USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Легалізація видобутку бурштину на Волині: досвід для України

3 Лютого 2017 07:00
Волинська обласна рада зробила важливий крок в напрямку легалізації бурштинового бізнесу і цивілізованого видобутку корисних копалин, створивши КП "Волиньприродресурс". 2 лютого, Держгеонадра видали КП чотири спецдозволи на видобуток сонячного каміння.

Прорив, який здійснили у Волиньраді, оцінили всеукраїнські видання. Зокрема, Правда у матеріалі "Волинь впроваджує новий підхід до видобутку корисних копалин" аналізує, які ж перспективи відкриваються перед волинянами:

Що робити в критичній ситуації, коли потрібно рятувати регіон? – Тільки діяти! Швидко, рішуче, але зважено і ефективно. А західні області і справді потребують порятунку, бо потерпають від масштабної та довгострокової екологічної кризи – незаконного видобутку бурштину. Силові методи проти копачів не діють, вони спричиняють сплески насильства та змушують відправляти до Полісся Нацгвардію. Тож, що робити, коли від слів ситуація вимагає переходу до ефективних дій.

Легальні методи для бурштинового ринку

Відповідь на це питання придумали у Волинській обласній раді. Там вирішили застосувати принципи конкурентної боротьби з так званою бурштиновою мафією. Зробити це вдалося, бо політична воля тут об’єдналася з прагненням людей таки змінити щось в країні на краще і не чекати поки популісти надумають підняти свої рейтинги за рахунок чергових пропозицій запровадити нові спеціальні закони для бурштину, які насправді і не потрібні. Варто розуміти, що в чинному правовому полі існують чіткі правила для отримання спеціальних дозволів на користування надрами, які, до речі, нічим не відрізняються від процедури отримання спецдозволу на видобуток піску, глини, щебеню, торфу чи будь-якої іншої корисної копалини.

Цими нормами і скористалася Волинська обласна рада, в якій, розуміючи наслідки для регіону від невтручання в ситуацію з бурштином, створили комунальне підприємство "Волиньприродресурс". Метою господарської діяльності цього підприємства є: одержання прибутку, забезпечення суспільних потреб в продукції, роботах та послугах, здійснення діяльності, спрямованої на отримання доходів до обласного бюджету… з освоєння усіх надр регіону. Саме такий всебічний підхід і є справжньою державницькою позицією обласної ради, яка вирішила комплексно вирішити проблему, а не стояти осторонь та споглядати за тим, як ситуація загострюється. За першим вдалим кроком – зробили другий. 2 лютого, Держгеонадра видали КП чотири спецдозволи на видобуток сонячного каміння. Таким чином, КП "Волиньприродресурс" стало дев’ятим підприємством, яке отримало дозвіл на користування бурштиноносними надрами.

Цивілізований видобуток та вирішення соціальних проблем

По суті такий простий, але ефективний крок дасть змогу сприяти вирішенню проблеми самозайнятості населення у нелегальному бізнесі. В регіоні будуть створені нові робочі місця, які місцеві мешканці зможуть обіймати.

ЧИТАТИ ЩЕ: БУРШТИН ДЛЯ ВОЛИНЯН: ЯК ПРАЦЮВАТИМЕ «ВОЛИНЬПРИРОДРЕСУРС»

Також працівники отримуватимуть соціальне забезпечення, а громада в цілому зможе розраховувати на суттєве покращення інфраструктури, бо гроші від проданого каміння будуть потрапляти до бюджету. 25% прибутку комунального підприємства має йти в бюджет сільської ради, 25% – районної, 50% – обласної. Нарешті, реформа децентралізації дасть конкретні результати.

Більше, ніж просто про бурштин

Обласна влада розуміє, що регіон, який багатий корисними копалинами має неабияку привабливість для інвесторів. І не лише за рахунок бурштину. Регіон багатий й на інші корисні копалини. Наприклад, на Поліссі є великі поклади торфу. Його Волиньприродресурс теж зможе видобувати, оскільки сьогодні отримало від Держгеонадр ще й чотири спецдозволи на видобування цієї копалини. Та і на цьому Волиньприродресурс не збирається зупинитися, адже згодом має отримати спецдозволи й на видобуток міді, нафти-газу, фосфоритів. Таке широке поле діяльності приверне увагу ще більшої кількості інвесторів, які готові будуть вкладати в розвиток регіону та створення нових робочих місць.

Інвестиції ж означають можливості. В першу чергу вони потрібні для вирішення екологічних проблем регіону. Мова тут, звичайно, йде про рекультивацію. Волинська обласна рада вже створила групу, яка досліджувала наслідки незаконного видобутку бурштину. Разом з комунальним підприємством "Волиньприродресурс" спеціалісти провели оцінку збитків та розробили заходи відновлення територій, порушених старателями.Для регіону це означатиме в першу чергу припинення руйнації екосистему. Адже вже зараз чимало екологів говорять про посуху, яка була обумовлення серйозними порушеннями гідробалансу і фактично є причиною занепаду сільського господарства регіону.

2017 рік насправді може стати значущим роком для зміни правил гри на українському ринку корисних копалин. Волинська облрада, та особисто її очільник Ігор Палиця, зробили те, що відмовлялися робити всі реформатори галузі – почули людей. Створення комунального підприємства стало саме таким компромісом для влади і місцевих мещканців. Зважена державницька позиція дозволяє сьогодні говорити про те, що надра будуть працювати на благополуччя народу - людей, які згідно Конституції мають на це повне право. Виявляється, в Україні можна створити сприятливий мікроклімат для бізнесу, зробити регіон прибутковим, а його мешканцям надати змогу жити по-людськи. Тож непоганий приклад для наслідування й для інших регіонів країни, як гадаєте?

Довідково

Окрім того, на сайті Державної служби геології та надр України з'явилася публікаія "Кількість легальних бурштиновидобувних компаній зростає".

Як ідеться в матеріалі, на ринок нещодавно зайшли чотири нових компанії, зокрема комунальне підприємство. Завдяки зусиллям Держгеонадр та Волинської обласної ради вдалось об’єднати місцеві громади на Волині, які утворили комунальне підприємство. Загалом сьогодні є дев’ять підприємств, які в законний спосіб отримали спеціальні дозволи на користування надрами бурштину. Таким чином Держгеонадра виводить бурштинову галузь у законне поле.

Нагадаємо, що користуватися надрами можна тільки після проходження процедури отримання відповідних дозвільних документів. Таким документом є спеціальний дозвіл, в якому чітко прописана програма робіт і її строки виконання. Таким чином, збільшення кількості легально працюючих компаній з бурштиноносними надрами, покладе кінець незаконному видобуванню, виснаженню екології та блокуванню розвитку областей та держави в цілому.

Площа перспективних на бурштин територій складає біля 380 тис. га. Це три області України: Рівненська (Дубровицький, Рокитнівський, Сарненський, Володимирецький і Зарічненський райони), Житомирська (північно-західна частина Олевського району), Волинська (частково Маневицький район). Станом на 1 січня 2016 року державним балансом запасів «Бурштин» враховувались чотири родовища Клесівське, Вільне, Володимирець-Східний та Золоте (Південна-Східна ділянка). Балансові запаси цих родовищ складають за категорією С1 – 63619,994 кг, за категорією С2 – 162 871,217 кг. Сумарний легальний видобуток бурштину за 2014 рік складав 2606,377 кг, за 2015 рік – 4955,34 кг.

Зазначимо, що офіційні цифри незначні в порівнянні з даними чорного ринку. За даними експертів, через нелегальний видобуток бурштину України недоотримує мільярди – від 1,5 до 3 млрд гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus