USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

15 головних радників Порошенка

10 Червня 2014 11:23
Відомо, що Петро Порошенко за світоглядом прагматик, він може пожертвувати користю тільки заради ще більшої користі, але не заради ідеї чи принципу .

Про сенс слів

Порадники - це не те ж саме, що радники. Зрозуміло, президент Порошенко обзаведеться штатними і позаштатними радниками, які за його дорученням готуватимуть якісь рекомендації. А порадники у Петра Олексійовича вже є, і вони можуть приходити до нього зі своїми порадами та пропозиціями з власної ініціативи, не чекаючи прохань або вказівок. Вони, що називається, вхожі до Петра Олексійовича, і цей неформальний статус вже надає їм політичну вагу незалежно від того, які посади вони отримають, повідомляє «Espreso.tv»з посиланням на "Деловую столицу".

Відомо, що Петро Порошенко за світоглядом прагматик, він може пожертвувати користю тільки заради ще більшої користі, але не заради ідеї чи принципу. Тому його порадниками стали ті, хто зумів довести свою корисність, хоча це не означає, що серед них зовсім немає людей ідейних і принципових. З часом у Президента Порошенка напевно можуть з'явитися нові порадники, а хтось із нинішніх позбудеться довіри, якщо користь від його порад виявиться сумнівною.

Саме тому ми не включили в число порадників Петра Олексійовича його найближчих родичів: дружину Марину Анатоліївну (очолює раду Благодійного фонду Петра Порошенка), батька Олексія Івановича (генеральний директор "Укрпромінвест-агро", Герой України, депутат Вінницької облради), старшого сина Олексія ( теж депутат Вінницької облради). До слова, в агітаційній газеті "Жити по-новому" кандидат Порошенко прямо заявив: "Головна людина в моїй команді - це мій батько ... Безумовно, моя команда - це і моя дружина ... Я вдячний дружині, яка народила мені чотирьох найкращих дітей. Це теж моя команда". Цілком можна очікувати, що через них, так само як і через порадників Петра Олексійовича, будуть намагатися виходити на президента і пробивати потрібні їм рішення всілякі лобісти. Але, на відміну від порадників, найближчі родичі не ризикують позбутися Президентського довіри, і їм немає потреби доводити свою корисність.

Раз уже зайшла мова про користь, варто уточнити, для кого: для України, або її Президента, або його сім'ї. Для порадників Порошенка такого питання взагалі немає. Їм дістає розуму не пропонувати Петру Олексійовичу зробити щось корисне для країни, але шкідливе для нього самого. А пропонуючи щось корисне для Порошенка, вони обов'язково будуть обгрунтовувати це користю для України. Наскільки наявність аргументів про користь для України корисно для самого Петра Порошенка, вже досить переконливо показала його перемога на президентських виборах у першому турі.

Валерій Чалий: перший серед головних



Земляка Порошенко, інтелектуала і досвідченого дипломата називають одним з головних фаворитів на посаду голови адміністрації нового Президента.

Заступник директора Центру Разумкова Валерій Чалий був заступником начштабу кандидата в президенти Петра Порошенка. Саме йому приписують політтехнологічну ідею виборів президента в один тур. Про те, що це необхідно суспільству в умовах анексії Криму та агресії з боку Росії, в штабі Порошенка заговорили мало не з першого дня кампанії. Петро Олексійович і Валерій Олексійович змогли близько пізнати один одного в 2009 році, коли Порошенко очолював МЗС, а Чалий був його першим заступником. Після відходу з міністерства вони не припиняли співпрацювати.

Чалий - прихильник євроінтеграційного курсу України. Кілька днів тому він досить жорстко заявив: відносини між Росією і Україною не можуть носити стратегічного характеру, оскільки країни обрали різні цілі і завдання. "Що очікуємо ми від Росії? Ми хочемо побачити відведення військ від наших кордонів, ми очікуємо визнання виборів, визнання президента. Ми хочемо побачити закриття кордону, яка зараз абсолютно прозора з боку РФ для трафіку наркотиків, зброї, найманців. Ми хочемо побачити крок назустріч ", - озвучив список Валерій Олексійович.

Напередодні першої хвилі кадрових указів нового Президента Чалого називають одним з головних фаворитів на посаду керівника адміністрації Порошенка. Також можливий варіант, що він очолить МЗС. Втім, Андрій Дещиця непогано зарекомендував себе в якості міністра закордонних справ, і міняти його поки особливого сенсу немає. З іншого боку, на чолі АП Петру Олексійовичу не потрібен новий Льовочкін, який би оберігав патрона від поганих новин, або новий Клюєв, "розвідник котят" у парламенті. Порошенку в адміністрації необхідна людина, яка буде займатися стратегіями, а не нагинанням неслухняних депутатів. Тут Чалий з командою "разумковців" під рукою вигідно відрізняється на тлі інших претендентів.

Ігор Гринів: хранитель секретів



Головний політтехнолог виборчої кампанії Петра Порошенка буде не менш впливовим, ніж багато міністрів, навіть якщо не отримає жодних офіційних постів.

Про роль Ігоря Гриніва на минулих виборах лише частково можна судити з його штабних посад. Спочатку про нього говорили як про політтехнолога, який в команді Петра Порошенко відповідає за стратегію виборчої кампанії і соціологію (відомо, що Гринів контролює соціологічну фірму "Социс"). Зокрема, саме він придумав слоган "Жити по-новому". Потім стало відомо, що Гринів очолив центральний штаб Порошенка і 23 березня провів у клубі

Петра Олексійовича "5 елемент" на Рибальському півострові зустріч з керівниками обласних штабів, де окреслив стратегічні завдання кожного з них. Але вже 29 березня на з'їзді партії "УДАР" був укладений альянс між Петром Порошенком та Віталієм Кличком, після чого посада начальника штабу Порошенка дісталася правій руці Кличко - Віталію Ковальчуку, а Гринів став одним з його заступників.

З цього можна було б зробити виснокок, що вплив Гриніва зменшилася, однак не все так просто. Справа в тому, що сам союз між Порошенком і Кличком відбувся багато в чому завдяки зусиллям Гриніва. Саме він "поділився" з Кличком соціологічними даними, згідно з якими електоральні поля Кличко і Порошенко майже збігаються, а отже, Кличку треба або об'єднуватися з Порошенком, або нещадно конкурувати. Кличко, знаючи, що Порошенко обганяє його за рейтингом, вибрав варіант об'єднання, а не конкуренції. У числі чотирьох соціологічних фірм, які спільно проводили соцопитування для вимірювання рейтингу кандидатів, входив і "Социс".

Можна тільки здогадуватися, скільки різних секретів знає Гринів з обов'язку служби, оскільки саме він визначав загальну логіку діяльності кандидата на пост президента. Однак це не означає, що тепер Ігор Олексійович обов'язково отримає якусь гучну посаду. Можна згадати його попередній досвід. У 2002 і 2004 роках він входив до керівництва штабу блоку "Наша Україна" і потім кандидата Віктора Ющенка, після чого в лютому 2005-го отримав портфель директора Національного інституту стратегічних досліджень і у вересні того ж року звільнився у зв'язку з розривом між Ющенком і Тимошенко. У 2007 р. Гринів працював на "Батьківщину" і став нардепом за її списком, в 2010-му працював на президентську кампанію Юлії Тимошенко, однак на парламентських виборах 2012 році зайняв у списку "Батьківщини" 70-й рядок і став нардепом лише 25 березня 2014 завдяки тому, що ряд більш щасливих депутатів від "Батьківщини" пішли працювати у виконавчу владу.

Перед Порошенком у Гриніва, схоже, більше заслуг, ніж перед Ющенком чи Тимошенко. Але у розпорядженні Порошенка не так вже й багато посад, якими він може розплачуватися. Теоретично Гринів міг би претендувати на крісло глави президентської адміністрації або пост міністра закордонних справ. Однак на практиці він може залишитися без якої формальної посади - і, тим не менш, зберегти і навіть зміцнити свій вплив. Тим більше, що попереду парламентська виборча кампанія.

Юрій Луценко пропонує продовжити революцію



Лідер "Третьої Української Республіки" не проти очолити пропрезидентську партію. Але за умови, що вона буде підніматися на революційній хвилі

У команді Петра Порошенка популярних політиків одиниці. Серед тих, хто міг би очолити пропрезидентську політичну силу і її список на парламентських виборах, найвідоміший - Юрій Луценко. Та й політичний досвід у нього найбагатший: співголова акції "Україна без Кучми", один з польових командирів Майдану під час Помаранчевої революції, двічі міністр внутрішніх справ і засновник руху "Народна самооборона", яке потім було трансформовано в партію, що стала співзасновницею блоку НУНС , далі - в'язень режиму Януковича, після виходу на свободу - засновник віртуальної організації "Третя Українська Республіка".

До того ж партія Юрія Луценка "Народна самооборона" (на відміну від офіційно ліквідованої партії "солідарність" Петра Порошенка) як і раніше фігурує в реєстрі політичних партій, який веде Державна реєстраційна служба. Виковувач обов’язків голови цієї партії значиться депутат минулого Верховної Ради від блоку НУНС Олег Новіков. Провести об'єднувальний з'їзд і оголосити на ньому про злиття команд Порошенка і Луценка в єдину політичну силу - справа техніки.

Союз двох політиків намітився відразу після виходу Луценка на свободу. Тоді Порошенко пропонував себе як кандидата від опозиції на очікуваних виборах мера Києва, і Луценко підтримав цю ідею. А говорячи про можливих кандидатів на президентський пост, Луценко обов'язково згадував Порошенка, натякаючи, що він може виявитися привабливішим лідерів опозиційних партій. Датою офіційного вступу Луценко в команду Порошенка можна вважати 30 квітня нинішнього року, коли Юрій Віталійович був зареєстрований довіреною особою Петра Олексійовича на всеукраїнському рівні. Провівши чотири тижні в агітаційних поїздках, Луценко впевнений, що знає, чого хочуть українці, і пропонує Порошенку з перших же днів президентства почати новий етап революції.

На думку Луценка, це означає наступ на двох фронтах: проти сепаратистів і проти нинішнього парламенту. Верховна Рада має бути поставлена ​​перед ультиматумом: або вона сама приймає новий виборчий закон (що вводить пропорційну систему з відкритими партійними списками) і призначає дострокові парламентські вибори на осінь цього року, або за неї ці рішення приймуть установчі збори, скликані Президентом. Тоді, навіть якщо парламент здасться і сам все прийме, проведення дострокових парламентських виборів буде виглядати як перемога Президента, а його революційна партія напевно отримає підтримку більшості виборців. Головне, що може не сподобатися Порошенко в цьому плані, - це занадто велика роль Луценко.

Володимир Гройсман відповість за головну реформу



У нової влади старому вінницькому соратнику Президента відведене важке завдання вибити у сепаратистів грунт з-під ніг, переділити ресурси і повноваження між центром і регіонами

Володимир Гройсман родом з Вінниці - обласного центру базового для бізнесу родини Порошенка регіону. Коли в 2005 році 27-річний енергійний приватний підприємець був обраний депутатом Вінницької міськради, він зміг переконати неформального куратора регіону, що впорається з об'ємом завдань на посаді секретаря ради. У 2006-му з цієї посади Гройсман вперше виграв мерські вибори у Вінниці, звичайно, не без організаційної та фінансової підтримки з боку Петра Олексійовича. За п'ять років роботи міським головою Володимир Борисович зумів обзавестися власним політичним капіталом.

"Прозорий офіс" - центр адміністративних послуг, де пакет дозвільних документів для відкриття бізнесу можна отримати за дві години; "Світле місто" - програма, за якою було встановлено близько 100 тисяч сучасних енергозберігаючих світильників; спільні ремонти в під'їздах будинків - за гроші мешканців та бюджету міста; нові дороги та тротуари з гарантійними термінами експлуатації (ремонти в межах строків усуваються підрядниками за свій рахунок) та інші небачені в країні нововведення принесли Гройсману в 2010 році другу перемогу на мерських виборах з результатом 77,8%. І в першу, і в другу мерську каденцію Гройсман та Порошенко відмінно знаходили спільну мову, а незмінним помічником у муніципальних реформах виступав Благодійний фонд Петра Порошенка. Зримим пам'ятником співпраці став вінницький фонтан Roshen.

В уряд Яценюка Гройсман прийшов під задачу провести реформу місцевого самоврядування, а також розгребти завали в ЖКГ. З обранням Порошенко президентом повноваження його старого вінницького соратника будуть, швидше за все, розширені. Володимир Борисович впевнений, що його реформа - "це ключова реформа, яку необхідно провести в країні незалежно від того, які партії домінують у парламенті і який буде склад Кабміну ... Без цих змін про майбутнє України як європейської демократичної держави не може бути й мови ". Порошенко з такою постановкою питання згоден, тому слід очікувати, що Гройсман з віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ перетвориться на першого віце-прем'єра.

Ігор Кононенко: однополчанин і куратор Київради



Екс-глава ради директорів групи "Укрпромінвест" першим з старих бізнес-партнерів нового Президента готовий приступити до вирішення політичних завдань.

Батьки-засновники спочатку концерну, а потім групи "Укрпромінвест" (ліквідована в 2012 році після реструктуризації бізнесів, які вона об'єднувала) ніколи не робили таємниці з подробиць особистих біографій. Зокрема, відома історія про те, як під час служби в армії познайомилися студенти столичних університету імені Шевченка та автомобільно-дорожнього інституту Петро Порошенко та Ігор Кононенко. Як вони організували фірму, що надає консультаційні послуги підприємствам з укладення міжнародних контрактів за відсоток від угоди. Як заробили перший мільйон на торгівлі спеціями ...

Якщо судити за розміром часток Кононенка в компаніях, якими батьки-засновники досі володіють спільно (близько 15% в Міжнародному інвестиційному банку та порядку 23% в страховій компанії "Країна"), Ігор Віталійович залишається головним серед молодших партнерів Петра Олексійовича. У 2006році Кононенко був обраний депутатом Київради за списком блоку Леоніда Черновецького (Порошенко і Черновецький близько зійшлися ще під час роботи в бюджетному комітеті парламенту четвертого скликання). У 2008 році на дострокових виборах він знову увійшов до списку БЛЧ, став заступником голови комісії з питань транспорту та зв'язку. Після результату "космічного" мера вийшов з фракції БЛЧ і очолив фракцію "Ініціатива" (яка залишилася в провладній більшості, голосуючи за всі ініціативи, що озвучуються Галиною Герегою).

На цих виборах в Київраду Кононенко разом з екс-"регіоналом" Вадимом Столаром були неформальними кураторами кампанії від Порошенка, відповідали за наповнення його квоти у списку "УДАРу". (Сам Кононенко отримав в списку прохідне 11-е місце, а Столар виграв мажоритарний округ № 31.) Тепер Ігорю Віталійовичу пророкують відповідальну посаду секретаря ради, що дозволить новому Президенту на столичному рівні контролювати партнерів з "УДАРу" включно з мером, а також зміцнить неформальний вплив групи Порошенко за рахунок чутливих питань, пов'язаних з київською землею, нерухомістю і фінансами. Якщо ж "ударівці" таки вдасться залишити секретарську посаду за собою, Кононенко, що має прямий доступ до Порошенка, в будь-якому випадку буде грати одну з ключових ролей в столичній політиці.

Сергій Березенко: відповідальний за комфорт



Колишній радник Леоніда Черновецького керуватиме знаменитої ДУСею - так звично називають Державне управління справами.

У 2014 році ДУСі має бути виділено з держбюджету 1 мільярдів 65 мільйонів гривень. Найбільші статті її витрат - 380 550 000 гривень на надання медичних послуг знаменитої "Феофанії" та іншими медичними закладами для VIP-контингенту, а також 297 830 000 гривень на забезпечення діяльності Президента України та його адміністрації. Хоча новому керівникові ДУСі доведеться вирішувати масу господарських проблем, але все ж його головна функція - забезпечити максимально зручні умови роботи Петра Порошенка, в тому числі ефективну і чітку роботу тих державних резиденцій, які залишаться у розпорядженні Президента. Для Петра Олексійовича ця тема особливо важлива і актуальна, адже свого "Межигір'я" у нього немає.

Тому не дивно буде, якщо підтвердиться інформація про те, що він довірить керувати ДУСею Сергію Березенку, який під час виборчої кампанії очолював патронатну службу кандидата, тобто забезпечував його щоденну діяльність, включаючи складання та дотримання робочого графіка, організацію зустрічей з потрібними (і уникнути - з непотрібними) людьми. Кажуть, Петро Олексійович залишився задоволений роботою свого молодого орговика (у квітні йому виповнилося 30 років), а якщо так, то можна очікувати, що сфера його впливу не обмежиться ДУСею.

Березенко потрапив в команду Порошенка за протекцією екс-губернатора Вінниччини Анатолія Матвієнка - давнього друга Петра Олексійовича (на виборах він керував Івано-Франківським обласним штабом Порошенка). У лютому 2005 року Березенко очолив "Український молодіжний собор" (молодіжну організацію УРП "Собор" - партії, головою якої тоді був Матвієнко), а через рік перетворив його на молодіжне крило блоку Леоніда Черновецького і потрапив у Київраду за списком БЛЧ. Був радником Черновецького на посаді мера, а в квітні 2007 року отримав посаду начальника Головного управління у справах сім'ї та молоді КМДА. У команду Порошенка перейшов в кінці минулого року. За інсайдерським даними, відповідав за роботу "в полях", зокрема, курирував організацію осередків партії "Солідарність", а потім і місцевих штабів Петра Порошенка (ще до укладення альянсу з "УДАРом" Віталія Кличка), підбирав кадри для роботи в окружних і дільничних виборчих комісіях. Інформація з складених ним досьє напевно ще знадобиться. Та й ДУСя - непогана компенсація за виконану роботу.

Юрій Стець допоможе пильнувати пристойності



Неформальний керівник 5 каналу "власними амбіціями" прикриває вигідні для неформального шефа рішення.

До моменту заснування Петром Порошенком 5 каналу у вересні 2003 року Юрій Стець вже був генеральним продюсером ТОВ "Телерадіокомпанія НБМ". На її базі, а також на базі ТРК "Експрес-Інформ" і був створений "канал чесних новин", який зіграв величезну роль у Помаранчевій революції як єдиний в країні рупор опозиції. Стець в 2007 році став народним депутатом від блоку "НУ-НС" (№ 53 у списку), після чого звільнився з каналу, супроводивши цей крок пафосним заявою: "Таке рішення - повага до українського законодавства та норм журналістської етики. У демократичному суспільстві повинна бути чітка межа між політикою та журналістикою. Я впевнений, що наближати Україну до європейських стандартів і політики, і журналістики кожен з нас повинен в першу чергу власними вчинками ". Проте ні для кого не секрет, що розставання з улюбленим дітищем у Юрія Ярославовича вийшло формальним і він залишився (і залишається досі) неформальним керівником 5 каналу.

Під час Майдану телеканал, як і 10 років тому, потужно відпрацював на благо революції, остаточно запевнивши Петра Олексійовича в правильності рішення не розлучатися з ним і в разі перемоги на виборах. "5 канал не продається, так само як і Україна", - заявив кандидат у квітні, нагадавши про основи редакційної політики, яка не дозволяє власнику втручатися в його роботу. І тут же сильно прикрасив дійсність: "5 канал іноді мене критикує ще більше, ніж інші". Рішення зберегти у власності телеканал сподобалося не всім європейцям. Зокрема, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович написала на своїй сторінці в Twitter: "Недобре. Телеканал має бути першим активом Порошенка, який він зобов'язаний продати як Президент України". Тепер перед Стецем стоїть завдання так збалансувати новини про діяльність глави держави, щоб ніхто не зміг говорити про зловживання владою.

Ще одним напрямком роботи Юрія Ярославовича, переобраного в 2012 році до парламенту за списком "Батьківщини" (№ 63), з червня минулого року стало партійне будівництво. Незабаром після обережних розмов про бажання Петра Порошенка стати єдиним узгодженим кандидатом від опозиції на виборах мера Києва з'явилася інформація про те, що Стець очолив партію "Солідарність" і увійшов до складу політради об'єднаної опозиції "Батьківщина". Як їдко прокоментували подію політичні оглядачі з гарною пам'яттю, це була вже третя "Солідарність", яку кудись вливав Петро Олексійович (перша увійшла до числа засновників Партії регіонів, друга - Народного союзу "Наша Україна"). "Усі роки, які я провів у парламенті, у мене було бажання якось реалізувати свої амбіції, свій досвід політичного життя. Порошенко повністю підтримав мою ініціативу, більше того, всі роки, що ми знайомі, ми підтримуємо один одного. Як він підтримує всі мої ініціативи, так і я підтримую всі його ініціативи. Якщо його висунуть на мерських виборах у Києві, я буду йому допомагати. І буду говорити на політраді партії, що було б логічно і правильно підтримувати Порошенка ", - повідомив Стець журналістам після свого обрання головою партії. Залишається дочекатися, кому поступиться місцем партійного вождя амбітний лідер після прийняття Петром Олексійовичем рішення про окремий участю "Солідарності" в майбутніх парламентських виборах.

Микола Мартиненко: друг за розрахунком



Під час президентської кампанії один з головних власників акцій у нинішній "Батьківщині» не агітував за кандидата Порошенко на мітингах. Але на перемогу Петра Олексійовича успішно трудилися в Центрі Разумкова, головою ради якого є Микола Володимирович.

Петра Порошенка та Миколи Мартиненка пов'язує дружба з розрахунку. Вони познайомилися ще в парламенті третього скликання, а потім разом працювали на перемогу партії Віктора Ющенка в центральному штабі "Нашої України", будучи одночасно керівниками та фінансистами кампанії. Обидва грали важливі ролі в команді Ющенка після президентських виборів 2004 року, обидва стали фігурантами скандалу, що запустив мем "любі друзі". До слова, тоді їм, крім багато чого іншого, приписували також щільне участь у реалізації проекту "Черновецький - мер Києва", хоча на відміну від Порошенка, людей Мартиненка в "молодій команді" не було.

Ще Миколу Володимировича сміливо можна назвати майстром кулуарних інтриг. В результаті однієї з них була реалізована схема, яку давні соратники Тимошенко назвали рейдерським захопленням партії. Поки лідер перебувала в ув'язненні, під виглядом злиття "Батьківщини" і "Фронту змін" в одну партію на керівні посади прийшли "фронтовики". Враховуючи фінансові та кадрові проблеми "Батьківщини", для втілення схеми знадобилися всього лише фінансові ресурси, яких у Мартиненка вистачає. В результаті він увійшов до вузького кола осіб, що формували передвиборний список "Батьківщини", а також вирішували, кого відправити на мажоритарку. Серед них були і кандидати, яким допомагав Порошенко. У парламенті один час навіть говорили, що Петро Олексійович хоче забрати з кошика "Батьківщини" покладені туди "яйця" і на їх основі створити свою фракцію. З фракцією не зрослося. Зате на минулих виборах ці люди кували перемогу Порошенко.

Коли "Батьківщина" змінювала політичне обличчя, ніхто не вірив, що Тимошенко вийде на свободу. Її партію готували до висунення в президенти Яценюка. Але Майдан поламав всі старі плани, і тепер Арсеній Петрович з Миколою Володимировичем втратили інтерес до "Батьківщині". Тому що проект політсили під Порошенко дає їм і їх людям шанс надовго залишитися в кадровій обоймі Президента. Швидше за все, Мартиненко, який ніколи не прагнув отримати який-небудь портфель у виконавчій владі, а віддавав перевагу роботу голови парламентського комітету з питань ПЕК (у цій каденції очолив його втретє), бачить себе в майбутньому парламенті на звичній посади, а також у ролі координатора пропрезидентської більшості.

Олександр Домбровський за посилення президентської влади



Екс-губернатор Вінниччини готується перейти працювати в уряд. І виступає проти розширення повноважень регіонів

Якщо у Петра Порошенка і є кадровий резерв то насамперед у його вінницької команді. Найдосвідченіший серед її членів - Олександр Домбровський, який у квітні 2002 року був обраний мером Вінниці, під час Помаранчевої революції увійшов до складу Комітету національного порятунку (на всеукраїнському рівні), а після неї став губернатором. До речі, Домбровський - єдиний з усіх 24 голів облдержадміністрацій, призначених 4 лютого 2005, який протримався всю каденцію Віктора Ющенка (був знятий з посади вже Януковичем 6 квітня 2010). Цим своїм досягненням він зобов'язаний не тільки власним управлінським талантам, а й впливовості Петра Порошенка.

Восени 2010 року команда Домбровського і Порошенка пішла до облради під прапором партії "Єдність" і отримала 22 з 132 мандатів (13 за списком, в тому числі Олексій Іванович Порошенко - батько Петра Порошенка, і дев'ять в одномандатних округах). Домбровський очолив фракцію "Єдність Вінниччини", а через два роки разом з Петром Порошенко вирішив балотуватися до парламенту. Вінницю та Вінницький район майже навпіл ділить річка Південний Буг, і в окрузі № 11, який охоплює правобережну частину, висунувся Домбровський, а в окрузі № 12, на лівобережжі, - Порошенко. Цікаво, що обидва вони в своїх програмах говорили про особливу роль Вінниччини. Домбровський: "Вінниця і вінничани вже сьогодні задають стандарти вирішення багатьох загальнодержавних проблем". Порошенко: "Нашому регіону пора усвідомити своє значення і потенціал і виробити стратегію розвитку для ... країни в цілому".

У парламенті Домбровський, як і Порошенко, залишився позафракційним. Втім, засідав він недовго: в лютому 2013 р. Вищий адміністративний суд визнав результати виборів в 11-му окрузі недостовірними. Саме цей удар спонукав Петра Олексійовича перейти в табір опозиції до режиму Януковича. Після революції Домбровський повернувся в крісло нардепа, під час передвиборної кампанії був довіреною особою Порошенка в одному з округів Вінниччини і тепер має високі шанси потрапити в уряд - якщо не найближчим часом, то після перевиборів парламенту. Можна очікувати, що екс-губернатор отримає крісло міністра енергетики - не дарма ж він ще в квітні заснував і очолив міжфракційне депутатське об'єднання "За енергетичну незалежність України".

Вінницька команда Петра Порошенка не проти закріпитися на всеукраїнському рівні і тому зацікавлена ​​в розширенні його повноважень. Олександр Домбровський прямо заявляє: "В Україні має бути сильний президент!" - І уточнює, що Україні "необхідна президентсько-парламентська модель держави" (а не парламентсько-президентська, яку встановила нині чинна редакція Консти-туції). Децентралізація, за його словами, повинна зводитися до збільшення обсягу ресурсів, переданих міським, селищним, сільським радам, а що стосується повноважень, то "в нинішніх політичних умовах Україна потребує сильної централізації". Цілком можливо, що до часу прийняття нової Конституції це думка буде домінувати у вітчизняному політикумі.

Борис Ложкін: друг олігархів і російських



Колишній медіамагнат розраховує знайти на державній службі нове застосування своїм талантам

Борис Ложкін, який зробив собі ім'я і капітал в середині 1990-х на дуже вдалому проекті "Теленеделя", до середини 2000-х зріс до мажоритарного акціонера найбільшого в країні медіахолдингу UMH group, об'єднуючого декілька десятків відомих друкованих та інтернет-брендів. Хороші здібності переговірника дозволили йому не одного разу реалізовувати одну і ту ж схему: пропонувати українським олігархам за їхні гроші виробляти цікавий для них продукт. У результаті в різний час він вів спільні проекти з Ігорем Коломойським, Геннадієм Боголюбовим, братами Суркісами і Рінатом Ахметовим. Входив до цього списку і Петро Порошенко. У квітні 2011 року засновник 5 каналу і президент UMH в спільній заяві повідомили про покупку у американця Джеда Сандена медіахолдингу KP Media, що володів журналом "Кореспондент", інтернет-порталом BigMir.net і ще рядом медіаактивів. У лютому 2012 р. UMH group повідомила про створення нової компанії United Online Ventures, в яку, крім неї, увійшли також KP Media і "Медіа Група Україна", що належить СКМ Ріната Ахметова, для спільного розвитку інтернет-проектів. Співпраця Ложкіна і Порошенка у сфері медіа тривало до літа минулого року, коли Ложкіну довелося продати UMH group цілком Сергію Курченко, зачищати інформпростір за дорученням "сім'ї". Щоб закрити цю операцію, Ложкін викупив у Порошенка його пакет в KP Media.

Однак на цьому відносини Петра Олексійовича і Бориса Євгеновича не закінчилися. Більше того, подейкують, що під час президентської кампанії вони отримали розвиток: Ложкін входив до числа тих, до чиїх порад охоче прислухався Порошенко. Тепер екс-медіамагнат розраховує отримати посаду в адміністрації нового Президента і скористатися нововиявленими можливостями для посилення своїх позицій у вищій політичній лізі. Для Порошенка він може бути цікавий як комунікатор з нинішніми мешканцями Кремля. Тут доречно нагадати, що, будучи господарем UMH group, Борис Євгенович зміг отримати ліцензії на видання в Україні газет "Комсомольская правда" та "Аргументи і факти". З іншого боку, процвітала російська частина бізнесу Ложкіна: у 2012 році сукупна аудиторія шести журналів, що входять в російський видавничий портфель UMH, склала близько 5,4 мільйона осіб. У липні минулого року голова Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко вручила Ложкіну Почесну грамоту Ради "за великий внесок у розвиток засобів масової інформації в Україні та зміцнення добросусідських відносин між Росією і Україною". "Борис Ложкін керує видавничим домом, який працює з російськими медіа. Я хочу сказати, щоб реалізовувати такий проект, треба бути великим професіоналом і другом Росії і розуміти, яку важливу місію він виконує. Бо для нас вкрай важлива взаємодія з нашим братським українським народом та обмін думками ... Борис Євгенович Ложкін дуже вміло, дуже професійно це робить ", - зазначила, зокрема, Матвієнко. Професіонали, оцінені в Москві, - це, як правило, агенти впливу. Тут важливо, хто прикладає зусилля і який результат розраховує отримати.

Олег Свинарчук тісно в "Богдані"



Глава автомобільної корпорації активно допомагав другу обратися президентом України, а тепер готовий до входження у владу.

У команду Петра Порошенка Олега Свинарчука привів Ігор Кононенко - вони разом навчалися в Київському автомобільно-дорожньому інституті. В "Укрпром-інвест" Олег Володимирович став відповідати за автомобільний напрям, яке до 2005 року було об'єднано в корпорацію "Богдан". Цей актив досі багато традиційно приписують Петру Олексійовичу, однак він не належить до числа тих, які ще кандидат у президенти пообіцяв продати в разі перемоги. Коли в березні 2013 набуло чинності рішення про введення додаткових мит на імпортні автомобілі, всі згадали, що воно приймалося під час перебування Порошенка міністром економіки, і тут Свинарчук виступив із сенсаційною заявою про те, що, виявляється, Петро Олексійович вийшов з автомобільного бізнесу ще в 2009 р., продавши йому свою мажоритарну частку. Також Свинарчук, за його словами, позичив у Порошенка $ 100 мільйонів на розвиток бізнесу, але в кризу справи пішли погано, і він в рахунок боргу віддав свої акції в кондитерській корпорації Roshen та інших бізнесах. (Якщо в 2009 року консолідована виручка корпорації склала рекордні 9 млрд грн., То в 2010-му вона скоротилася до 2,1 мільярда. Згідно з підсумками першого кварталу 2014 корпорація збільшила чистий збиток майже в два рази, до 616 мільйонів гривень , в порівнянні з січнем-березнем минулого року, при цьому виручка від реалізованої продукції знизилася більш ніж в 25 разів - до 131 мільйона гривень).

Перший похід Свинарчука у велику політику закінчився нічим: він зняв свою кандидатуру на перевиборах у грудні 2013 по округу № 194 в Черкасах (там розташований один з автомобілебудівних заводів корпорації), зазначивши, що "сьогодні завдання номер один - об'єднати зусилля". Однак жертва виявилася марною, так як перемогу відсвяткував не кандидат від опозиції Микола Булатецький, а "співаючий ректор" Михайло Поплавський. Під час президентської кампанії Петро Олексійович довірив Олегу Володимировичу курирувати свою кампанію не тільки в Черкаській, але також у Волинській, Херсонській і Хмельницькій областях. "Ми зробили великі інвестиції в цих регіонах, і мене там знають як людину, яка чогось досягла", - пояснив високу довіру Свинарчук в інтерв'ю "Фокусу". На Херсонщині Порошенко отримав 48,7%, на Волині - 52,4%, на Черкащині - 54,6%, а на Хмельниччині - 56,3%.

Про результати виборів і свої плани в політиці президент "Богдана" говорить зі скромним гідністю: "Звичайно, я дуже пишаюся тим, що ми досягли відмінних результатів. Однак я не планую піти у політику. Я займався передвиборчою кампанією з великим задоволенням без надій на ті чи інші дивіденди. Але якщо я буду корисний Петру Олексійовичу або Україні - буду радий попрацювати на благо країни ". За вільної вакансією справа не стане.

Микола Томенко: генератор очевидності



Одним з головних спікерів Петра Порошенка вже став колишній віце-спікер парламенту. Його завдання - надавати діяльності шефа зрозумілий людям позитивний сенс.

Під час передвиборної кампанії Микола Томенко працював не тільки в штабі Петра Порошенка як політтехнолог, але і "в полі" (тобто на зустрічах з виборцями) як VIP-агітатор. Він не генерував якихось нових смислів, а договорював за Петра Олексійовича те, що сам він вимовити не міг.

Наприклад, 20 травня в Черкасах Петро Порошенко особисто слова поганого не сказав на адресу Юлії Тимошенко. За нього відпрацював Томенко: він дохідливо пояснив, що ті суперники Порошенко, які його критикують і викликають на дебати, насправді "відкривають війну на два фронти" і "стріляють у спину" Петру Олексійовичу.

Неприйняття "антипорошенківської кампанії Тимошенко",

до речі, дозволяє зрозуміло пояснити громадянам і перехід до Порошенка колишніх членів її команди. Хоча сам Томенко пішов з "Батьківщини" ще 2 квітня, через день після реєстрації Юлії Володимирівни і Петра Олексійовича кандидатами на президентський пост. "Безпартійний статус дозволить мені активніше сконцентруватися на парламентській та громадської діяльності", - пояснив він тоді свій вчинок. Підозри, що насправді Томенко хотів сконцентруватися на участі у виборчій кампанії головного суперника Тимошенко, підтвердилися 30 квітня, коли він оголосив, що став довіреною особою Порошенка на загальнонаціональному рівні.

Після виборів задача Томенка не змінилася: він договорює за Петра Олексійовича. Наприклад, назвав одним з трьох чудес минулих виборів провал "Свободи" і "Правого сектора" (інші два чуда - перемога Порошенко в першому турі і провал КПУ). Тобто спочатку Петро Олексійович і його штаб закликали всіх патріотів, включаючи націоналістів, підтримати найбільш рейтингового кандидата, щоб він переміг уже в першому турі, а коли націоналісти так і вчинили - о диво, можна радіти низького результату "Свободи". Після таких пояснень Порошенко вже як би змушений буде, керуючись волею виборців, позбутися міністрів і губернаторів, призначених за квотою "Свободи". Справді, хіба можна їх залишати, якщо навіть на Галичині Тягнибок набрав лише близько 1,5% голосів виборців.

Майже напевно Томенко на очікуваних дострокових парламентських виборах виявиться в першій п'ятірці списку пропрезидентської партії, а після виборів буде висуватися на пост глави ВР. Крім досвіду (він шість років просидів у кріслі віце-спікера), Томенко цінний саме своїм умінням підміняти непросту і тому неочевидну правду простий, але фальшивої очевидністю.

Марія Іонова: спадок Віктора Ющенка



Особиста помічниця Віталія Кличка з міжнародних зв'язків тепер готує Петра Порошенка до зустрічей із західними лідерами

Подібно Юрію Луценку та Миколі Томенку Марія Іонова під час передвиборної кампанії була довіреною особою Петра Порошенка на всеукраїнському рівні. Але на відміну від них не супроводжувала Петра Олексійовича на зустрічах з виборцями, а контактувала від його імені з західними політиками. Російським напрямком вона не займалася - принаймні, так можна розшифрувати напис на футболці, в якій вона прийшла в штаб свого кандидата ввечері 25 травня святкувати перемогу: ПТН ХЛО.

Чоловік Іонової Мирон Василик - американец
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
політіКА Показати IP 10 Червня 2014 12:00
А більшість перерахованих гниленькі люди і нічого путнього новому Президенту не принесуть, а будуть лише себе збагачувати, ну і більшість себе "показали" при Ющенку... А "король" то голий...
влада Показати IP 10 Червня 2014 12:03
шило на мило міняемо
лпдмуа а простише и до влада Показати IP 10 Червня 2014 12:36
буде мило на мило -потім вернуться хряк з кодлом но спочатку любі друзі розкрадуть що нерозкрали при ющенку
лпдмуа а простише и Показати IP 10 Червня 2014 12:34
я думаю що вже підросли прототипи братів Богунів-Наливайків- Боровців--Хмельницьких тай не всю небесну сотнью знищили на іх місце стане сотні тисяч
Луцьк Показати IP 10 Червня 2014 12:42
А наша колишня землячка Ващук Катерина точно не буде радником Президента Порошенка, тому що НЕ ГОЛОСУВАЛА за притягнення до кримінальної відповідальності сепаратиста Царьова. Раніше вона голосувала за мовний закон Ківалова-Колісніченка. Отже, вгадайте з трьох разів: СЕПАРАТИСТКА чи НІ наша Почесна Волинянка? А ще вона єдина з волинських нардепів відмовилася перерахувати свою всього-навсього одноденну зарплату на потреби нашого героїчного війська. Ви подивіться на якому найкрутішому джипі-Тойоті Ващук приїздить до нас на Волинь, хизується перед нами бідними. За які грошики вона купила цю махіну? Та за гроші горохівської судді, яку замість того щоб посадити в тюрму, Катя протягнула суддею "довічно". Та за 50 тисяч "зелених", які отримала від подруги Свєти Соколовської за призначення її начальницею обласної сільгоспінспекції. Так що погрузла Ващук в корупції по саму шию і скоро буде мати чималенькі неприємності - вже ніхто її не спасе від ганьби, навіть сам Курченко з Арбузовим, у фракцію яких вона продалася з такою ганьбою. Тому наказ депутатам Волиньради може бути лише один: Ващучку треба позбавити звання Почесного Волинянина, яке вона купила у Клімчука і Войтовича.
Горохів до Луцьк Показати IP 10 Червня 2014 13:18
Ти у Луцьку з луцькими розбирись, а то х... знає куди лізеш!:)
Анонім до Луцьк Показати IP 10 Червня 2014 18:31
100%!!!
Vikelka до Луцьк Показати IP 10 Червня 2014 18:51
Підтримую ващучці і смітюх ганьба! Геть з землі волинськоі !!!
Берта Показати IP 10 Червня 2014 13:17
коментар було видалено
Володимир Показати IP 10 Червня 2014 13:44
Луценко вже зрадив Ю.Тимошенко, на черзі - Порошенко, зрада - це хобі Юрія!
ЗМІ Показати IP 10 Червня 2014 14:26
Перший пішов! Головою Адміністрації президента призначений Борис Ложкін.
Олег Показати IP 10 Червня 2014 16:45
"Сімейка" ще та! Бідна Україна(((((((((((
відверта до Олег Показати IP 10 Червня 2014 19:13
Переконались, що Майдан використали?! І ви вже нічого не зробите, бо ті хто фінансував і підтримував Майдан, вже в команді або поруч з Президентом, а без фінансування такого проекту... ну ви розумієте, вже не діти...
лучанка Показати IP 10 Червня 2014 20:17
Ганьба такому президенту, куди дивились люди як ставили на виборах галочку за нього..
ж***а до лучанка Показати IP 11 Червня 2014 00:09
5 канал вибору нема
мой ша Показати IP 11 Червня 2014 00:11
У любой еврейской семьи есть своя тайна, одна или несколько. В этом смысле семья Порошенко-Вальцман ничем от других не отличается. Её члены не любят вспоминать события середины 80-х годов прошлого века. И не потому, что поступивший в 1982 году на факультет международных отношений и международного права Киевского государственного университета Петя Порошенко учился плохо. Совсем не поэтому. В 1956 году Алексей Вальцман, отец Петра Порошенко, женился на Евгении Сергеевне Порошенко и изменил фамилию с Вальцман на Порошенко. И это ещё, конечно, не преступление, хотя уже отчётливо характеризует Алексея Вальцмана... ( Свернуть ) Не секрет, что в 80-е годы в СССР махровым цветом расцвело мелкое воровство гос.собственности - появились так называемые "несуны". И Алексей Иванович стал известен своей "находчивостью" и "предприимчивостью" компетентным органам. 11 июня 1986 года уроженец села Софьяны Измаильского района Одесской области УССР Вальцман А.И., еврей, гражданин СССР, исключённый из членов КПСС в связи с настоящим делом, имеющий высшее образование, военнообязанный, женатый, работавший с 26 сентября 1977 года по 9 декабря 1983 года директором Бендерского опытно-экспериментального ремонтного завода, был арестован и находился под следствием в ожидании приговора.
100 Показати IP 11 Червня 2014 09:34
В нас був хоч один ідейний не підставний кандидат? Де йому взяти 2.5 мільйона

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus