USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чому вузлову лікарню в Ковелі хочуть швидко «зіпхнути» на Волиньраду?

23 Грудня 2015 19:00
«Укрзалізниця» лишила собі найкраще, а те, що приносить збитки, «зливає» на місцеві органи влади, – вважають депутати Волинської обласної ради, ба більше, ковельську лікарню не хочуть приймати й тому, що передачу проводять неналежним чином і медпрацівники можуть лишитися «на вулиці» уже з січня 2016-го року. Сергій Слабенко.

Про це йшлося під час наради голови облдержадміністрації з керівниками департаментів, управлінь та органів місцевого самоврядування 21-го грудня.

Керівник управління здоров’я Волинської облдержадміністрації Ігор Ващенюк повідомив, що у червні облрада ухвалила намір прийняти у власність «Державний заклад «Вузлова лікарня станції Ковель» державного територіально-галузевого об’єднання «Львівська залізниця».

Зауважимо, що, згідно із документами, обласна рада зобов’язалася використовувати об’єкт передачі як заклад охорони здоров’я і не відчужувати його в приватну власність.

Уже в серпні Кабмін видав розпорядження про передачу цілісного майнового комплексу у спільну власність територіальної громади. За депутатами облради лишився один крок – ухвалити прийом об'єкта.

Втім, обранці громади почали остерігатися цього, мовляв, процес відбувається неналежним чином, працівники «Укрзалізниці» поспіхом намагаються віддати непотрібний їм затратний об’єкт, а колектив хочуть лишити «за бортом».

Проти прийому вузлової лікарні різко негативно висловився депутат Сергій Слабенко.

«Я буду великим опонентом! Якщо ми робимо цей прийом, то штат не передається автоматично, адже ми приймаємо лише майно. Ситуація складається так тому, що доля трудового колективу регулюється із державним підприємством, яке на сьогодні не ліквідоване. Потрібно дотримуватися трудового договору, який підписували з людьми. Будівля й майно буде наше, а от працівники рахуватимуться за старою структурою. І ми їх не можемо звільнити, будуть суди, й хто тоді відповідатиме!? Потрібно, аби «Укрзалізниця» спочатку ліквідувала цей об’єкт як лікарню, розрахувалася належно з людьми і тоді передала майно нам. Далі ми її реорганізовуємо і набираємо штат – такий принцип має бути», - наголосив Слабенко.

Та додав, що є ще одна проблема: обласна рада не може брати лікарню на свій баланс, бо не є юридичною особою, тому потрібно визначити, кому ж її дати.

Головний лікар області погодився, що проблеми будуть виникати, втім, додав, якщо не ухвалити прийом майнового комплексу, то припнеться фінансування трудового колективу.

«Державного фінансування вже немає, тому і пропонується такий Проект рішення. Втім, лікарню потрібно реорганізувати, бо там і так достатньо ліжкомісць, навіть з надлишком», - сказав Ващенюк.

Зі слів депутата Святослава Кравчука, така ситуація виникла через дії залізничників.

«Дивна ситуація виникає, є державне майно, яке непотрібне залізничникам, і вони нам «спихають» його, а його фінансує Укрзалізниця - це такий собі «монстр», який залишив собі все, що приносить прибуток, а що «вимиває» кошти – віддає місцевим органам самоврядування. Передачу вони б повинні були узгодити з нами, на яких умовах це робити, як оплачують заплату людям до кінцевої реорганізації закладу, і що далі робити, аби функціонувала лікарня», - наголосив депутат.

Представник «Укрзалізниці» висловив здивування з приводу таких дискусій, мовляв, в них відбулася реорганізація, вони вивели зі свого балансу цей медзаклад, і до нього вже не мають діла, тому фінансувати лікарів не планують.

Після тривалих дискусій члени постійної комісії обласної ради з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області вирішили не приймати поспіхом лікарню. Натомість вони рекомендують під час сесійного засідання ухвалити звернення а Кабмін, аби ті дали роз’яснення - якщо лікарня стане комунальним закладом, а медпрацівники рахуватимуться за державною структурою, то як їх потрібно перевести у новий заклад.

Зауважимо, що торік на вузлову лікарню з обласного та місцевих бюджетів виділили понад 9 мільйонів гривень, надійшло ще більше 6 мільйонів гривень державної субвенції.

Якщо процес передачі відбудеться успішно, то в 2016-му році Управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації планує реорганізувати заклад на створення обласної лікарні «Хоспіс» на 50 ліжок з штатною чисельністю 81,75 штатних посад: з них 6,0 штатних посад лікарів, 20,75 штатні посади середнього медперсоналу, 55,0 штатних посад молодшого медперсоналу, штатних посад іншого персоналу - 83 (заклад буде фінансуватись за рахунок обласного бюджету, розробляється положення про лікарню «Хоспіс», в стадії завершення проект статуту лікарні «Хоспіс») .

Ще планують відкрити амбулаторію загальної практики сімейної медицини Центру ПМСД Ковельського МТМО, яка буде надавати медичну допомогу жителям району Ковель II з штатною чисельністю 31,0 посада. Також планують працевлаштувати 38 працівників у мед закади Ковеля. Залишається невикористана штатна чисельність в кількості 136 посад.

Згідно з аналізом управління, у Ковелі неналежно укомплектований штатом Центр екстреної допомоги медицини катастроф, куди можна працевлаштувати на штатні посади 5 лікарів, тако ж є 53 штатних одиниці середнього медичного персоналу, 4,75 штатних одиниці молодшого медперсоналу, та 7 штатних одиниць водіїв для обслуговування навколишніх населених пунктів з нормальною транспортною доступністю.

Відповідно, залишається 66 штатних посад, які йдуть під скорочення, сюди підпадає 38 працівників пенсійного віку.

Щодо розподілу приміщень, Ігор Ващенюк дає таке бачення:

- у поліклініці буде розміщатись Ковельська амбулаторія, в стаціонарі - лікарня Хоспіс, в адміністративному корпусі - медичний коледж, оздоровчому корпусі - центр медицини катастроф.

Обраховано Хоспіс, по проекту на 2016 рік, на 50 ліжок в сумі 8250,0 тисяч гривень З них на оплату праці з нарахуваннями - 5600,0 тисяч гривень.

На медикаменти та продукти харчування передбачено 600,0 тисяч гривень. На оплату енергоносіїв передбачено 1743,3 тисячі гривень. На поточні видатки - 306,7 тисячі гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 23 Грудня 2015 20:33
Відповідно до норм діючого Бюджетного кодексу України, зазначений заклад має утримуватись із бюджету м. Ковель. Більше того, за ініціативи Вітра та депутатів минулого скликання, прийнято рішення прийняти її в обласну комунальну власність. При цьому, із усіх вузлових лікарень України, лише Ковельську розпорядженням КМУ передано в обласну комунальну власність, решта закладів передані в комунальну власність громад, де розташований такий заклад!!!!!!!!
Анонім до 123 Показати IP 24 Грудня 2015 00:12
Чуєш, ти, знаток Бюджетного Кодексу, назви-но де в цьому Кодексі про таке говориться?
Анонімний анонім до Анонім Показати IP 24 Грудня 2015 11:46
Стаття 90. Видатки, що здійснюються з бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів 1. До видатків, що здійснюються з бюджету Автономної Республіки Крим і обласних бюджетів, належать видатки на: 3) охорону здоров'я: а) консультативну амбулаторно-поліклінічну та стаціонарну допомогу (лікарні республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення), центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, станції екстреної (швидкої) медичної допомоги; б) спеціалізовану амбулаторно-поліклінічну та стаціонарну допомогу (спеціалізовані лікарні, поліклініки, включаючи стоматологічні, центри, диспансери, госпіталі для ветеранів війни, будинки дитини, станції переливання крові); в) санаторно-курортну допомогу (санаторії для хворих на туберкульоз, санаторії для дітей та підлітків, санаторії медичної реабілітації); г) інші державні програми медичної та санітарної допомоги (медико-соціальні експертні комісії, бюро судмедекспертизи, центри медичної статистики, територіальні медичні об’єднання, автопідприємства санітарного транспорту, бази спецмедпостачання, центри здоров'я і заходи санітарної освіти, регіональні заходи з реалізації державних програм, інші програми і заходи);
депутат Показати IP 23 Грудня 2015 23:07
Чого хочуть - - вже спхнули

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus