USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Кого годує бурштиновий бізнес на Волині

27 Жовтня 2015 09:09
Силові операції проти нелегальних видобувачів посилили напруженість на Волині, а зміни, які готуються в законодавстві, лише замаскують проблему, - пише «Деловая столица».

Щоб подивитися на правильний досвід бурштинового бізнесу, далеко їхати не треба. У сусідній Польщі сонячним каменем займаються 4 тисячі фірм, в цій індустрії працюють десятки тисяч людей, а бурштинова біржа в Гданську принесла країні за останні три роки близько $ 1 млрд. У цій сумі немалу частину склав дохід від реалізації української сировини.

У той же час Україна стала своєрідною кунсткамерою неправильного досвіду бурштинового бізнесу. На своїх держпідприємствах з видобутку бурштину вона примудряється заробляти не доходи, а багатомільйонні збитки.

Нагадаємо, наразі у Маневицькому районі Волинської області майже тисяча силовиків охороняють територію від наполегливих старателів. Адже у суботу, 24 жовтня, близько п’яти тисяч осіб знову розпочали незаконний видобуток бурштину у Маневицькому районі. Аби припинити незаконні дії правоохоронці провели спецоперацію внаслідок якої ситуацію вдалося стабілізувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКИЙ БУРШТИН: ДРУГИЙ ФРОНТ

Отже, процвітає нелегальний видобуток, який годує не тільки самих старателів, але й , як пише видання, бандитів, чиновників і міліціонерів, які ним опікуються.

Як повідомляє «Деловая столица», хабарі в структурі МВС за ротацію в багаті бурштином північні райони Волині та Рівненщини, зі слів обізнаних людей, досягали $ 15 тисяч за найнижче місце помічника дільничного в цьому регіоні. Експорт нелегально видобутого каменю, зрозуміло, теж нелегальний. Журналісти видання пишуть, що за можливість вивезення його за кордон отримують данину працівники митниці та СБУ.

Багато старателів починали з того, що добували сонячне каміння вручну у своєму дворі або в лісі неподалік. Але зараз значна частина видобутку ведеться вже не настільки кустарним способом, а за допомогою мотопомп: вода подається в свердловину і вимиває звідти грунт разом з бурштином. Одна помпа забезпечує заробітком артіль з п'яти-семи людей. Найбільш успішні добувачі заводять власну справу, набувають обладнання і наймають бригади працівників. Проїхавшись по селищам Західного Полісся, можна побачити чимало вже побудованих сучасних дорогих будинків, обгороджених високими парканами. Зате тисячі гектарів лісів перетворилися на місячний ландшафт. Як, до речі, і місцеві дороги.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, створити місцеві товариства з обмеженою відповідальністю, які б займалися видобутком бурштину, пропонують мешканці сіл Маневиччини, де є поклади бурштину. Створення комунального підприємства вони не вітають, як і не жалують бурштинокопачів-гастролерів.

Крім того, комунальне підприємство «Бурштин Волині» волинські депутати так і не створили.

Торік у центральної влади взагалі не доходили руки до всіх цих проблем, і тільки в останні місяці помітні якісь спроби взяти ситуацію під контроль. Однак силові операції проти нелегальних видобувачів лише посилили напруженість у регіоні, а зміни, які готуються в законодавстві, будуть не більш ніж паліативними заходами. Стратегічної програми розвитку бурштинової галузі досі немає, хоча Україна могла б заробляти на своїх родовищах сонячного каменю сотні мільйонів доларів щорічно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
анонім Показати IP 27 Жовтня 2015 09:25
а для чого контролюва вони ще будувались.
Житель Показати IP 27 Жовтня 2015 10:44
Я проживаю неподалік від місць видобутку цього бурштину .такого безладу як зараз ніколи не було .Вина в цьому самих місцевих жителів які перші почали цю не божу справу першими старателями були так звані "сестри та брати" саме ті люди які все життя сидять на державних виплатах при цьому не вилазять з Росії .Іхні достатки переважають у мільйон раз тих хто все життя ходить на роботу та сплачує в державу податки які з часом ідуть до цих же "МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИХ".Терпінню людей прийде кінець і краще б це зрозуміли ті хто повинен привести в законодавче русло закони за якими всі повинні мати рівні права та бути дійсно достойними назви " ЛЮДИНА БОЖА" Через неналежне наше законодовство люди мусять іхати і порушувати закон щоб прожити ,але звіряче ставлення до іх тих хто "охороняє" це істине лице ВЛАДИ НАСТАНЕ ЧАС КОЛИ БУДЕ ПІЗНО .ЦАРІ НІКОЛИ НЕБУДУТЬ ЦАРЯМИ ЯКЩО НЕ ДБАТИМУТЬ ПРО СВОЇХ ЛЮДЕЙ .
Віталій Показати IP 27 Жовтня 2015 10:46
Все воно то так, але ви не забувайте що людям сім'ї кормити треба якось чи ні. Роботи нема, а якщо і є то за неї платять мізер. Це стосується Полісся, так як родом з цього краю. Дайте людям більш менш хорошу роботу на селі і зарплатню. То можливо цього всього і не було б. А про Нацгвардійців зовсім мовчу за їхні дії.Розчарували СВ*ЛОТА!!!!
Анонім до Віталій Показати IP 27 Жовтня 2015 12:18
Хто хоче працювати - той і в селі роботу знайде на землі та з дарів лісу. А в такі копачі шукають легких грошей, залишаючи по собі "кратети ". Хоча б один такий копач засипав ями, що позоставляв по своїй "роботі" добровільно? Хоча б один з таких " нужденних і голодиючих" подумав про тих, хто й справді живе з лісу?Всім тепер важко, не у всіх є хороша робота, але не всі йдуть вбивати, красти чи ,як в даному випадку, винищувати природу. Живучи за принципом, ПІСЛЯ МЕНЕ І ТРАВА НЕ РОСТИ ,доживеш до того, що й справді твої діти не матимуть де і на чому заробити.
До Віталія Показати IP 27 Жовтня 2015 11:31
Хлопче, не узагальнюй!!! Командир Нацгвардійців з Луцька, Стьопа Логуш , 7 куль в груди від сєпарів на Донбасі отримав, щоб ти тут під мирним небом бурштин мив. Май совість, вибачся....
Анонім до До Віталія Показати IP 28 Жовтня 2015 19:02
Повторюю не мив (копав називайте як хочете) не мию і мити не буду, кожен має займатись тим що вміє. Вибачаюсь якщо когось образив не поділу. Але ви мені поясніть для чого лупити людей похилого віку. Є совість!!!
до жителів Поліських Показати IP 27 Жовтня 2015 13:57
немає в селі роботи? важко жити? треба їхати на заробітки? то їдьте хоч-куди...але не в Росію. Німецькі фашисти вивозили силою товарняками наших людей на працю в Німеччину у ІІ світову...в Ви зараз самі хдете до окупанта. Це - зрада ! Треба ініціювати закон, що тих хто на заробітки в Росію їде - усіх в штрафбати і на фронт. Їдьте в Польщу, Білорусію, вдома шукайтекопійку, а не тільки пиячте по барах, є Іспанія, Португалія, Німеччина, та хоч і Гондурас Ю.Тимошенко, але не росія!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus