USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Львівську міськраду спецслужби обшукали двічі протягом тижня

18 Листопада 2016 08:17
Працівники ГПУ, СБУ, військової прокуратури та Нацполіції двічі протягом тижня навідалися з обшуками до міської ради Львова, - пише ТСН.

Правоохоронці розпочали досудове слідство щодо продажу львівськими держслужбовцями міської землі під проект зі створення індустріального парку за зниженою ціною в 52 мільйона гривень замість 140 мільйонів гривень, чим завдали місту неабияких збитків.

Крім того, спецслужби затримали начальника управління ЖКГ з підозрою в хабарництві й одержанні вигоди за сприяння окремій компанії ремонтувати будинків в місті.

У ЗМІ поширилося чимало чуток навіть про обшуки в кабінеті міського голови Львова Андрія Садового. Розгорілася дискусія щодо відлякування органами Генпрокуратури інвесторів в Україні.

Продаж землі інвесторам і "зловживання службовим становищем"

15 листопада ГПУ повідомила про відкриття кримінального провадження і початок розслідування фактів зловживання чиновниками міськради своїм службовим становищем. За даними прокурорів, львівські держслужбовці діяли неправомірно - завдали державі збитків в особливо великих розмірах. Ці дії стосуються продажу земельної ділянки площею приблизно в 30 га в Рясному-2 за ціною 52 млн грн, в той час, як її нормативно-правова оцінка склала 140 млн грн.

Правоохоронці вбачають також ознаки кримінального правопорушення за статтею ККУ - "заволодіння за попередньою змовою групою осіб чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання своїм службовим становищем".

Обшуки вирішили проводити не лише в приміщеннях мерії, але й в офісах оцінювачів вартості і власника землі. Цим суб'єктом стала голландська компанія СТР, яка зібралася інвестувати кошти в створення індустріального парку у Львові. Цей парк, між іншим, мав би виглядати як комплекс споруд, будівель і підприємств, які б надавали громадськості різні послуги.

Що говорять у міськраді

У міськраді Львова з відповіддю на повідомлення ГПУ про обшуки не забарилися. Того ж дня, 15 листопада, начальник юридичного управління ради Гелена Пайонкевич офіційно прокоментувала "рейд" ГПУ. Чиновник наголосила, що міськраді "нема чого боятися, ми прийняли рішення співпрацювати з представниками Генеральної прокуратури. Провели нараду, зібрали всіх необхідних посадових осіб, і всі документи, які цікавили колег із Генпрокуратури, вони отримали добровільно".

Щодо документів з продажу землі інвесторам, Пайонкевич додала, що всі папери перебувають у відкритому доступі на сайті ради.

Водночас про голландську компанію СТР чиновник розповіла, що та перемогла в конкурсі проектів створення індустріального парку. А його реалізація, між іншим, стартувала ще 2013 року. Щодо досвіду голландського інвестора, то СТР вдалося втілити в життя будівництво ІТ-парку в Чехії зокрема.

Але цікаво, що зі слів Пайонкевич, ця голландська компанія в усіх країнах Європи одержувала готові земельні ділянки безкоштовно. Однак, в Україні їй земельну ділянку вирішили продати.

Того ж дня міський голова Львова Андрій Садовий зробив "закид" ГПУ про відлякування інвесторів з України. "Голандці мали купу причин прийняти негативне рішення: країна в страшній економічній кризі, корупція, війна і тд. Але вони відважились. Сьогодні всім нам передали привіт з минулого", — написав він на своїй сторінці у Facebook.

На третій день "страстей" за земельною ділянкою Садовий зробив ще одну офіційну заяву: "Якщо говорити про ситуацію щодо викупу земельної ділянки компанією СіТіПі, то це щось поза здоровим глуздом. Є позиція керівництва держави залучати інвесторів. Львівська міська рада провела ідеально якісно усі процедури по пошуку інвестора, який має збудувати індустріальний парк, наступний етап – експерти сертифіковані зробили оцінку землі, інвестор вклав кошти. За це треба дякувати".

У той час, коли Садовий несхвально відгукнувся про дії прокуратури, Пайонкевич, своєю чергою, у Facebook наголосила, що міськраді приховувати нічого, і вони домовилися співпрацювати з правоохоронними органами. Крім того, вона неодноразово в коментарях до запису заявляла, що конкретно проти ГПУ нічого не має.

Голець і Rо — обшуки підлеглих міськголови

17 листопада правоохоронні органи знову навідалися до Львівської міськради. Цього разу, щоби затримати начальника управління ЖКГ міста Юрія Гольця за підозрою в одержанні хабара розміром у 80 тисяч гривень.

Як повідомили в СБУ, чиновник регулярно отримував "відкат" від комерційної компанії, адже сприяв укладенню договорів щодо ремонту будинків і благоустрою міста.

Так, за вже укладені угоди приблизно на 2 мільйони гривень Голець нібито вимагав з них 5—8% залежно від різновиду робіт (дані СБУ). У військовій прокуратурі натомість повідомили: "За грошову винагороду вказаний посадовець пообіцяв посприяти в укладенні Львівською міською радою із суб'єктом господарювання трьох договорів на проведення капітального ремонту будинків на загальну суму понад 800 тис грн та одного договору з облаштування території м. Львова на загальну суму понад 10 млн грн. Розмір хабара мав становити 8-10% від суми договору".

Обшуки провели і в юридичному правлінні, яке очолює Пайонкевич. У міськраді повідомили, що СБУ і військова прокуратура також вилучили системні блоки й комп'ютери. Заяви Садового

Згодом міський голова Львова Садовий відсторонив Гольця від виконання своїх обов'язків, пояснивши це тим, що триває слідство, а в офіційній заяві спростував, що обшуки проводили і в його кабінеті.

У прямому ефірі каналу "24" Садовий наголосив, що в міськраді працює понад 1000 чиновників і 30 керівників, тож Голець лише один із них, і міськголова не може вслідкувати за всіма. За його словами, Голець як керівник правління має право укладати угоди (що він власне і зробив, нібито вимагаючи хабар), однак, ці угоди мають проходити по тендеру. "Я хочу, щоб справа дійшла до арешту. Вивчайте будь-які документи. Ми максимально відкриті", — заявив Садовий, додавши, що якщо чиновник украв, то йому має світити в'язниця. І якщо факт хабарництва доведуть у суді — Гольця звільнять без жодних розмов.

Щодо обшуків підлеглих, то правоохоронців цікавили угоди, записники й мобільні телефони посадовців. Садовий сподівається, що вже 18 листопада правоохоронці повернуть усе вилучене, бо "немає підстав щось затримувати". Мовляв, поки перевіряють, чи були інші справи, пов'язані з Гольцем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Яків Показати IP 18 Листопада 2016 09:28
Партія "Рошен " працює зачищає підходи до корита...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus