USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Державним виконавцям збільшили винагороду

18 Березня 2016 15:05
Реформа системи Міністерства юстиції стосується і виконавчої служби. Зокрема, проектом закону, який вже пройшов перше читання пропонується впровадити в Україні інститут приватних виконавців. А щоб зацікавити виконавців, Уряд збільшив розмір винагороди для них.

По це стало відомо під час прес-конференції у Головному територіальному управлінні юстиції з приводу реформування структури, 17 березня.

Нагадаємо, місцеві відділення управління юстиції з 1 березня ліквідовуються, а повноваження передаються місцевим органам влади та приватним нотаріусам в частині реєстраційних послуг. На базі територіальних органів створені центри безоплатної правової допомоги, які надаватимуть первинну та вторинну правову допомогу. А ось державних виконавців теж чекають реформи: державна виконавча служба уже стала дапартаметом виконавчої служби Міністерства юстиції.

Заступник начальника управління ДВС Анатолій Клехо розповів, що віднедавна максимальна сума винагороди для виконавців судових рішень збільшена.

Так, щоб зацікавити державного виконавця, 11 березня 2015 року була прийнята постанова Кабміну. Згідно з цим документом, був змінений розмір винагороди державним виконавцям. Раніше виконавець мав право на винагороду в розмірі 2% від стягнутої суми, але не більше 850 гривень.

Відтепер розмір винагороди становить 5% від суми стягнутої з боржника або від вартості майна. По майнових рішеннях максимальна сума складає 4250 гривень, по немайнових (судом призначено вчинити певну дію) 340 гривень (боржник фізична особа) або 780 гривень (юридична особа). За повне фактичне виконання судового рішення і за те, що виконавець здійснив повну реалізацію майна, максимальна сума винагороди складає 8500 гривень. Додамо, що у 2015 році в органах Державної виконавчої служби перебувало більше 145 тисяч рішень судів.

Крім того, з вересня 2014 року реалізація арештованого майна здійснюється за посередництвом системи електронних торгів. Донедавна система проходила опробування, згідно з останніми змінами, у грудні 2015 року для реалізації майна створене відповідне держпідприємство.

Наступний крок реформування виконавчої служби - впровадження інституту приватних виконавців. Відповідний законопроект вже внесений на друге читання у парламенті.

Згідно із законопроектом, приватним виконавцем зможе стати громадянин України, не молодший 25 років, який має вищу юридичну освіту ступінь «магістра», володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права після отримання диплому не менше 2 років та склав кваліфікаційний іспит.

Але державним виконавцям залиши монополію в частині питань. Зокрема, лише державні виконавці виконуватимуть рішення де боржниками або стягувачами буде держава, рішення, де мова йтиме про стягнення аліментів , конфіскацію майна або про відібрання дитини.

Мін’юст, своєю чергою, залишає за собою контроль за діяльністю державних і приватних виконавців. Також буде впроваджена автоматизована система розподілу рішень судів між державними виконавцями. А ще пропонується вести реєстр боржників, аби контрагенти могли перевірити своїх потенційних партнерів на порядність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
виконавець Показати IP 18 Березня 2016 15:32
смішно чути про Вашу винагороду, тільки по ЗМІ і теревенять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus