USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Опублікували запис розмови Онищенка із посередником Порошенка

6 Грудня 2016 20:45
У мережі з'явився запис розмови Олександра Онищенка з депутатом Олесем Довгим, який, з його слів, виступав посередником в переговорах між ним і Порошенком після від'їзду нардепа з України, - повідомляє видання "Страна".

До слова, раніше Онищенко показав той самий годинник, за допомогою якого він здійснював записи бесід з президентом.

Коли саме Онищенко оприлюднить записи розмов з президентом, він поки не говорить. "У мене є домовленості з представниками американського уряду не оприлюднювати ці файли до певного моменту", - сказав нардеп.

У той же час, він надав виданню частину своєї фонотеки. А саме - запис розмови з депутатом Олесем Довгим, який, за твердженням Онищенка, виступав посередником в переговорах між ним і Порошенком вже після від'їзду нардепа з України.

Зі слів Онищенка, за чотири дні до голосування про зняття з нього депутатської недоторканості, президент запросив олігарха до себе на зустріч. "Цілу годину охорона возила мене по місту манівцями, плутала сліди. Потім завезли в гараж Адміністрації президента і внутрішнім ліфтом підняли в кабінет начальника охорони Порошенка", - ділиться Онищенко спогадами того дня. Зустріч тривала не більше 10 хвилин.

"Президент зайшов в кабінет, сказав декілька пропозицій, загальна суть яких зводилася до того, щоб я не їхав, що він на моєму боці. Наостанок він дав мені слово президента. Так і сказав "Даю тобі слово президента, що нічого не трапиться, якщо ти залишишся в Україні", і закріпив домовленість рукостисканням. А вже через чотири дні Рада зняла з мене недоторканність і дала згоду на затримання та притягнення мене до кримінальної відповідальності. Тобто президент хотів переконати мене, щоб я залишився в Україні , а після цього посадити у в'язницю", - розповідає Онищенко.

За день до голосування, маючи інформацію, що Рада за зняття недоторканності точно проголосує, Онищенко виїхав за кордон.

"Перший час Петро Порошенко і правоохоронні органи розраховували, що я буду жити в Росії. Це дозволило б оголосити мене ворогом народу. Коли ж вони дізналися, що я осів у Лондоні, вони почали відправляти до мене гінців-переговірників, щоб домовитися про моє мовчання в обмін на вирішення питання з моєю кримінальною справою. Першим гінцем став Олесь Довгий ", - розповідає він.

Депутат Довгий - член парламентської групи "Воля народу", до якої входить і Онищенко. "Перший раз парламентер Довгий прилетів до мене на зустріч до Італії. Я попросив, щоб він розписав кошторис - скільки грошей я віддав за 2,5 року Порошенко, скільки мені пред'являють і як нам звести бюджет. Я підрахував і вийшло близько 50 мільйонів доларів, які мені заборгував Порошенко. Довгий сказав, що все доповість президенту і повернеться з пропозицією ", - розповідає Онищенко.

Друга зустріч відбулася в Лондоні. І в цей раз Онищенко її записав за допомогою послуг британських детективів, які організували аудіо і відео фіксацію розмови.

"Суть розмови зводиться до зустрічих пропозицій: Довгий від імені влади пропонує, щоб всю відповідальність у кримінальній справі взяла на себе моя мати (Інеса Кадирова - проходить у справі як глава газової схеми в результаті якої, державі, за версією слідства, було завдано збитків на суму близько 3 мільярдів гривень). Плюс до цього я повинен був заплатити в бюджет велику суму при укладенні угоди зі слідством. Разом з тим, за домовленостями, вони повинні були випустити під домашній арешт Валерія Пісного (колишній партнер Онищенко, один з головних фігурантів "газової справи").

На аудіозаписі співрозмовники згадують ім'я якогось Михайла. Зі слів Онищенка, йдеться про журналіста Михайла Подоляка, який свого часу працював у нього піар-менеджером, а після втечі нардепа виступив комунікатором з людьми Порошенка. Трохи пізніше сам Порошенко, як заявляє Онищенко, визначив переговірником Олеся Довгого. Як випливає з аудіозапису, на зустрічі Довгий також визначає наступного перемовника, якого називає "другом" Олександра Грановського і в аудіозаписі називає його "ця людина".

На думку Онищенка, йдеться про адвоката Андрія Циганкова. "Як тільки Олесь поїхав, намалювався Циганков. Вони попросили мене підписати з ним адвокатський договір на 2 тисячі гривень. Так він став моїм адвокатом, хоча по факту це - парламентер від Грановського. Циганков сам призначив мені зустріч в Москві, аргументуючи це тим, що у нього немає британської візи. Щоб перестрахуватися я взяв з собою двох українців, двох українських ментів, які сиділи протягом усієї зустрічі, і готові показати свої українські паспорти, якщо знадобиться", - каже Онищенко.

Розмова з Циганковим також записана, стверджує депутат. Зі слів олігарха, Циганков описує всю схему "договорняків" з владою і оголошує додаткові умови. "Будь-які угоди можливі лише після того, як я передам суму в 2 мільйона доларів в якості гарантій. І в цьому випадку Порошенко захотів заробити", - говорить Онищенко.

На питання, за яких умов він готовий піти на угоду з українською владою, Онищенко відповів категорично, що не існує таких умов. "Порошенко в результаті все одно кине. Чи спробує заробити і кине. Він усіх перекидав. Це його стиль", - сказав нардеп.
Зустріч Онищенка та Довгого. Запис розмови.

До слова, і адвокат Циганков і депутат Грановський, передбачаючи публікацію аудіо і відео-файлів вже прокоментували ці звинувачення. Грановський зробив заяву на своїй сторінці в Facebook, де підкреслив, що не знайомий з Онищенком і не пропонував йому свого адвоката.

Адвокат Андрій Циганков в свою чергу випустив серію постів і заяв, в яких зазначив, що заяви Онищенка про "компромат" на українського президента - свідоцтво того, що нардеп пішов на угоду, щоб уникнути кримінальної відповідальності. Сам він каже, що ніяким засланим козачком не є і чесно виконував функції адвоката.

З Олесем Довгим зв'язатися не вдалося.

Що стосується Михайла Подоляки, то він дав розлогий коментар. "Так, я консультував Олександра Романовича, але не в якості pr-менеджера. Швидше з загальних питань, в тому числі юридичних,- сказав Михайло у відповідь на запитання про його роль в долі Онищенко. - Я ніколи не був парламентерем в прийнятому тут сенсі. Я займаюся виключно підготовкою коректного алгоритму. Я вважав і вважаю, що "проблема Онищенко" в неякісній та упередженій роботі НАБУ. В його діях точно немає корупційної складової. Я вважав і вважаю, що "газова справа" - це чиста економіка, яка цілком могла бути вирішена в якості своєрідної угоди... Про доплату недосплаченого. НАБУ вирішило грати жорстко і по суті взяло кілька заручників, максимально порушуючи процесуальні норми і надаючи сильний психологічний тиск на фігурантів, часто навіть не розуміючих суті претензій. А далі сталося те, що типово для наших широт - Онищенко сильно нервував, бо не розумів, як вийти з патової ситуації. Президент, порахувавши, що це не його історія відсунув її на периферію, в справу вступили різні ініціативники, які явно не мають досвіду вирішення подібних справ, тим самим погівршивши ситуацію. У якийсь момент ситуація взагалі стала нерозв'язною і Олександр Романович вирішив підняти ставки. Чи правий Онищенко? Ні. Але мотиви його зрозумілі. Ключова проблема в тому, що в таких кризах дійсно необхідно скрупульозно підходити до посередницького алгоритму. По пунктах і з гарантіями. НАБУ треба було вдарити по руках за зайву агресію, Онищенко запропонувати механізм мирової угоди з доплатою. Моя позиція - усі сторони не праві і завели в глухий кут історію, яка в загальному-то досить просто вирішується ".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 6 Грудня 2016 21:54
у Китаї всіх розстріляли б на площі
Кгб Показати IP 6 Грудня 2016 23:33
Ех Сашко якби у тебе були записи з Медведевим то страшно било б представить шо б с тобой стало. Хотя Петя тоже жестокий парень.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus