USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

«Кольори, за які сьогодні проливається кров», - виставка прапорів у Луцьку

22 Серпня 2015 19:00
Волинський краєзнавчий музей присвятив експозицію Дню прапора і представив експонати, які є у фонді музею.

Так, 23 серпня в Україні відзначається День прапора. З цієї нагоди у музеї відкрилася виставка «Український прапор символ волі й боротьби». Експозиція триватиме до осені цього року, аби учні могли ознайомитися з нею під час шкільних екскурсій.

Сам прапор як символ, розповідає співробітниця музею, завідувачка відділу новітньої історії Валентина Машлай-Глущук, у світовій історії зародився під час боротьби племен і народів, які мусили себе відрізняти один від одного.
Національним прапором України сьогодні є прямокутне полотно, яке повинне мати співвідношення висоти до ширини 2:3, і дві смуги однакової ширини: зверху синього, а внизу – жовтого кольорів.

Сьогодні синій і жовтий - це не просто підібрані кольори, це наша історія і наша боротьба.
В експозиції, представленій музеєм на огляд, є класичний бандерівський червоно-чорний прапор, який означає пролиту кров героїв в боротьбі за волю України на чорну українську землю.
Полотну – 70 років, але воно збережене в чудовому стані. Це справжній бойовий прапор однієї з волинських сотень, який кілька десятків років зберігався у скляній банці під землею. Одна з учасниць УПА свого часу його заховала і дістала вже за період незалежності. Музею його передало у 2006 році братство ветеранів ОУН-УПА імені Клима Савури.

«Ці прапори майоріли на Майдані, і тепер ці кольори набули вже нерадикального забарвлення. Це - прапор, під яким здобувався синьо-жовтий», - зауважує пані Валентина.

Інший експонат - реконструкція прапору армії УНР з нашитим тризубом і хрестом.
Ще один цікавий експонат – прапор початку 90-х років, на древку, у верхній частині якого викуваний тризуб. Цей прапор на початку 90-х років підняли в Луцьку, ймовірно, на приміщенні місцевого осередку Народного Руху України, і був підпалений. Прапор обгорів і майже не зберігся. Його музею передали учасники НРУ від Волині.
Ще один експонат – синьо-жовтий прапор з тризубом, навколо якого намальовані зірки - символіка Євросоюзу. Саме такі прапори використовувалися на початку Євромайдану.
«У нас є ціла колекція прапорів цього часу. Є стяги, які висіли в наметовому містечку в Луцьку, є полотно, передане з Любомльського району, яке привезли з Києва. Є прапор, знятий з центральної ялинки, коли Майдан розбирався. Чим більше пережив експонат – тим він цінніший. Є прапори в крові, забруднені кіптявою. Зараз ми багато записуємо історій і спогадів. До прикладу, один з героїв Небесної сотні Іван Тарасюк, кажуть, він загинув, намагаючись забрати чи підняти прапор на Інститутській, і отримав смертельне поранення. Є фото, де він лежить накритий синьо-жовтим прапором, з яким його поховали», - розповідає працівниця музею.

Ще один прапор - з вицвівшими кольорами.
Він, порізаний і пошматований, після того, як він побув на Майдані, його відправили в зону відчуження в Чорнобиль, для родини, яка там залишилася. Музейники під час експедиції поміняли цей стяг на гарне нове синьо-жовте полотнище.

В експозиції є й жовто-синій прапор, переданий козацькою 4 сотнею, яка принципово перевертає наш прапор.
Один з останніх експонатів - прапор, підписаний добровольцями з батальйону «Айдар».
«Під цими прапорами відстоюється незалежність на наших південно-східних кордонах. Це кольори, за які сьогодні проливається кров. Це - символ, який горів на барикадах, який встановлений на танкові, який їде визволяти села й міста на сході України.

Для дітей, школярів і студентів ми пояснюємо правила користування прапором. Розповідаємо, що це – символіка, яку треба берегти і не чинити наруги, правильно вішати, не нашивати на неї, не ліпити, не розмальовувати.
Є певний протокол, як повинен правильно приспускатися прапор під час заходів. Якщо прапор розміщують вертикально, то спочатку має бути синій колір. Були історії коли прибиральниці вицвілі полотнища стелили, щоб об них витирали ноги. Або комунальники збирають у вицвіле полотно опале листя. Такого не має бути. Це не просто шматок тканини, бо за ці кольори цілі покоління українців поклали свої життя», - наголошує Валентина Машлай-Глущук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus