металеві смуги.

«В покриття автомобільних доріг вмонтовані давачі. Зважує кожну вісь – може зрозуміти, на яку частину відбувається зміщення вантажу», – пояснює керівник відділу інтелектуальних транспортних систем «Укравтодору» Андрій Вознюк.

І якщо давачі в асфальті зважують фури, то пристрої над головою визначають вагу вантажного транспорту, його довжину, ширину, а ще – швидкість руху. З опівночі до ранку 1 жовтня система вполювала тисячі вантажівок, зокрема й ті, які мали надмірну вагу.

Через майданчик зважування пройшло 6300 автомобілів, із них 2-3 рушили на Київ.

Вчора в Україні запрацювали пів сотні таких комплексів. Отримані дані за мить опиняються в центрі обробки. Інспектори перевіряють дані, накладають електронний підпис і постанова надсилається порушнику – власнику транспорту, належному користувачеві або керівнику організації, що володіє транспортом.

«Розмір штрафу залежить від перевантаження на основі відсотків. Починають штрафувати від 5 відсотків. Іде градація 5-10 10-20 і від цього залежить штраф», – говорить т.в.о. голови «Укртрансбезпеки» Микита Лагун.

У грошовому вимірі це від восьми тисяч п’ятисот гривень аж до п’ятдесяти однієї тисячі. Але, якщо водій вантажівки порушив одразу кілька норм, то штрафи не додаються. Система дасть інспектору винести постанову за порушення, яке є найбільшим.
За словами заступника міністра інфраструктури України Мустафи Наєма, до 1 жовтня весь штраф був на перевізнику. Із вчорашнього дня – вантажовідправник теж несе відповідальність за перевантаження.

Постанову з порядковим номером 1 винесли вчора о пів на першу ночі. Водій на Запоріжжі вночі порушив одразу кілька норм – це і перевантаження транспорту, і перевантаження на вісь. Внаслідок того отримав максимальний штраф – 51 тисячу гривень.

І краще, кажуть у центрі обробки даних, сплатити його одразу. За умови, якщо це дійде до виконавчої служби – порушнику доведеться сплатити 102 тисячі гривень.

До цього на водіїв-порушників полювали вручну, але в «Укртрансбезпеці» кажуть – за кілька років планують автоматизувати всі виміри – зокрема, щоби прибрати корупцію.

«Зараз інспектори ще будуть присутні на дорогах, але поступово це змінюватиметься на користь автоматичних систем, які не беруть хабарі, не заплющують очі на порушення працюють 24/7», – говорить Лагун.

Якщо ж водії ваговозів намагатимуться об’їжджати давачі ваги та габаритів узбіччям – камера це фіксуватиме і на них теж чекає штраф – 51 тисяча гривень – за ухиляння від зважування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus