USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

До Луцька потрапив портрет, вартістю близько півмільйона доларів

21 Вересня 2017 17:58
Експозиція Художнього музею міста Луцька поповнилася цінною картиною XVI століття – портретом німецького дворянина, який виконав Лукас Кранах Старший.

Урочисте передання картини відбулося 21 вересня.

Унікальність цього портрету полягає в тому, що це єдиний витвір відомого німецького художника доби Відродження в Україні. Надзвичайно цікава й історія його появи у Луцьку.

Так, ще у 2012 році на пункті пропуску через українсько-польський кордон у Ягодині житель села Прилуцького намагався вивезти картину до Польщі. Аби ошукати прикордонну та митні служби чоловік використав портрет як дно для ящика – дошку із портретом обгорнув тканиною та папером, увігнав у неї саморізи й прикріпив стінки, а в «ящик» поставив банки із консервацією та продукти.

Однак пересування чоловіка разом із портретом відстежувала Служба безпеки України, тож його затримали, а картину передали працівникам Волинського краєзнавчого музею для проведення експертизи. Луцькі музейники і встановили, що знахідка – це робота Лукаса Кранаха Старшого, а зображений на ній – принц Ангальта Йоганн IV. Вартість картини оцінили в суму від 300 до 500 тисяч доларів.
Пізніше висновки працівників волинського музею підтвердили їхні київські колеги.

Опісля твір передали на реставрацію Львівській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Як відзначив директор реставраційної майстерні Тарас Откович, для них було дуже важливо працювати над відновленням твору Лукаса Кранаха Старшого, а сам процес реставрації картини був доволі клопітким і вимагав неймовірних зусиль.
Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, своєю чергою, розповів, що дуже радий тому, що картина, яка деякий час експонувалася в Львові, не попрямує, наприклад, до Києва чи назад до міста Лева, а таки залишиться в Луцьку. Як підкреслив, це заслуга, зокрема, Служби безпеки України та української митниці, які відстоювали інтереси саме волинського музею в цій справі.
Окрім того, він відзначив, що відтепер при характеристиці Художнього музею будуть згадувати не тільки про те, що заклад має безліч полотен, датованих від XVII століття, а й те, що він має унікальний у своєму роді портрет XVI століття.

До того ж, символічним є те, що картина потрапила до Луцька саме цього року, який оголошено роком відзначення 500-річчя Реформації, адже твір написаний саме в добу Відродження – період заснування релігійного руху.

Оглянути «Портрет німецького дворянина XVI століття» Лукаса Кранаха Старшого можна в першій виставковій залі Художнього музею, що на території Луцького замку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus