USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Експерти розповіли, чим обернеться для України переписування Конституції

6 Вересня 2015 22:11
Експерти називають чимало "підводних каменів", які намагаються закласти в новій Конституції. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в першому читанні зміни до Конституції України.

Одні говорять, що в Основному Законі хочуть закріпити особливий статус Донбасу, інші – про спроби централізувати владу в одних руках. Суперечливих нововведень у проекті, справді, чимало. Найголовніших – два.

Перше, скандальне: надання особливого статусу окремим районам Донецької та Луганської областей, які нині під контролем російсько-терористичних угруповань. Опоненти президента вказують, що таким чином Київ легітимізує владу бойовиків, і ми ж за власний кошт будемо утримувати ворожу сторону. Але найбільше підозр викликає туманність переговорного процесу з Росією та сепаратистами.

"Не всі речі до кінця політики зараз говорять. Є намір, очевидно, навіть, таємна угода, про яку нам публічно не розповідають", – припускає учасник громадської ініціативи "21 листопада" Сергій Дацюк.

Власне, найвище українське керівництво може йти на непублічне розв'язання проблеми під тиском двох обставин: у Києва є спрямованість на мир – раз, у Києва є ризик залишитися сам на сам з агресором, без підтримки партнерів – два.

"Таємна дипломатія – це дипломатія, цілі якої незрозумілі чи, принаймні, публічно, не засвідчені, і де розмова йде не на рівні рівноваги, а з позиції сили. Де йде цинічний торг. А цинічний торг такий: Росія каже: "У вас немає сили захиститися, а раз так – то приймайте наші умови", – говорить Сергій Дацюк.

Досі пояснення звучали так. Ризики України прикриті тим, що закон запрацює лише після капітуляції бойовиків, їхнього роззброєння, виведення російських регулярних військ та проведення виборів за українським законодавством. Словом, тоді, коли "рак свисне". Таким чином, Україна отримує тактичну політичну перевагу перед противником.

"Тут Україна має працювати дипломатично, гнучко, засвідчити і світу, і собі, що ми хочемо миру, що ми враховуємо інтереси людей і груп, які задіяні в цьому конфлікті. З іншого боку, ми маємо відстоювати наші національні інтереси і той факт, що в Конституції будуть відображені певні тактичні елементи особливого статусу – це не є зрада, це є тактичний захист інтересів України", – говорить президент Національного університету "Києво-Могилянська академія" Андрій Мелешевич.

Все б так, якби у своїх поясненнях необхідності змінювати Конституцію президент визнав, що йдеться про геополітичний компроміс. Та поки він переконує всіх, що нова Конституція - це лише самі перемоги, його легко ловити на поступках Заходу і Росії.

"І настає той момент, коли приходить розуміння: або треба воювати, або треба здавати. Ось зараз момент істини відбувається протягом цих місяців", – переконаний учасник громадської ініціативи "21 листопада" Сергій Дацюк.

Друге коло протиріч – системне і стосується зміни адміністративного устрою країни. Велику низку повноважень передадуть новим місцевим громадам, що утворюються з одного або кількох населених пунктів. Вони об'єднані в райони, райони – в регіони, які раніше називалися областями.

"Все, що може бути реалізоване на найнижчому рівні – має бути реалізоване саме там. Усе, що з мотивів і спроможності не може бути реалізоване – тільки тоді передається на вищі рівні", – розповідає директор Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

Громади отримають у розпорядження комунальну власність, землю, надра, місцеві податки і, навіть, частину загальнодержавних. Принаймні, такий план. Нова Конституція скасує обласні та районні державні адміністрації та запровадить замість них префектів, які зможуть контролювати місцеві витрати. Загалом, статус префектів – найбільша дискусія серед законодавців та експертів. Формально, префект наглядатиме за виконанням рішень центральної влади і координуватиме роботу її управлінь на місцях. Фактично, зможе зосередити в своїх руках величезну владу. Зокрема, призупиняти дію рішень самоврядування та ініцювати звільнення керівництва місцевих рад.

"Орган місцевого самоврядування або керівник органу місцевого самоврядування може бути відсторонений навіть за будь-яке порушення норм Конституції. А під порушення будь-якої норми Конституції підтягнути можна насправді будь-що: і питання, які стосуються і освіти, й охорони здоров'я, й інфраструктурних локальних речей. І таким чином ми закладаємо можливість колосального зловживання", – переконаний нардеп від "Самопомочі" Руслан Сидорович.

"Якщо в законі про префектів буде передбачене те ж саме, що зараз є в законі про державні адміністрації, то не буде ніякої децентралізації. А це буде навпаки – централізація", – зазначає нардеп від "Батьківщини" Іван Крулько.

Усі суперечності, зокрема, щодо префектів, мусять усунути нові спеціалізовані закони та інші нормативні акти в доповнення до нової Конституції. Їх заплановали близько півтисячі. І без них Конституція працювати не буде.

"Дуже б хотілося, коли ми будемо голосувати зміни до Конституції вже в цілому, коли буде 300 голосів, щоб ми голосували пакетом з цими законами. Щоб не було міфів, що повноваження префектів такі й такі", – говорить нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Олександр Черненко. Нову Конституцію депутати, зрештою, підтримали – 265 голосів (перше читання). Наслідки її проштовхування вже відомі. Три з п'яти членів коаліції проголосували проти. Натомість "Опозиційний блок" одноголосно її підтримав.

Чи переживе такий розбрат коаліція, невідомо. Втім, доля Конституції теж не вирішена. Для остаточного ухвалення навіть ідеального варіанту, потрібно 300 голосів. Набрати їх буде вкрай складно, бо Радикальна партія вже вийшла з коаліції, а фракції "Батьківщини" і "Самопомочі" розчаровані діями партнерів. Так чи інакше, політичний істеблішмент України до кінця грудня планує вийти на фінішну пряму до Основного Закону. Закону, ще до народження окропленого кров'ю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ку Показати IP 6 Вересня 2015 22:25
Я б взагалі заборонив під страхом кримінальної відповідальності підіймати будь де тему Конституції більш ніж 1 раз на 15 років.
ВОНО Показати IP 7 Вересня 2015 06:18
зміни в конституції повинні автоматично приводити до зміни президента. адже діючий клявся на старій
Штефан, Луцьк Показати IP 7 Вересня 2015 09:36
У Києві дуже добре розуміють, що всі керівники на місцях та правоохоронці об'єднані у злочинні групи. Тобто, країною править організована злочинність. Процес надто затягнувся. Вкоренився і вріс у тіло територіальних громад. Центральна влада не може цьому завадити. Ось тому і було запропоновано інститут префектів. Скажіть, хто може вплинути сьогодні на мера міста, селища, голову сільради чи депутатів місцевих рад тощо, котрі створили собі кормові бази на підконтрольних територіях? Їх ніхто не контролює! Члени громад бояться це робити, або байдужі. Суди, міліця, СБУ, прокуратури... Працювати всю цю братію проти себе і своїх "братків" неможливо. Всі вони у системі організованих злочинних бандугрупувань. Яким чином розірвати замкнене коло? Тільки зверху і тільки силовими методами. І тільки під контролем центральної влади.
Анонім до Штефан, Луцьк Показати IP 7 Вересня 2015 12:48
Тогда объясни, почему у президента за его время президенства личный достаток вырос в восемь раз?
ку до Штефан, Луцьк Показати IP 7 Вересня 2015 10:50
Скажіть, хто Зможе вплинути ЗАВТРА на ПРЕФЕКТА.
Анонім Показати IP 8 Вересня 2015 12:49
Колись Порошенко напише в мемуарах: "А правда така, що самі ми ту війну виграти не могли. І Європа зі Штатами нас фактично кинули, бо Меморандум ми не лише з Росією підписували і забезпечувати нам територіальну цілісність обіцяла не лише Росія, але й США, Англія й Франція..." Короче, з такими "братами" на сході і "партнерами" на заході в України був лише один вихід - вигребти з ями вчасно провівши реформи. Ми (точніше ті, кого ми привели до влади після Майдану) цей момент профукали. Ні ЄС, ні США відкрито нам допомагати виграти цю війну не будуть, їм і так вже не терпиться ті санкції зняти, бо бізнес є бізнес і електорат хоче хорошого ситого життя. В цьому світі КОЖЕН сам за себе і ті санкції - то спроба наших "друзів" хоч якось не втратити обличчя і хоч чимось допомогти. Але цього замало проти такої махіни. Особливо, якщо в самій Україні нічого не міняється. Але Порошенко ніколи правду про кругову зраду публічно не скаже, бо це означатиме, що навіть моральної підтримки від Заходу в нас не стане... І цю Конституцію нам нав"язує саме ЄС. Пора називати речі своїми іменами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus