USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Питання ковельської вузлової лікарні зрушило з мертвої точки

11 Березня 2016 12:51
1,8 мільйона гривень на виплату зарплат працівникам виділили для вузлової лікарні станції Ковель з обласного бюджету. Разом з тим, депутати звернулись до Кабміну з проханням конструктивно вирішити питання збереження медзакладу. Також запропонували нардепам заборонити переведення з державної у комунальну власність медичних закладів залізничного транспорту України.

Про це стало відомо під час засідання позачергової сесії Волинської обласної ради, що відбулося 10 березня.

Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, чому вузлову лікарню в Ковелі хочуть швидко «зіпхнути» на Волиньраду. Йшлося про те, що «Укрзалізниця» лишила собі найкраще, а те, що приносить збитки, «зливає» на місцеві органи влади, – вважають депутати Волинської обласної ради. Ба більше, ковельську лікарню не хочуть приймати ще й тому, що передачу проводять неналежним чином.

У червні облрада ухвалила намір прийняти у власність «Державний заклад «Вузлова лікарня станції Ковель» державного територіально-галузевого об’єднання «Львівська залізниця». Зауважимо, що, згідно із документами, обласна рада зобов’язалася використовувати об’єкт передачі як заклад охорони здоров’я і не відчужувати його в приватну власність. Уже в серпні Кабмін видав розпорядження про передачу цілісного майнового комплексу у спільну власність територіальної громади. За депутатами облради лишився один крок – ухвалити прийом об'єкта.

Зберегти чи ліквідувати?

Однак в комунальну власність приймається лише майно, а що робити з колективом, з самою юридичною особою – до сьогодні ніхто не знає. Частина працівників уже пішли працювати в інші заклади. Але майно може бути прийняте лише тоді, коли всі питання з колективом і юридичною особою лікарні – держпідприємством - будуть вирішені.

Разом з тим, постало питання про доцільність існування лікарні. Мовляв, навіщо у місті залізничників спеціалізований медичний заклад? Адже там функціонує ще одна «цивільна» лікувальна установа, яка обслуговує ковельчан. Але тут є нюанс. Річ у тім, що вузлова лікарня надає послуги людям, які живуть не лише в місті, а й за межами Ковеля і Ковельського району.

Упродовж тривалого часу ця медична установа лікувала всіх залізничників краю, проводила профілактичні огляди та надавала чимало інших медичних послуг. Звертаються і донині до тамтешніх фахівців люди з інших районів, які працюють або працювали на залізниці. До речі, отримують якісну медичну допомогу ще й пацієнти, які ніколи не працювали на колії. Оскільки якість та обслуговування в цій установі їм до вподоби. Наприклад, у лікарні, розрахованій на дев’яносто ліжок, зазвичай перебуває більше пацієнтів. Бо ж якість побутових умов та медичної допомоги суттєво відрізняється від інших лікувальних установ. У кожній палаті чисто і тепло. Люди задоволені лікуванням та харчуванням. Для порівняння, якщо у Ковельській міській лікарні хворих годують на шістдесят копійок на день, то у залізничній вузловій лікарні – майже на двадцять п’ять гривень. Тут пацієнтам дають і м’ясо, і рибу, і наваристі перші страви, і молочні продукти та різноманітні салати. Виживає медична установа за страхові внески, які сплачує залізниця. Пенсіонери, до речі, також користуються страховими полісами, а для лікування інших категорій населення на рахунки лікарняної каси надходять благодійні внески.

Позиція колективу

Зберегти медичний заклад просять і його працівники. Про це йшлося під час зустрічі колективу лікарні залізничників з головою Волинської облради Ігорем Палицею.
З їх слів, багатьох спеціалістів їх структури «правдами та неправдами» перетягнули у Ковельську міську лікарню. Багатьох переконували, що лікарня залізничників скоро буде перетворена на хоспіс, а тому в їх послугах медзаклад, який змінить форму, не буде зацікавлений. Представники лікарні, які прибули за зустріч з головою облради, зазначили, що лікарня може існувати самостійно та надає такий спектр якісних послуг, який не можуть забезпечити інші медзаклади міста.
Працівники лікарні залізничників переконують, що заклад може виконувати функцію і госпіталю або лікувально-оздоровчого комплексу для бійців АТО.

У лікарні є чимало спеціалізованих кабінетів, де пацієнтів повністю обстежують та надають спеціалізовану медичну допомогу. Зокрема, тут є апарати для проведення рентгенів та ультразвукового дослідження, рентгенівський апарат «Інтегрон», флюорограф, електрокардіографи, аналізатори електролітів, сечовий цистоскоп та аудіометр. Усе це обладнання, до речі, коштує майже два мільйони гривень.

Представники колективу кажуть, що лікарня не потребує особливого фінансування або допомоги. Мовляв, вона сама виживає за рахунок того, що здає деякі кабінети в оренду, надає інші медичні послуги. І разом з тим, обслуговує не тільки залізничників, які, з їх слів, не матимуть належної уваги до себе в іншому медичному закладі, але й всіх інших мешканців.
Рішення шукатимуть і в Києві

Під час позачергової сесії Волинської облради, яка відбулась вчора, 10 березня, депутати підтримали пропозицію виділити 1,8 мільйона гривень на фінансування державного закладу «Вузлова лікарня станції Ковель ДТГО «Львівська залізниця». Кошти будуть спрямовані на виплату зарплат працівникам.

Разом з тим, депутати облради звернулись до Уряду щодо можливості конструктивного вирішення питання утримання на лікарні балансі ПАТ «Укрзалізниця» у 2016 році та понесення витрат підприємством залізничного транспорту. Зокрема, йдеться про кошти на виплату заробітної плати медичним працівникам; оплату енергоносіїв; реконструкцію і встановлення опалювальних систем за стандартами енергозбереження; забезпечення лікарськими засобами і виробами медичного призначення.

Паралельно, народні обранці волинської громади звернулись до нардепів від Волині з пропозицією зареєструвати законопроект про заборону фінансування майнових комплексів лікарень ПАТ «Укрзалізниця» за рахунок місцевих бюджетів (у тому числі за рахунок обсягу медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам). Також пропонують заборонити примусове переведення з державної у комунальну власність медичних закладів залізничного транспорту України.

А тим часом, обласна влада шукатиме можливості збереження лікарні, яка чимало років лікувала не лише волинян, але й мешканців інших регіонів. З цією метою сьогодні, 11 березня, голова облради зустрінеться з колективом вузлової лікарні станції Ковель ДТГО «Львівська залізниця», які висловлять своє бачення ситуації та варіанти виходу з кризової ситуації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
123456 Показати IP 11 Березня 2016 13:25
Про яку міську лікарню в Ковелі йде мова? Де неможливо влаштуватись на лікування без дозволу Самчука (Причому молодший перевершив по корупції старого Сома), лікарняні видапються тільки через нього а лікування нуль? Я ковельчанин, до залізниці відношення не мав, але коли мусив лікуватись - йшов до вузлової лікарні, платив згадно закону страхові внески і лікувався, бо хоч там лишились лікарі, які лікують а не косять бабло.
Номерочку до 123456 Показати IP 11 Березня 2016 14:05
Бреши та не забріхуйся! ) Які ти міг платити "згадно закону страхові внески", коли страхувальником і.платником цих внесків у вузловій лікарні є Укрзалізниця за своїх працівників-залізничників? І назви хоч одну організацію в якій можна влаштуватись на роботу без дозволу (наказу) її керівника? ))) І назви хоч одну лікарню де лікарняні видаються безконтрольно, тобто незаконно аби кому? Де*іл, навіть збрехати нездатний!
Тарас Чурило Показати IP 11 Березня 2016 13:37
Обласний бюджет не витримає такого навантаження і не може взяти на себе функції держави
Ірина Таран Показати IP 11 Березня 2016 13:37
А де Гунчик взагалі, чи його проблеми області вже не цікавлять?
полюх Показати IP 11 Березня 2016 16:32
залізниця не може утримувати а обласний бюджет зможе? за рахунок яких коштів?
Люди рівні в своїх п Показати IP 11 Березня 2016 22:05
"Представники лікарні, які прибули за зустріч з головою облради, зазначили, що лікарня може існувати самостійно та надає такий спектр якісних послуг, який не можуть забезпечити інші медзаклади міста". Так в чому ж проблема? Якщо вони такі самостійні, то чого просять грошей на зарплату в інших? І які такі "якісні послуги" вони надають в порівнянні з іншими медзакладами? Рентген? УЗД? Флюорограф? Електрокардіограф? Аналізатори електролітів? Сечовий цистоскоп та аудіометр? Та цей перелік є навіть не вчорашній день навіть посередньої медустанови. І таке питання. У нас згідно Конституції усі громадяни мають рівні права. То чого для залізничників створюються якісь окремі умови, окремі лікарні? Тоді треба відкривати окремі лікарні для вчителів, для будівельників, для комунальників, для бібліотекарів та інших нічим не гірших від залізничників представників професій.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus