USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волиняни хочуть копати бурштин самі

8 Жовтня 2015 10:31
Створити місцеві товариства з обмеженою відповідальністю, які б займалися видобутком бурштину, пропонують мешканці сіл Маневиччини, де є поклади бурштину. Створення комунального підприємства вони не вітають, як і не жалують бурштинокопачів-гастролерів.

Нагадаємо, на Маневиччині активізувалися бурштинокопачі, здебільшого, приїжджали копати бурштин мешканці інших областей. Конфлікт у лісах мав декілька загострень: першого разу тут побувало близько тисячі копачів, а вже за тиждень їх кількість сягнула двох тисяч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКИЙ БУРШТИН: ДРУГИЙ ФРОНТ

Декілька десятків мешканців сіл Вовчецьк, Гута Лісівська, Костюхнівка, Лісове Маневицького району приїхали напередодні сесії обласної ради до Луцька, аби донести власне бачення вирішення бурштинової лихоманки.

Одним з тих, хто представляє громаду є самооборонівець Андрій Хведчак, який себе позиціонував як місцевий мешканець, адже його дружина з села Лісове. Він зауважив, коли в маневицькі ліси приїхали гастролери з Рівненщини копати бурштин, місцеві спершу теж кинулися в ліси разом копати. Та згодом вони почали допомагати виганяти «чужих».

Відтак, селяни хочуть ввести копання бурштину в законне русло. І, таким чином, зберегти для себе і своїх дітей природні надра.

З його слів, в селах дійшли згоди, як далі вирішувати проблему: так, при сільрадах вже створені громадські формування, які співпрацюють з МВС, чергуючи на блокпостах. Волиняни стверджують, що до цього часу жодної роз’яснювальної роботи з місцевими людьми не було, нікому не пояснювали, що розробляється відповідний закон, що є в області регуляторний акт, тож ніхто не знає про можливості, які він дає.

«Ми хочемо закликати органи влади до початку активного діалогу з місцевою громадою. Щоб була створена робоча група, які б на місця виїжджала і обговорювала можливості легалізації видобутку бурштину», - зауважив він.

Крім того, нині при сільрадах розпочинають організовувати так звані «артілі» - товариства з обмеженою відповідальністю. Таке ТзОВ уже є в Костюхнівці, створюється в селі Лісове.

В ідеалі, засновниками таких ТзОВ має бути все доросле місцеве населення, кожен з акціонерів буде мати рівну частку на прибуток, на кшталт «колгоспу». Виділення ж коштів на місцеву інфраструктуру має вирішуватися прямим голосуванням.

Такі ТзОВ, пропонується, подаватимуть заяви на отримання ліцензії на геолого-розвідку, а чужим дозвіл давати не треба. Мовляв, так і буде знятий градус напруги в регіоні, та ще й буде приклад іншим регіонам, де поцвітає нелегальний видобуток бурштину.

Власне, волиняни вимагають розпочати на місцях діалог. А ще вони виступають проти створення КП «Бурштин Волині», мотивуючи це тим, що це «їх земля».

Депутат Костюхнівської сільської ради Олександр Антончик вважає, що питання бурштину не вирішується, бо можновладці кришують видобуток.

«У нас, дякувать Богу, знайшлося це родовище і ми разом з владою зупинили видобуток, і обійшлося без смертей. Тепер виникло питання про створення товариства при сільській раді, щоб ці кошти пішли на користь громаді, нашим дітям і внукам. Зараз хочуть зробити комунальне підприємство при облраді на обласному рівні, а ми думаємо, його будуть кришувати», - вважає чоловік.

Зрештою, саме запропоновані волинянами ТзОВ готові подавати документи на отримання ліцензії для геолого-розвідки.

Додамо, що геолого-розвідувальні роботи потребують вкаладаня коштів, а це – декілька десятків мільйонів гривень. Один з представників Костюхнівської громади Олег Кондратський пояснив, що усвідомлюють про всі «підводні камені» такої роботи на місцях.

Відтак, він зазначив: без інвестора тут не обійтися Та й інвестора знайти не складно. Головна вимога, переконує він, - законність.

«Зрозуміло, що без інвестора не обійтися. Інвестора знайти неважко, але ми хочемо, щоб все було законно. В нас не шкурні інтереси, просто грмади хочуть процвіати, хочуть нормальні дороги, інфраструктуру», - каже чоловік.

А ось одо рекультивації Олександр Антончик додає: на місці покладів бурштину дерева будуть вирізані, проведеться видобуток. Потому буде заново посаджений ліс.

Зауважимо, волиняни скаржаться, що ніхто їм не пояснює ані по закон, ані про регуляторні акти і кажуть, що нічого про це не знають.

Присутній був і депутат облради Микола Давидюк. Він же закликав подавати пропозиції до закону про бурштин і діяти після його прийняття, оскільки після прийняття закону ці артілі (ТзОВ) можуть бути закриті.

Відтак він пропонує таки створити обласне комунальне підприємство, право підряду в якому матимуть місцеві підрозділи. Адже знайти гроші на геолого-розвідку на рівні району – складно.

«Є закон про геолого-розвідку, а на основі цих даних можна проводити видобуток, поки не прийнятий закон. А потім вимагати створення ринку бурштину, щоб його закуповували його за реальними цінами», - зазначив він.

Врешті, під час зустрічі волиняни залишилися при власній думці і сподіваються донести свою позицію депутатам обласної ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Хведчак Показати IP 8 Жовтня 2015 10:51
То ти був "бригадиром" організовував копання бурштину охорону периметру "видавав дозволи" а зараз став "місцевим" стадальцем.Це завдяки тобі це все трапилось.бо на пяну голову мав довгий язик і розказував про здобутки старателів.тА ТЕБЕ СУДИТИ ТРЕБА А НЕ СЛУХАТИ.
не пацик Показати IP 8 Жовтня 2015 11:01
скоро на волині найдуть нафту-газ- золото- алмази-ману небесну основний атрибут буде лопата . Як скоро забули що потрібно заводи- фабрики-потужні підприемства-сільскогогосподарські і рибні угідья все для цього е а женуться тільки за горизонтом.
Нарконтроль Показати IP 8 Жовтня 2015 11:12
Ця г*ида Хведчак як і всякі данильчуки пролазать кругом де пахне грошима і " самообороняються" або стають " місцевими" де є бурштин. От і вся суть цієї революціі Швондерів.
не пацик Показати IP 8 Жовтня 2015 11:34
невже так тяжко відрядити в прибалтику і білорусію і польшу по одному представнику від влади 2-4ч від громадськості де е неменше бурштину і янтарью як і других природних копалень (піску- щебенью-каміння ) вивчити іх досвід-законотворчу базу- порядок оформлення документів-обговорити з людьми і приняти назавжди правильне законе рішення . Скільки вже можна бути дикунами і розбійниками один день міліціонер на другий копача чи наоборот ? я вже некажу скільки за цей час нажилися на митниці- свитязі угрях -бурштину ?
Очевидець Показати IP 8 Жовтня 2015 11:38
Я памятаю того хведчака як в обладміністрації сиділи після месних подій.с*икло сопливе.а тепер в піря вбралося.гнати в шию таких.
ОСА Показати IP 8 Жовтня 2015 13:31
" А ще вони виступають проти створення КП «Бурштин Волині», мотивуючи це тим, що це «їх земля»." 1. Всі надра, згідно Конституції, належать Державі Україна тобто громадянам України - це наша земля а не "ваша" 2. Ау, СБУ ви чім займатись, за слова і тим паче оф.звернея на кшталт "це наша земля" а всі решта громадян України це "не наші". Поставимо блок пости на дорогах і нікого не пустимо в ліс, - а може і відділимось?, бо це "наша земля". А це вже зовсім інша стаття, і зовсім інша відповідальність, чім за незаконний видобуток . І цих агітаторів- бізнесменів закрити туди де вони і повинні знаходитись, щоб не підбурювали місцеве населення. п.с. В ідеалі, засновниками таких ТзОВ має бути все доросле місцеве населення, кожен з акціонерів буде мати рівну частку на прибуток, на кшталт «колгоспу». - Маразм, як на поле так "колгосп гівно" як в ліс так "колгосп круто", якби "ідеологи колгоспів" були при владі - тих сіл і копачів вже б небу лоб. Так що це поганий приклад. п.с.с "Чому Ви бідний- тому що дурний, а чому дурний тому що бідний"
Месний Показати IP 8 Жовтня 2015 13:32
який колгосп.Це вже Хведчик став месним та головою колгоспу захотів це стати.Женіть його люди з міста як ми женемо йог з села.Однак сили не рівні Самооборо зі зброєю цей Азов підключають Копають бурштин по периметру ставлять озброєну охорону і інігкого не пускають.От такі вони революціонери.Прийщов в чуже село щей порядки встановлює.якби не твій АК давно вже в твоїх же ямах закопали.
Сусід Показати IP 8 Жовтня 2015 16:50
А дозволити копати треба тільки чоловікам бо це тяжка праця,і тим хто пройшов медичну комісію в армію,і відмотав свій строк.
Василь Показати IP 20 Жовтня 2015 16:06
Прошу звернути увагу всіх небайдужих!!! Вже який місяць на території Маневицького району Волинської області відбувають протиправні кримінальні дії щодо незаконного видобутку бурштину, який «кришують» незаконні озброєні військові угрупування та корумповані працівники органів УМВС України у Волинській області на чолі з їхнім керівником – Шпигою Петром Петровичем!!! Ці твердження не є необґрунтованими оскільки є багато фактів на підтвердження вище викладеному…. Зокрема, коли всі ЗМІ говорять про зупинення незаконного видобутку бурштину на території Маневицького району Волинської області тому що його патрулюють нацгвардія, працівники МВС у Волинській області та ГО «Самооборона Волині», АЛЕ саме працівники МВС і ГО «Самооборона Волині» ГО «Буг» на чолі з генералом Шпигою П.П. на нардепом Ігорем Лапіним видобувають бурштин. (зв'язок між генералом та народним обранцем здійснюється за допомогою нинішнього начальника Маневицького районного УМВС Ісакова І. та кума Ігоря Лапіна - Анатолія). Незаконний видобуток корисних копалин здійснюють у пристосованих військових палатках, що нібито використовуються для відпочинку та дислокації зазначених озброєних структур, а відтак відео- чи фото- фіксації на підтвердження незаконного видобутку бурштину надати важко. Нещодавно на Волинь приїзджала комплексна перевірка ВБ УМВС України, однак ніяких порушень не виявила, оскільки Волинський генерал «відмазався» і «порішав» всі питання. На даний час на Волині перебуває наш народний обранець – Ігор Лапін, який приїхав до Маневицького району для зустрічі з «електоратом», а саме зібрати гроші від незаконного видобутку бурштину на місцеві вибори для підтримки «своїх» кандидатів. Про дані факти порушень високопосадовців в пагонах та нардепа знає і наш губернатор, але чомусь!!! закриває на це очі. Місцеві жителі обурені, їх не допускають в ліс, про цілодобовий шум нічого не пояснюють. Коли зупинеться свавілля влади, яку ми обираємо і хто стане на захист інтересів Маневицької громади???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus