USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Книга про людину, яка врятувала Світязь від АЕС

6 Березня 2015 17:36
У Маневицькому краєзнавчому музеї відбулася презентація книги Андрія Бондарчука «Юхим Ярощук: людина, громадянин, державний діяч». У ній - спогади сучасників про Юхима Арсентійовича Ярощука, депутата Верховної Ради УРСР V-VIII скликань, голову Волинського облвиконкому в 1956-1972-х роках.

Своїми спогадами про цю колоритну особистість поділився колишній керівник району Микола Остапець.

Свої враження щодо нової праці відомого волинського журналіста висловили також голова Маневицької районної ради Людмила Веремчук, директор місцевого краєзнавчого музею Петро Хомич, голова обласного товариства меліораторів і водогосподарників Юрій Бахмачук та інші учасники цієї літературної конференції.


Постать Юхима Ярощука є знаковою для Волині. Протягом тривалого часу він займав високу посаду і користувався повагою у земляків. Свідченням цьому є і вулиця на його честь у центральній частині Луцька, і меморіальна дошка на будинку, де він жив, і школа в його рідному селі Сереховичі Старовижівського району, яка носить його ім’я.

Життя Юхима Арсентійовича перервалося досить рано, в квітні 1972 року. Йому тоді не було й 50-ти років.

В чому секрет авторитету волинського державного діяча?

Насамперед у його близькості до людей, умінні жити з ними одним життям, чути і розуміти кожного. З дитинства Юхима Ярощука, який залишився сиротою, виховувала сім’я сільського священика Миколи Коровицького, який і допоміг юнакові здобути освіту. Гроші на навчання збирали всім селом. Пожовтілий від часу список жертводавців вдячний волинянин-патріот зберігав як найдорожчу реліквію до самої смерті. Юхим Арсентійович сприймав його як путівку у велике життя.

Приклад Юхима Ярощука яскраво ілюструє, що завдяки наполегливості, працелюбству та іншим людським чеснотам можна досягти високої службової кар’єри. Важке життя не зробило його жорстким, а людську любов, щирість і щедрість він з дитячих років зберіг у серці.

У книзі - розповіді знайомих, колег, односельчан Юхима Ярощука, які розкривають перед читачем образ керівника, державного діяча, який за своїми організаторськими здібностями, високими моральними і людськими якостями переріс багатьох сучасних керівників нашого поліського краю. І це при тому, що зберегти ці чесноти в ті часи було дуже і дуже складно.

Водночас ця книга є своєрідним підручником з історії Волині 1950-1970-х років. Гортаючи її сторінки, читач дізнається, як розвивали промисловість і сільське господарство краю, як зводили заклади культури і спортивні об’єкти. Безцінним скарбом є спогади колег про стиль роботи Юхима Ярощука, про його вміння перейматися потребами людей, чути і бачити їх.

Сьогодні майже ніхто не знає про ще один подвиг волинянина-патріота Ярощука. Саме він не допустив, щоб на березі озера Світязь збудували теперішню Рівненську атомну електростанція. Важко навіть уявити, що було би із цією природною перлиною Волинського краю, якби на її березі сьогодні стояв цей «технократичний монстр».

Варто зауважити, що на презентацію книги у Волинському краєзнавчому музеї, не прийшов жоден із перших керівників області.

Автор книги Андрій Бондарчук, односельчанин Юхима Ярощука, зумів зібрати і систематизувати спогади кількох десятків людей. Перед читачам постає образ мудрого, далекоглядного керівника, люблячого чоловіка і батька двох синів. За задумом автора книга розпочинає серію «Видатні постаті Волині».

До слова, презентація книги Андрія Бондарчука «Юхим Ярощук: людина, громадянин, державний діяч» відбулась також у грудні у Волинському краєзнавчому музеї. Зауважимо, на жаль, попри запрошення, на презентацію книги не прийшов ніхто з перших керівників області.

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини писало про те, що Андрій Бондарчук просив про фінансову допомогу на видання книги.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
вінУВАГА! Користувач Показати IP 6 Березня 2015 18:08
те що на волині немає аес - заслуга тодішнього першого секретаря обкому Коржа.Все інше від лукавого.
Анонім до вінУВАГА! Користувач Показати IP 6 Березня 2015 18:47
А краще б хай була. Ніхто і гадки не мав би загарбати. Ті ж поляки.
Йухан до Анонім Показати IP 6 Березня 2015 19:16
Щось на півночі проводить "придаток російської армії" проводить навчання на полігоні "доманово", і там на військових зборах дивляться "кисель тв" і "лугандон тв",а не поляки.
Лучанин Показати IP 6 Березня 2015 18:49
Корж прийшов у область в 1974 році,а атомну почали будувати в 1973 році.
він до Лучанин Показати IP 6 Березня 2015 20:44
ЗНАЧИТЬ ХТО ПЕРЕД НИМ БУВ -КАЛИТА ЧИ КАЛИНА, ФАКТ В ТОМУ ЩО ПЕРШИЙ НЕ ПІДПИСАВ АКТ ПОПЕРЕДНЬОГО ВИБОРУ МАЙДАНЧИКА ПІД БУДІВНИЦТВО.в ДЕВЯНОСТИХ РУКАХ БУЛА ВЕЛИКА СТАТТЯ В ПРЕСІ, ЗАПАМЯТАВ ЦКЙ ФАКТ, А МОЖЕ І НЕ ТАК.
доцент Показати IP 6 Березня 2015 19:00
Ніхто ніколи не збирався будувати на Волині АЕС. То вже міфи сучасності. А в ті часи якщо б Москва вирішила ніхто б наших місцевіх керівників і слухати не став.
Лучанка Показати IP 6 Березня 2015 22:27
Одне з можливих місць розташування, яке розглядалося при плануванні теперішньої Кузнецовської АЕС - Шацькі озера. Будь-яка АЕС вимагає дуже багато води. Мінусом стали (і слава богу) карсти, тому що ніхто не міг дати гарантії,що вони не просядуть.
Анонім Показати IP 8 Березня 2015 00:12
Корж - це перший секретар обкому партії. Перед ним був Заїченко, який застрілився, правда не в Луцьку. А Ярощук це голова обласної ради. Влади тоді ця посада не давала великої. ПЕРШИМИ ЗАВЖДИ БУЛИ СЕКРЕТПРІ ОБКОМУ кпу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus