USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Підземний перехід в центрі Луцька обговорюють: жодної пропозиції

30 Грудня 2014 07:00
Громадське обговорення детального плану території в центрі Луцька, на якій планується будівництво підземного переходу триватиме до середини січня. Від початку оголошення прийому пропозицій жодного письмового звернення в управління архітектури міськради не надійшло.

Проект відхилений архітектурною радою

В Луцьку вже не перший рік розмовляють про будівництво підземного переходу в центрі міста. Однак далі обговорення проектів на архітектурній раді справа не доходила. Та наприкінці 2014 року в міській раді заявили про обговорення проекту містобудівної документації «Детальний план території кварталу в межах вулиць Паркової, Богдана Хмельницького, Словацького, Винниченка, Градного Узвозу, проспекту Волі, Театрального майдану у м. Луцьку», який планують винести на розгляд міськвиконкому. В разі винесення позитивного рішення членами міськвиконкому, і розроблятиметься проект.

Небезпека в тому, що міська рада, згідно з чинним законодавством, не може контролювати проектні роботи. Відтак, до дозволу на розробку проекту треба підійти надвідповідально. Адже це визначить, як житиме центр міста наступні кілька років.

Власне, ще у серпні цього року архітектурно-містобудівна рада з питань реконструкції Театрального майдану розглядала проект будівництва підземного переходу. Тоді проект відправили на доопрацювання. Але вже за кілька місяців автори подали проект детального плану території до міськвиконкому.

Заступник начальника управління містобудування та архітектури, головний художник міста Ярослав Матвіїв у коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини, підтвердив, що проект детального плану території, який винесли на обговорення, архітектурна рада відхилила. Відтак, управління настояло на тому, щоб відбулося місячне обговорення, аби потім не довелося розводити руками і, пробачте, «чухати там, де не чухається».

Адже проект, який буде втілюватися кілька років – це не лише великі гроші для замовника, а й ризик для міста і незручності для лучан.

Нагадаємо, в серпні члени архітектурної ради висловили чимало зауважень щодо обговорюваного проекту.
серпневе обговорення
серпневе обговорення
Площа майбутнього підземного переходу – 4,8 тисячі квадратних метрів. З них лише 2 тисячі віддадуть під торговий комплекс. Там буде 4 виходи – два з боків вулиці Винниченка (до ЦУМу та до готелю Україна»), один – до вулиці Паркової, і один до драмтеатру. Там же обіцяють два вантажо-пасажирських ліфтів. Для неповносправних планують встановити перильні підйомники. Для обслуговування цієї будови хочуть встановити модернізовану трансформаторну підстанцію біля готелю «Україна». Проблему з парковками, вказували розробники, можна вирішити, облаштувавши ділянки навпроти палацу культури міста і суду. Однак, чи цього буде достатньо – невідомо. Неясно було також, що буде з фонтаном в центрі міста. А відому міську вбиральню планували перетворити на вбиральню з кафе. Ця ідея не надто зімпонувала учасникам ради. Тому як альтернативу запропонували організувати міську громадську вбиральню в переході.



Також говорили й про парковки, адже один з попередніх проектів, який розглядали в міській раді, був з підземним паркінгом. А цей проект не вирішує проблеми з транспортом. Представником замовника під час засідання архітектурної ради виступив депутат міськради Сергій Волик. Він зазначив, що підземну парковку через дорожнечу вирішили не робити. Тим більше, каже він, цей торговий центр буде, здебільшого, для звичайних пішоходів. Тобто, там продаватимуться товари широкого вжитку, за якими не треба буде спеціально їхати до центру. Не заперечував він і можливість перенесення туди квіткового ринку.

Навіщо потрібне громадське обговорення

Ярослав Матвіїв каже: в управлінні архітектури наполягли, аби процедура обговорення проекту детального плану відбулася, як і йдеться в Законі України Про регулювання містобудівної діяльності та Постанові КМУ Про проведення громадського обговорення. Адже потому, вся відповідальність лягатиме на плечі міськвиконкому, який «дасть добро» на виготовлення проекту.

«Перший етап ми зробили, і винесли на архітектурну раду. Архітектурна рада відхилила цей проект. Наше управління не може робити експертні висновки. Але, згідно з нашими функціональними обов’язками, ми маємо вникати в такі речі, і ми повинні встановлювати відповідність таких проектів існуючим нормам, правилам, законодавству», - пояснює чиновник.

Наприклад, каже Ярослав Матвіїв, якщо будівництво передбачене на території архітектурної пам’ятки, то має бути висновок чи обласного управління культури, чи Мінкульту (якщо йдеться про пам’ятку національного значення).

Якщо йдеться про будівництво підземного торгового комплексу на перетині двох магістралей, то має бути забезпечене і транспортне обслуговування на період будівельних робіт і потому. Також має значення, як нові споруди виглядатимуть на фоні існуючих споруд на Театральному майдані.

Та й має бути вирішене, як будівництво вплине на життя людей на період будівництва.
ПДП, винесений на громадське обговорення
ПДП, винесений на громадське обговорення
В час, коли кількість автомобілів у місті збільшується, питання паркування за умови побудови підземного переходу фактично не вирішене, оскільки передбачено або паркування навпроти палацу культури міста і суду, або ж біля парку.

«Норми зобов’язують парковки передбачати. Я, до прикладу, не згідний, що це паркування має бути десь біля парку і людина має 400 метрів під гору пішки йти. Якщо ви маєте земельну ділянку, то ви не можете робити паркування на дорозі. Ви маєте зробити паркування на своїй ділянці. А в цьому випадку забудовується вся ділянка, а для паркування вже немає місця. В нас - 21 століття, маємо застосовувати європейські норми для забудови центральної частини міста, маємо відчувати відповідальність перед громадою», - переконує Ярослав Матвіїв.
так нині паркуються в центрі міста
так нині паркуються в центрі міста
Водночас незрозуміло й те, як на період будівництва вирішуватиметься питання з проїздом транспорту. У 2008 році в Луцьку пропонували зробити тролейбусні маршрути в об’їзд центру міста вулицею Шопена. Та як буде цього разу - невідомо.

«Це буде наступний етап, коли видаватимемо містобудівні умови та обмеження. Але концептуально ми повинні брати до уваги, що маємо такі вимоги на період будівництва. Бо, наприклад, якщо буде знесений сквер біля готелю «Україна» і міліції, і там тролейбуси їздитимуть, то я думаю, що люди нас не зрозуміють. Позносити ці дерева і зробити проїзд – ми не можемо такого допустити. Так само ми не можемо допустити, щоб взагалі не було проїзду центральною частиною міста.

Має бути якась ясність в цьому питанні, і це має бути, коли ми надаватимемо дозвіл на проектування. Тоді виконком візьме на себе надзвичайно високу відповідальність. Бо члени виконкому мають усвідомлювати, що коли вони надають дозвіл на підземний ринок в центрі міста, як я його називаю, то ми маємо розуміти, що створюємо великі незручності для людей», - пояснює Ярослав Матвіїв.

Ризик довгобуду

Власне, на скільки років розтягнеться масштабне будівництво – нині сказати надзвичайно важко. Не виключено, що нестабільність в країні може спровокувати перетворення будівництва підземного переходу в довгобуд. Ризик в цьому разі - ще більший, аніж довге планування.

«Важко сказати, на скільки років воно затягнеться. Може вплинути і війна. Хто зна, є великий ризик, що викопають котлован і він довго стоятиме. Уявіть собі: це ж півгектара території. Важко спрогнозувати, як швидко все побудують. Це від замовника залежить. І під час прийняття рішення міськвиконкомом мала бути надана якась гарантія того, що гроші закладуть на відновлення мощення, адже коли замовник зупиниться, то ми маємо самі відновити.
проект, який обговорюють
проект, який обговорюють
Тут проект настільки серйозний і настільки серйозна організація, що ми маємо бути впевнені, що воно буде виконане в стислі терміни», - каже головний художник міста.

Власне, будівництво підземного переходу може торкнутися й пам’ятки архітектури національного значення – Свято-Троїцького собору. Зі слів Ярослава Матвіїва, вже укладена угода про проведення археологічних робіт перед початком будівництва. Але окрім того, напередодні робіт має бути проектна документація, план організації будівництва, має бути територія виділена під будмайданчик, розроблена схема дорожніх робіт, погоджена з ДАІ, вирішено питання транспортного сполучення.

Саме тому, що цей проект зачепить інтереси громади Луцька, його й винесли на обговорення. Адже після того, як міськвиконком затвердить детальний план території, розпочнеться робота над самим проектом. А на це міськрада вже не вплине.

«Погано, що нинішнє законодавство обмежує вплив органів місцевого самоврядування на саму процедуру проектування. Колись ми погоджували такі проекти. А зараз нас позбавили функції погодження і це приховує ризик. Бо ми не можемо контролювати процес, але, згідно з Законом Про місцеве самоврядування, відповідаємо за це ми», - каже Ярослав Матвіїв.

Трохи аналогії

Власне в міської влади є досвід недобросовісного виконання забудовником своїх зобов’язань перед містом. Адже в Луцьку планували будівництво підземного переходу по проспекту Соборності.

Нагадаємо, збудувати підземний перехід обіцяло ПП «Реммеблі», яке збудувало ТРЦ «ПортСіті». Підземний перехід мав стати внеском в інфраструктуру міста за те, що на комунальній землі збудували енний торговий центр, яких у обласному центрі, на думку забудовників, вочевидь, - брак.

Та ось ТРЦ «ПортСіті» благополучно відкрився з усіма пишностями. А підземного переходу як не було, так і немає. Натомість ПП «Реммеблі» депутати міськради зменшили пайову частку на 2 мільйони гривень. А керівництво підприємства обіцяє збудувати підземний перехід вже після побудови другого об’єкту – торгово-розважального офісного центру на вулиці В’ячеслава Чорновола. Хоча в містобудівних умовах і обмеженнях чітко вказано, що «ПортСіті» мав би будуватися в комплексі з підземним переходом.
тут мав бути підземний перехід, фото виконане влітку 2014 року
тут мав бути підземний перехід, фото виконане влітку 2014 року
А потім з’ясувалося, що забудовники, які обманули місто, стали ще й «міськими благодійниками», адже придбали насос, облаштували водопровід, збудували автомобільну дорогу на вулиці Сухомлинського. Розраховуючи зменшення пайової участі не оминули увагою й розмітку дороги на Карпенка-Карого та відновлення тротуарного покриття. Загалом, зі слів винахідливих підприємців, загальна вартість усіх збудованих фірмою інженерних мереж та об’єктів інженерної інфраструктури становить 2 мільйони 100 тисяч 57 гривень. На цю суму їм і зменшили пайову участь.

Власне, ситуація, коли забудовник отримує дозвіл від органу місцевої влади, а потім легко порушує всі умови, стала можливою ще й завдяки чинному українському законодавству. Адже для того, аби зменшити тиск на бізнес, кількість інспекцій і перевірок скоротили.

Як ще один результат такої недобросовісної роботи можна назвати ситуацію на вулиці Сухомлинського, де один із забудовників перетворив 9-поверхову будівлю на 12-поверхівку без жодних дозволів. Нині з цього приводу відкрита кримінальна справа.

Але те, що рятувальники не зможуть допомогти мешканцям висотки під час НП через брак спецобладнання, як і сумніви, чи розраховані несучі конструкції на додаткові три поверхи це вже - результат. Гірше тут те, що під час робіт на забудовника багатоповерхівки, торгового центру чи підземного переходу вплинути практично неможливо.

Як свого часу розповідала заступник начальника Держархбудінспекції в області Ольга Жига про роботу цього органу, згідно з чинним законодавством, інспекція небагато інспектує. Під час виконання проектних робіт Держархбудінспекція впливати не може. Перевіряти після здачі можуть лише об’єкти 4-5 рівня (великі заводи, об’єкти підвищеної небезпеки), або об’єкти, які фінансуються з держбюджету. А дозвіл на введення в експлуатацію взагалі надають в Києві. Інспекція може лише перевіряти об’єкти, які розпочали будівництво, чи відповідають вони проекту, чи ні. Функція інспекції - контроль за дотриманням ведення будівельних та підготовчих робіт. За саме будівництво несуть відповідальність двоє: проектанти і власник.

Пропозицій – ні одної

Отож, поки що в місті триває обговорення проекту детального плану території кварталу в межах вулиць Паркової, Богдана Хмельницького, Словацького, Винниченка, Градного Узвозу, проспекту Волі, Театрального майдану.

Громада до середини січня може подавати свої пропозиції до управління містобудування та архітектури. Але від моменту подачі оголошення (на сайті міськради стоїть дата 23 грудня), до управління не надійшло жодного письмового звернення з пропозиціями до проекту. Після того, як пройде термін і в разі позитивного рішення міськвиконкому, змінити будь-що буде пізно.

«Погано, що люди не сприймають це серйозно. Бо коли розпочинається будівництво, нас починають критикувати, а ми казатимемо, що процедура обговорення пройшла. Але воно так і є», - резюмує головний художник міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
бувалець Показати IP 30 Грудня 2014 07:09
Що його обговорювати, Все давно обговорено й погоджено, тільки ніхто його будувати не буде. Торгові точки, які могли бути в переході, тепер знайшли своє місце в прикопченому та відбудованому універмазі.
віра Показати IP 30 Грудня 2014 07:22
Нащо там перехід? Реально підземний перехід потрібний тільки біля Там Таму. Саме тут безкінечний потік людей.
Лучанин до віра Показати IP 30 Грудня 2014 13:56
Спустився сюди до коментарів - щоби написати то саме. Той перехід "нхъ не нужен". Біля тамтаму треба. Але й тут питання - перекриття однієї з головних транспортних розвязок. Все-таки кількість стратегічних сполучень у Луцьку бажає кращого. Дуже бажає. Але немає нічого смертельного, якщо оперативно виконати роботи. А в центрі той перехід нікому не потрібен. Полішуки стрілканутися вже мають де - у "пельмєнях" в цумі чи по-старінке "біля цуму". Недокомерційні потуги комерсов...
Анонім Показати IP 30 Грудня 2014 08:28
Як гарно говорить головний художник - і про одне , і про друге... А саме більше про так звану " свою" відповідальність. Але самий більший тормоз у вирішенні всіх проблем отакі людці при владі : хто стикався з ним , той розуміє про що йдеться : по енному кругу все вертається на круги своя.В сусідів вже давно побудували / Рівне/. Так незручності для городян були, але при позиції чиновників направленій на результат - може бути той результат.Потрібна , як модно говорити " політична воля". Рупор тої волі , чи може волі відомого луцького благодєтєля - сусіда по будівництву Палиці Ігоря Петровича. Хороший хлоп і всюди хоче влізти , а тут під боком до універмагу - як таке можна пропустити і допустити... Щось громадських слухань щодо добудови цього об'єкту за рахунок землі міста то і не було. Де був наш головий художник міста тоді? Дивно як це він нічого не сказав про гроші- бо регулярно міський бюджет отримує коштиза оренду землі під майбутньою забудовою . З такою позицією людисьок при владі - будь- якому інвестору не просто, через це і не йде в місто інвестор, іншими словами створюються всілякі мислимі і немислимі перепони і те , що вчора вже погодили , на другий день уже все не так. А рівень відповідальності головного художника який? Отак і пересиджує цей чиновничок вже не одну владу): скрипить зубами як хтось хоче і щось робить, сам вставляє палки де тільки може , а там гляди вже і до пенсії близько. Сам не вмію нічого то ііншим не дам робити , бо я так хочу... Отакого непотрібства , які створюють видимість роботи ох , як багато ... ох як треба їх всіх перечистити, щоб не заважали і не вводили в оману городян....
Ваня Показати IP 30 Грудня 2014 10:33
У наш страшний вонний час, де ми на межі виживання, у нас мізерні пенсії, зарплати, а продукти харчування і комунальні платежі зашкалюють, ліки більше вартують, як ми одержуємо пенсії,то нам потрібно підземний перехід, за який кошт? Якщо це будуть робити бандити, які обікрали нас Єремеєви,Івахіви,Мартиняки -ці рабовласники свої грошей не дадуть. А з нас дерти? З голого, що ви вже здерете. Скоро буде треій майдан, бо нічого не змінилося цього ж Матвієва вже звільняли, а він і досі у руля. Нікого не люсрували,нікого не звільнити, чого добивалися наші діти? За що поклали голови свої? За що? За цих же самих ворюг, які ходять і сміються з дурнуватого люду,так це ж з нас. Наши дітей знову заберуть на мясо, захищати їх накрадені гроші і багатство, а їх гуляють на Кіпрах і барах. Все в нас вдосталь тільки потрібен ще піземний перехід, щоб стало більше мільйонерів і особливо торгових центрів Палиці і Єремеєва і йому подібних.Жах
Лучанин 7 Показати IP 30 Грудня 2014 11:13
Підземний перехід потрібен і торговий центр підземний не зашкодить. Он рівненчани молодці - поки ми говорили, вони зробили!
лучанин Показати IP 30 Грудня 2014 11:43
Вважаю перехід в центрі потрібен ,і торговий центр також ,це буде навіть зручно, а хто не бажає заходити ,- ТО НЕЗАХОДЬ -В ТЦ НІКОГО НЕ ЗАГАЯЮТЬ.
преса Показати IP 30 Грудня 2014 12:10
Не знаю і не вірю, що і коли буде, але твердо переконаний: щоб загубити хороше, необхідне і корисне починання, треба його заболтати, забазікати, запиздіти. Така "концепція" доведена вже тисяча і один раз.
Рівненчанин Показати IP 30 Грудня 2014 12:44
У нас таке чудо зробили - там тепер ніхто торгувати не хоче - там оселилися гопники, бомжі, постійний протяг, вітер наносить купи сміття. Хіба це для центру міста потрібно? А з дітьми у вихідний день нікуди піти. Звичайно, забудовники-бізнесмени зі своїми дітьми на вихідні в Європу літають, навіщо їм в цій клоаці купошитися.
Юра до Рівненчанин Показати IP 30 Грудня 2014 14:02
Пропоную збудувати скоросний поїзд між Луцьком та Рівне на "магнітних подушках" 500 км за годину , хто за ставте лайк !!!
Анонім Показати IP 30 Грудня 2014 13:36
Кому на фіг потрібні ті громадські обговорення ? Вже було те саме по авторинку. Наговорилися - цілий віз. А яке вирішення ? Ніякого. Ото що добре навчилися за останній рік - це суцільна болтологія, яку видають за участь громадськогсті у вирішеннні питань. А чому не питали громадськість за підвищення тарифів і т.ін. .
свс Показати IP 30 Грудня 2014 14:57
Сколько можно обсуждать строительства подземного перехода ,еще с 80 годов все кормили обещаниями.Сколько людей пострадали,на этом многострадальном переходе.Уже с этим вопросом власть задолбала всех.Как строить царские села,общественность не нужна,ее не спрашивают.А что для города,для людей тут будут делать все чтобы оторвать у инвестора ................У нас только думают, а в Ровно давно есть.Кому нужен такой мер и такие бездарные депутаты.Правда себя они не забывают.................
Анонім Показати IP 30 Грудня 2014 16:22
Саме головне це бажання влади , так звана політична воля, все інше це затягування. і доїння орендарів..... А художник міста - пустодзвін , який нічого не вирішує, ні за що не відповідає, але у випадку чого на нього можна навішати всіх собак... А перехід це необхідність , це збереження життя маси людей, а відтягування його будівництва це просто як усе в нашій державі пахне корупцією і т. д. ......
Петро ло Ваня Показати IP 30 Грудня 2014 17:25
100% підтримки!!!!!!!!!
Виктор Показати IP 30 Грудня 2014 17:53
Переход нужен и в раене Варшавки, и возле ЦУМа, и конечно же ВОЗЛЕ Укртелекома и Проминя!!! Ганьба Луцкой мерии!!! Ганьба городским депутатам!!!!
НЕЛУЧАНИН Показати IP 2 Січня 2015 11:32
не підземний, а надземний перехід біля ЦУМу, з ескалаторами і ліфтами. ЦЕ ДЕШЕВШЕ !!! біля ТАМ-ТАМу - підземний, там менше проблем з комунікаціями.
Андрій Показати IP 11 Січня 2015 00:16
Глянув одним оком на проект і посміявся. БО парковка в центрі для авто пропонується на вулиці Глушець!!! Питання до проектантів - що ви курили? А може краще зробити цю парковку на вулиці Бенделіані? :) Наприклад, потрібно автовласнику припаркуватися в центрі, а тут бац табличка "Ми побудували для Вас парковку на ГПЗ. Їдьте туди - поставте машину і приїзджайте в центр на тролейбусі."
Андрій Показати IP 11 Січня 2015 00:20
А якщо серйозно - то в центрі не так підземний перехід треба, не так магазинчики, як підземний паркінг. Знаю що дорого, але робити потрібно, бо скоро весь центр буде засраний стоячими автомобілями.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus